Amazon og CIA: et partnerskap laget i helvete. Del 1

Tidligere forsvarsminister Ash Carter og sjef for Amazon Jeff Bezos

 

Av Evan Blake/ WSWS

Klikk her for del 2 av artikkelen

Første del: Amazon tjener grovt på krigsforbrytelser og masseovervåking

I de siste par årene har det multinasjonale selskapet Amazon vokst til å bli et dominerende selkap innen netthandel og det fjerde mest verdifulle selskapet i verden. En av Amazons mest betydningsfulle forretningskontakter, som i stor grad har blitt holdt skjult for offentligheten siden den ble inngått i oktober 2013, er en avtale verdt 600 millioner dollar. Amazon Web Services (AWS) skulle bygge en privat sky for databehandling. Oppdragsgiveren var de 17 amerikanske etterretningstjenestene, samlet kjent som «etterretnings-samfunnet» (heretter forkortet som IC).

Avtalen var startskuddet til Amazons stadig dypere integrasjon med staten. Den gjør selskapet delaktig i internasjonale krigsforbrytelser, masseovervåkning og undertrykkende operasjoner utført av spiontjenestene i den amerikanske imperialismens tjeneste. I likhet med stålprodusenten Krupp, som leverte våpen til det tyske militæret under verdenskrigene, tilbyr Amazon i dag det teknologiske grunnlaget for krigene som blir utført av amerikansk imperialisme.

Siden den nåværende avtalen med CIA, har Amazons aksjeverdi blitt mer enn tredoblet, fra 319,04 dollar per aksje til 993,80 per aksje. På grunn av dette, tjente sjefen for Amazon, Jeff Bezos, 55.9 milliarder dollar. Han er verdens nest rikeste person, med en nåværende nettoverdi på 85,3 milliarder dollar.

Ved hjelp av kontrakten, kjent som Commercial Cloud Service eller C2S Cloud, skapte selskapet forbindelser til alle 17 etterretningstjenestene. Skyen lagrer på en sikker måte store deler av internett- og telekommunikasjons-dataene samlet av Central Intelligence Agency (CIA); åtte avdelinger av forsvarsdepartementet, inkludert NSA, Forsvarets etterretningstjeneste (DIA), kartansvarlige National Geospatial Intelligence Agency (NGA), satellittjenesten National Reconnaissance Office (NRO) og etterretningsavdelingene fra hæren, marinen, luftvåpenet og Marinekorpset; Tjenesten for etterretning og analyse samt Kystvakten i ministeriet for Homeland Security (DHS); og etterretningsavdelingen i FBI, for å nevne de mest fremtredende etatene og tjenestene i dette etterretnings-samfunnet.

Amazon opererer C2S-skyen privat, bak en IC-brannmur, slik at IC-etatene sikkert kan dele data med hverandre, adskilt fra internett som helhet. C2S-skyen er en viktig del av IC-ITE-programmet begynt av daværende direktør for nasjonal etterretning, James Clapper, i 2011. Ifølge Clapper, er målet med programmet å «forbedre evnen til trygt og effektivt oppdage, få tilgang til og dele informasjon» blandt etterretningstjenestene. Sammen med skyen bygget av Amazon, laget NSA sin egen private sky for å lagre dataene som de kontinuerlig samler inn. De to skyene utfyller hverandre, og erstatter gradvis de isolerte datasentrene som brukes av hver av de 17 IC-byråene.

Selv om det nøyaktige innholdet i dataene som deles mellom IC-etatene er klassifisert, og dermed skjult for offentligheten, er de utvilsomt brukt til all slags kriminell virksomhet. I en tale i juni 2015, sa Clapper: «Vi har hundrevis av millioner opptegninger i skyen fra de seks store byråene [CIA, NGA, FBI, NSA, NRO og DIA] og andre.»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tidligere etterretningsjef James Clapper

I april 2016, avslørte Beth Flanagan, en høytstående offiser i NGA, at data fra skyen hadde blitt brukt til å anklage den syriske regjeringen for å ha gjennomført et angrep med kjemiske våpen i Ghouta i august 2013. Disse påstandene ble avslørt som en løgn av gravende reporter Seymour Hersh. Hans argumenter ble underbygget av en separat undersøkelse fra De forente nasjoner. Likevel begynte Obama-administrasjonen nesten en regulær krig mot Syria ved å bruke disse falske påstandene som påskudd.

Deling av data – gjort lettere av Amazon – gjør det mulig å finne scenarier hvor CIA, NSA, NGA og luftvåpenet samarbeider for å identifisere, nøyaktig lokalisere og gjennomføre dronedrap på alle som anses å være «terrorister», inkludert amerikanske statsborgere. Takket være Amazon, kan spiontjenestene nå mer sømløst konspirere for å gjennomføre blodige militære kampanjer, som det militære angrepet på Mosul, eller i hemmelighet orkestrere den saudiarabiske krigen mot Jemen. De bruker uten tvil en slik teknologi for å simulere og forberede seg på de lenge planlagte krigene mot Nord-Korea, Iran, Kina og Russland, som truer med å bli en ny, katastrofal verdenskrig mellom land med atomvåpen.

«En av de viktigste teknologiske anskaffelsene i nyere historie»

I midten av 2012 begynte CIA å forhandle med Amazon, IBM og et ikke navngitt tredje selskap for å bestemme hvilket selskap som skulle vinne den 10-årige, svært lukrative kontrakten for å skape den private skyen for etterretningstjenestene. Skyen måtte være i stand til å analysere 100 terabyte av rådata om gangen, en enorm sum.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NSAs hovedkvarter

I februar 2013, valgte CIA i hemmelighet Amazon som vinneren. IBM protesterte mot avgjørelsen, og hevdet de hadde tilbudt en lavere pris enn Amazon, men i oktober 2013 fikk Amazon medhold i retten, og begynte da å bygge infrastrukturen for C2S-skyen. Skyen ble satt i drift i løpet av sommeren 2014. Daværende pressetalsmann for CIA, Doug Wolfe, lovpriste den som «en av de viktigste teknologiske anskaffelsene i nyere historie».

I forrige måned sa dagens leder av CIA, John Edwards, i en tale på Amazon sin konferanse om offentlig sektor: «Dette er den beste beslutningen vi noen gang har gjort … Dette er den mest innovative tingen vi noensinne har gjort … Dette har meget betydelig innvirkning på både CIA og IC.»

Det var en rekke faktorer som fikk CIA til å samarbeide med Amazon, hvorav den ene var evnen til å spare penger på lang sikt. Mens 600 millioner dollar er en enorm sum, brukte IC opptil 8 milliarder dollar årlig på å lagre og analysere milliarder biter av metadata, telefon- og internett-avlyttinger og annen informasjon som de samlet inn i store mengder på sine egne servere, som nevnt i dokumenter lekket av Edward Snowden.

Amazon sin sky-baserte server ga et middel til å redusere disse kostnadene betydelig, fordi den har en unik evne til å økes eller reduseres for å oppfylle IC sitt behov for lagring, databehandling og analyse på et gitt tidspunkt. Amazon vil også innlemme eventuelle nyvinninger eller forbedringer som utvikles av sine egne ingeniører, som skjer nesten daglig, direkte inn i C2S-skyen.

En annen fordel Amazon hadde over IBM og den tredje budgiveren var den kommersielle markedsplassen for produkter som er integrert i skyen, et sted der leverandører kan selge programvareinfrastruktur og andre onlineprodukter til kunder. Amazons markedsplass for disse skybaserte løsningene ble etablert i midten av 2012, og vokste raskt det følgende året da de leverte anbudet til CIA.

Denne markedsplassen gjør det mulig for kundene å teste programvareprodukter og utviklingsverktøy før de forplikter seg til et kjøp. Dette var forlokkende for IC, som var lei av å bruke store summer på mindreverdige produkter. Etter å ha underskrevet kontrakten for C2S-skyen, ga etterretningsamfunnet Amazon grønt lys for å bygge en klassifisert markedsplass for skyprodukter, bare for dem selv. Den ble satt i drift i april 2016.

En tredje, meget viktig årsak til at IC gikk over til en sky-basert databehandling og valgte Amazon som sin entreprenør, stammer fra det økte behovet for intern sikkerhet etter flere lekkasjer fra varslere, spesielt kablene innhentet av Chelsea Manning og publisert av WikiLeaks.

I løpet av 2010, utga WikiLeaks De afghanske krigsloggene og Irakkrigsloggene, og avslørte krigsforbrytelsene som ble begått mot befolkningene i disse landene. Manning ga dem også en lang rekke diplomatiske kabler fra Utenriksdepartementet, som avslørte den amerikanske regjeringens utenlandske intriger. Kablene strekker seg helt tilbake til 1960-tallet. Clapper lanserte dette skybaserte initiativet året etterpå, som en direkte respons på den tydelige svakheten i etterretningssamfunnets sikkerhetssystemer.

Da hun forklarte hvordan hun kunne slippe unna med enorme mengder data, skrev Manning at hun hadde oppdaget «svake servere, svak logging, svak fysisk sikkerhet, svak kontraetterretning, uoppmerksom signalanalyse … en perfekt storm».

Sentralisering av datalagringen på de private IC skyene – ved hjelp av avanserte krypteringmetoder utviklet av Amazon og NSA – gjør at IC kan forhindre massive lekkasjer fra insidere. Et av sikkerhetstiltakene som skyene har, er muligheten til å gi all informasjon en ‘metatag’, inkludert hvor den kom fra og hvem som er autorisert til å se den. Analytikere kan nå bare få tilgang til data hvis de har den rette autorisasjonen. Videre, hvis en analytiker forsøker å laste ned store mengder data, som gjort av Manning og Snowden, merker skyen automatisk denne aktiviteten, stopper den og informerer sikkerhetspersonell. Tjenestemenn har hevdet at hvis de nåværende tiltakene hadde vært på plass i 2010 og 2013, ville Manning og Snowden ikke ha vært i stand til å slippe unna med en så stor mengde informasjon.

Klikk her for del 2 av artikkelen

6 kommentarer

Kommentarer er stengt.