Cubas medisinske delegasjon i Ecuador drar hjem etter 27 år

Avtalen om bruk av cubanske spesialister i helsetjenesten ble avlyst av Ecuadors regjering, som anklaget legene for å blande seg inn i landet interne anliggender. Avlysningen kommer rett etter lignende beslutninger i Bolivia og Brasil ( i begge tilfeller etter kupp som styrtet de tidligere regjeringene). Dette er en organisert kampanje som overhodet ikke bryr seg om de som bruker tjenestene.
Screenshot av cubanske leger på vei hjem fra Ecuador

Den første gruppen cubanske leger som reiste tilbake til hjemlandet fra Quito, etter at den ecuadorianske regjeringen avsluttet det bilaterale helsesamarbeidet (først innledet i 1992) ankom Havanna på tirsdag denne uka.

Den 12. november kunngjorde Ecuadors innenriksminister María Paula Romo at hun ville avslutte helsekontrakten med Cubas regjering. I den offisielle begrunnelsen nevnes økonomiske årsaker, men opphøret av samarbeidet har en politisk bakgrunn. Den nåværende avtalen fra 2013 ble inngått av forrige president Rafael Correa, som hadde gode diplomatiske forbindelser til Cuba. Etter de omfattende gatedemonstrasjonene i oktober mot Moreno-regjeringens nyliberale kurs, anklaget Ecuador cubanerne for å ha hatt en hånd med i protestene og misbrukt den medisinske avtalen. Det cubanske utenriksdepartementet avviste sterkt anklagen og sa den var grunnløs.

Cuba har tilbudt å gjenoppta samarbeidet med Ecuador når som helst. «Vi vil forklare det ecuadorianske folket at vi alltid er beredt til å yte bistand når det trengs, også i de andre latinamerikanske landene og til verdens folk,» sa sjefen for den kubanske delegasjonen i Ecuador, Fernando Trujillo.

Cuba gitt bistand i mange nødssituasjoner og katastrofer i Ecuador: under den store flommen i 1986, i 2001 under denguefeber-epidemien, og hjelp til ofrene for jordskjelvet 16. april av 2016.

Siden begynnelsen av det medisinske samarbeidet i dette landet, har totalt 3.565 cubanske helsearbeidere jobbet i Ecuador. 6.8 millioner medisinske konsultasjoner er blitt gjennomført, 212.360 kirurgiske inngrep, inkludert 183.000 øyeoperasjoner, 3.458 fødsler og 100.084 vaksinedoser er gitt.

Selv om spesialistene er relativt fåtallige, spørs det imidlertid om den ecuadorianske regjeringen vil være i stand til å kompensere for tapet av dem. Som Trujillo forklarte, dekket Cuba flere viktige spesialisttjenester på steder der det ikke fantes leger som dekket befolkningens behov. De hadde praktisert hovedsakelig i avsidesliggende og fattige regioner, hvor helsetilbudet tidligere så godt som ikke eksisterte. 5.000 nåværende behandlinger og 3.000 avtaler om kirurgi måtte avlyses da legene reiste hjem.

«Jeg er glad for å ha vært til tjeneste for det ecuadorianske folket,» sa ortopeden og fysioterapeuten Dayanira Vallí før avreise. «De ga oss bolig og støtte, og vi ga dem helsehjelp, og vi viste dem at penger ikke er alt, at god og gratis behandling er mulig.»

Avtalen mellom Ecuador og Cuba var en del av de internasjonale medisinske delegasjonene som utgjør en av de viktigste økonomiske inntektskildene for øystaten. Selv om delegasjonen i Ecuador var relativt liten, med bare 385 personer, må man legge til de 725 spesialistene som nylig har blitt tvunget til å forlate Bolivia og de 8.500 som ble sparket ut av den brasilianske presidenten Jair Bolsonaro i fjor. Dermed kan tapet av virksomheten i Ecuador ytterligere forverre den økonomiske beleiringen av Cuba.

Den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo hyllet kuppregimet i Bolivia for å ha blitt kvitt de mer enn 700 kubanske legene og helseteknikerne som jobbet der.

Med åpenbar kynisk glede sa Pompeo på en pressekonferanse: “Regjeringen i Bolivia kunngjorde fredag utvisningen av hundrevis av kubanske funksjonærer fra landet. Det var den rette avgjørelsen». ”Bravo Bolivia!”, la han til.

Denne offensiven av utvisninger  er en del av en strategisk plan laget i Washington. USA har satt i gang en diplomatisk kampanje for å overtale andre regjeringer til ikke å ansette kubanske leger. Som skrevet om her tidligere, har amerikanske ambassader meget aktivt drevet med å kartlegge helsesamarbeid med Cuba og brukt uredelige metoder og sterkt diplomatisk press.

Utvisningene følger Trumps løfte om et korstog mot sosialisme og kommunisme i februar 2019, der han lovte en voldsom offensiv mot de få landene i Latin-Amerika som ikke adlyder. «Sosialismens skumringstime har ankommet vår hemisfære.” Den ga, sa han, bare «korrupsjon, utnyttelse og forfall.»

På begynnelsen av 2000-tallet opplevde Latin-Amerika en renessanse. Det siste tiåret, har USA i stor grad lykkes i sitt forsøk på å ta tilbake hegemoniet i sin ‘bakgård’, og regionen ledes igjen av den tradisjonelle eliten. Men de store demonstrasjonene (ekte demonstrasjoner, ikke astroturf arrangert av CIA!) viser at ting fort kan snu igjen.

4 kommentarer

Kommentarer er stengt.