Opinionsdannelse med en tvilsom «Kina-ekspert»

Også Aftenposten og Dagbladet bruker Zenz som ekspert… 🙂
Av Jens Berger (Tyskland)

Adrian Zenz er en av de mest siterte kildene i tyske medier de siste dagene. På TV-nyhetene, mange store aviser og amerikanske propagandakanaler som Radio Free Asia, er Zenz et velkomment intervjuobjekt og kilde for sitater. Han siteres i den seriøse avisen FAZ som «mannen med en million»  – angående mer enn en million uighurer som angivelig er internert i kinesiske omskoleringsleirer. Dette tallet stammer fra Zenz og er ofte og ivrig inkludert som en hoveddel i den nåværende kampanjen mot Kina. Men bakgrunnen til Adrian Zenz er mange tause om. Det er forståelig, fordi «eksperten» stammer fra et høyst tvilsomt miljø av kalde krigere fra amerikanske tankesmier og etterretningstjenester. Dette får en til å tvile på alvoret i uttalelsene hans.

Hvem er Adrian Zenz? TV-nyhetenes presentasjon av sin «Kina-ekspert» er ganske ordknapp. Zenz «regnes over hele verden som en kjent ekspert på muslimers situasjon i Kina. Zenz bor og jobber i USA.» Det høres selvfølgelig seriøst ut. Men hvor jobber denne «verdenskjente eksperten»? I følge vitenskaps-databasen ORCID jobber Zenz ved European School of Culture and Theology (ESCT) i Korntal i den tyske delstaten Baden-Württemberg. Sannsynligvis har de aller fleste knapt hørt om denne skolen, og det er forståelig. ESCT er en del av Akademie für Weltmission, en obskur evangelisk utdanningsinstitusjon som er nært knyttet til det største tyske misjonssambandet (AEM), også med base i Korntal, som inkluderer det evangeliske «kinesiske misjonssambandet». I artikkelen nevnt ovenfor, beskriver Zenz seg selv som «dypt religiøs» og snakker om et «kall» og om det faktum at Gud har ført ham dit, på en «forberedt vei».

I følge hans egen oppføring i «Academia» jobber Zenz også ved Columbia International University, hvor han veileder doktorgradsstudentene ved Korntaler ESCT. Doktorgradsstudenter fra en evangelisk privatskole ved Columbia University? Ja, fordi Columbia International University ikke må forveksles med det prestisjetunge New York Columbia University, men er en tvilsom evangelisk bibelskole i Columbia i den amerikanske delstaten Sør-Carolina. Deres «doktorgrader», som kan skaffes på nettet, er sannsynligvis mer skurrilitet enn «anerkjent vitenskap». For øvrig har Zenz uttalt til FAZ at han ikke tjener pengene sine som vitenskapsmann, men som «frilanser i IT-bransjen». Hans Kinastudier er derfor mer som en hobby å regne, som han driver med på fritiden. Denne vitenskapelige bakgrunnen er ikke særlig renommert. Hels saken høres mer ut som en religiøst ledet amatørforsker.

Zenzs antatte renomme kommer fra en veldig annen kilde. I tillegg er Adrian Zenz Senior Fellow for China Studies ved en tvilsom tankesmie kalt Victims of Communism Memorial Foundation. I denne egenskap har han takket være sine ekstreme uttalelser om kinesisk politikk blitt plukket opp av et sitatkartell av høyreekstreme og transatlantiske tankesmier. Det er nok til at kveldsnyhetene da tilsynelatende kan betrakte ham som en «verdenskjent ekspert».

Hvem eller hva er så Victims of Communism Memorial Foundation? Det er en tankesmie som har satt seg oppgaven å frigjøre den «frie verden» fra «falske håp om kommunisme.» VOC har sitt opphav i de antikommunistiske gruppene rundt McCarthys Komité for uamerikanske aktiviteter og de reaksjonære fraksjonene som ble bygget rundt etterretningstjenestene under den kalde krigens dager. VOC ble grunnlagt i 1993 av de kalde krigerne Lev Dobriansky, Lee Ewards, Grover Norquist og Zbignew Brzezinski. Dagens styreleder Lee Edwards har tidligere sittet i Komiteen for et fritt Kina (som var nær Chiang Kai-shek) og er grunnleggeren av det amerikanske avdelingen av World Anti-Communist League, en høyreekstrem internasjonal anti-kommunistisk liga initiert av Chiang Kai-shek. Blant andre medlemmer var slike «berømte» personer som Otto Skorzeny (Waffen-SS, så organisering av tidligere SS-medlemmer), Ante Pavelić (Ustasja i Kroatia) og utallige ledere av latinamerikanske dødsskvadroner.

Rådgiver for VOC er John K. Singlaub, en 98 år gammel tidligere generalmajor for den amerikanske hæren, som var en av grunnleggerne av CIA og ledet CIA-operasjoner under den kinesiske borgerkrigen. I 1977 måtte Singlaub trekke seg etter at han offentlig hadde kritisert president Carters kunngjorte tilbaketrekning av amerikanske tropper fra Sør-Korea. Etterpå grunnla han Western Goals Foundation, en privat hemmelig tjeneste, som organiserte våpenleveransene til de høyreekstreme Contras i Nicaragua under Iran-Contra-affæren. Western Goals Foundation ble av et tidligere medlem beskrevet som en «samling av nazister, fascister, antisemitter, ondskapsfulle rasister og korrupte egoister». Singlaub var på den tiden også styreleder for World Anti-Communist League og dets amerikanske avlegger United States Council for World Freedom. Apropos, United States Council for World Freedom ble grunnlagt med økonomisk støtte fra den reaksjonære regjeringen på Taiwan – og en av stifterne var også Lev Dobriansky, som også var en av grunnleggerne av VOC.

Hvem som finansierer VOC i dag, forblir i mørket. Den høyreorienterte tankesmia finansieres med anonyme bidrag i millionklassen og fremstår fremfor alt som en sufflør for tankesmiene nær det militærindustrielle komplekset, når de trenger ammunisjon mot venstreorienterte regjeringer i Sør-Amerika eller Kina. Er det mulig å forvente en seriøs, vitenskapelig analyse av kinesisk politikk fra dette miljøet?

Adrian Zenz var ifølge egne opplysninger én gang i Xinjiang-provinsen – i 2007, som turist. For sine studier brukte han open source-ressurser, for eksempel anbud og jobbtilbud fra den kinesiske regjeringen i Xinjiang-provinsen, for deretter å gjøre anslag om omfanget av internerte i kinesiske omskoleringsleirer. Han beskriver selv disse anslagene som «spekulative» overfor avisen Frankfurter Allgemeine.

Naturligvis betyr ikke all denne bakgrunnsinformasjonen at det ikke finnes noen omskoleringsleirer i Xinjiang-provinsen. Imidlertid er antallet «en million internerte» som spres gjennom våre medier via «eksperten» Zenz mer enn tvilsomt, og hvordan en intetnettforsker som Zenz, som ikke har vært i regionen på 12 år, kan gi pålitelige uttalelser om detaljer, er også et mysterium.

Selvfølgelig bør media også rapportere kritisk om undertrykkelsen av uighurene i provinsen Xinjiang. Hvorvidt det tjener troverdigheten deres å stole på så tvilsomme «eksperter», er imidlertid litt mindre åpenbart. Alt annet enn tvilsomt er tilsløringen av bakgrunnen til «eksperten» Zenz. For hvis seerne og leserne ikke kjenner denne bakgrunnen, kan de heller ikke danne sitt eget bilde av alvoret i uttalelsene og informasjonen. Men det er da heller ikke meningen de skal gjøre. Slik fungerer opinionsdannelse.


Med velvillig tillatelse fra Nachdenkseiten.

Reklame

2 kommentarer

Kommentarer er stengt.