Digitale sentralbankpenger – slutten på alt demokrati

Ernst Wolff
Av Ernst Wolff

Vi befinner oss på slutten av mai 2021, og verden er midt i den største omveltningen og samtidig det største økonomiske og sosiale eksperimentet i hele sin historie. Det vi for øyeblikket opplever er intet mer og intet mindre enn forsøket på å digitalisere hele livet vårt.

Med begrunnelsen at vi ønsker å forhindre spredning av en sykdom, blir vi presset til å jobbe hjemmefra, lære via hjemmeundervisning, bare å handle på nettet, man kommuniserer ikke lenger direkte på jobben men via konferanseplattformer på internett, og våre bevegelser og kontaktprofil skal registreres via en sporingsapp.

Også i finanssektoren blir digitalisering påtvunget oss stadig sterkere og stadig raskere: Bankfilialer stenges, kontanter trenges tilbake med all makt og sentralbankene jobber så hardt de kan med det som er det aller viktigste fremtidens prosjekt i vår tid: innføring av digitale sentralbankpenger.

Parallelt med disse to prosessene opplever vi stadig økende begrensninger i våre grunnleggende rettigheter. Etter at regjeringene har tatt fra oss vår reise- og forsamlingsfrihet, har ytringsfriheten også blitt stadig mer innskrenket.

Det er en direkte årsakssammenheng mellom all denne utviklingen: fremtiden som vi blir ledet til kan ikke forenes med prinsippene for demokrati, av følgende grunn:

Vi lever i et samfunn styrt av en ekstremt velstående og ekstremt mektig, men samtidig utrolig liten minoritet. Deres største interesse er å opprettholde sin egen rikdom og makt. Så digitalisering er ikke til fordel for oss alle, men til fordel for denne minoriteten.

Imidlertid, siden digitaliseringen i seg selv gir enorme muligheter for demokratisering og som resultat kan sette fåmannsveldet i fare, blir denne lille minoriteten tvunget til stadig å ty til nye undertrykkelsesmekanismer.

En stund nå har vi sett det mest frastøtende eksemplet på denne utviklingen i Kina, der regjeringen, som ingen andre land på jorden, overvåker, kontrollerer og trakasserer sine undersåtter ustanselig. Det faktum at denne regjeringen har sitt opphav et kommunistparti, burde få oss til å sitte opp og legge merke til hva som skjer

Det viser at ideologien til de som sitter ved spakene til den politiske makten er helt irrelevant i vår tid, fordi det er en makt som står høyt over alle regjeringer og trekker i strengene i bakgrunnen. Og denne makten eksisterer i Kina så vel som i USA eller her. Det er det digital-økonomiske komplekset, dvs. symbiosen mellom de mektigste selskapene i den digitale og finansielle sektoren.

Dette komplekset har klart å konsentrere mer penger og mer makt i hendene sine enn noen makt i menneskets historie, ved å kontrollere de globale data- og finansstrømmene. Likevel har dette komplekset stått overfor et stort problem: det monetære systemet som makten er basert på, kollapset i mars 2020. Etter at den har blitt opprettholdt i mer enn 12 år gjennom pengeskaping og rentekutt, har rentene nådd null, slik at bare ubetinget pengeskaping er mulig. Men dette fører direkte til devaluering av penger.

Nå er ikke denne devalueringen av penger så ubeleilig for det digitale-finansielle komplekset, for vi har for tiden å gjøre med det høyeste gjeldsnivået gjennom tidene – og inflasjon er et svært egnet middel for å eliminere denne gjelden. Hvor mye inflasjonen drives framover, kan blant annet ses av det planlagte amerikanske budsjettet på over 8 tusen milliarder dollar i år.

Men hva om inflasjon utslettet en stor del av gjelden? Det er også en plan for dette, nemlig innføring av digitale sentralbankvalutaer. Men det vil forandre livene våre på en historisk unik måte, og ikke til det bedre.

Penger har to grunnleggende egenskaper: på den ene side er de et betalingsmiddel, og på den andre er de et instrument for dominans. Som sådan, har de alltid blitt brukt av de som kan utstede dem, for å konsolidere og utvide sin egen makt. Dette har skjedd på en rekke måter: ved å kreve renter, ved å skape inflasjon, ved å knytte kreditt til betingelser eller ved å snare mennesker inn i et gjeldsnett.

Disse udemokratiske egenskapene til penger som dominansinstrument skal nå føres til ekstreme nivåer. Når det gjelder den digitale sentralbankvalutaen, som ganske sikkert vil bli introdusert i form av en borgerlønn, vil helt nye diktatoriske mekanismer bli lagt til de gamle:

Mottakernes forbrukeratferd vil bli kontrollert på en målrettet måte, det vil være umulig for dem å spare, og de vil være i stand til å tvinge dem til å bruke pengene til et bestemt formål innen bestemte tidsperioder. God oppførsel vil bli belønnet, mens kritikere vil bli straffet og til og med avskåret fra alle økonomiske strømmer.

Digitale sentralbankpenger vil være kjernen i et tvangsbasert sosialt regime som i stor grad vil klare seg uten åpen vold fordi det kan knuse enhver motstand i spiren. Sentralbankens digitale penger vil være et nesten perfekt middel for kontroll, manipulering og kondisjonering av befolkningen og dermed føre til en stort sett usynlig maktutøvelse. Introduksjonen er intet mer og intet mindre enn den mest innflytelsesrike valutareformen gjennom tidene.

Alt dette høres urovekkende ut og utsiktene er virkelig deprimerende, siden denne utviklingen har blitt akselerert dramatisk av nedstengningene de siste månedene. Så vil vi ikke lenger være i stand til å unngå dette nye monetære regimet?

Det avhenger bare av en faktor, nemlig: bevisstheten til flertallet av mennesker. For øyeblikket er det bare en liten del av befolkningen som vet om dette prosjektet fordi det i stor grad holdes hemmelig av politikere og de dominerende mediene. Og selv de som vet om det, er i de fleste tilfeller ikke klar over de dramatiske konsekvensene.

Det er nettopp av den grunn det er spesielt viktig i disse dager å gjøre det klart for flest mulig hva digitale sentralbankvalutaer betyr: slutten på alt demokrati og den endelige overgangen til en fascisme basert på det monetære systemet.

Henry Ford sa en gang: “Hvis folket i landet forsto vårt pengesystem, ville vi hatt en revolusjon før i morgen formiddag.” Vi trenger også en revolusjon, og snart – og ikke i gatene, men i folks sinn.

Tiden renner ut for et demokratisk pengesystem.


Fra KenFM: The Wolff of Wall Street SPEZIAL: Digitales Zentralbankgeld – Das Ende aller Demokratie

 5 kommentarer

 1. Meget bra artikkel. Vi burde prioritere en folkeopplysning med fokus på å lære befolkningen de grunnleggende aspekterne med vårt pengersystem. Og i samme slengen så bure alle økonomer oppdateres på de økonomiske teorier som er feilaktige (ikke alle). Som at rentenivået burde settes etter gjelds nivået istenfor John Maynard Keynes økonomiske teorier som resulterer i enn høyre gjeldsnivå.

  “Hvis folket i landet forsto vårt pengesystem, ville vi hatt en revolusjon før i morgen formiddag.” 👍

  Liker

 2. «Imidlertid, siden digitaliseringen i seg selv gir enorme muligheter for demokratisering og som resultat kan sette fåmannsveldet i fare, blir denne lille minoriteten tvunget til stadig å ty til nye undertrykkelsesmekanismer.»

  Jeg har sterk tru på at vi kan bruke digitalisering til å endre dagens samfunnshirakier til det bedre asap. Bra artikkel igjen men om ikke staten skal ha monopol på skapandet av pengar hvem skal skape penger og ha kontroll over samfunnets byttesmidel da/finansielle system? Private aktører som idag er galskap og det har vi prøvd nå. 🤔

  Liker

  • Vi kjemper en veldig,veldig defensiv strid for øyeblikket, der å unngå en ytterligere forverring er godt nok.

   Selv hvis vi greier å unngå vaksinepass-slaveri og hvis ‘vaksinene’ viser seg å ikke være fullt så skadelige (eller dødelige) som det advares om, vil avskaffingen av kontanter være nok til å gi de som hersker kontroll over oss alle.

   Jeg er enig i at digitalisering egentlig er en veldig demokratiserende kraft – men hvordan få det til?

   Liker

   • Konkret🤔… Jeg har vart med litt lokalpolitisk og en refleksjon er at den politiske «spilleplanen» er veldig korrupt. Og lovverk (internt i partiene også) samt resuser for å etterfølge regelverket er dårlige i relasjon til at det lokalpolitiske miljøet spesielt er en tøff miljø. Det om du prøver å tenke selv og undersøker problemstillinger gjeld og korrupsjon eksempelvis med humor. Summert bedre lovverk samt resurser på den problemstillingen. Og for å dra et eksempel til. Internt i partiene så er det åpne avstemninger mange ganger. Dvs du riskerer å bli straffet for hvordan du stemmer. Og enn viktigere. Du får ikke mandat da folk ikke tør røste på deg. Og så videre men det er vanskelige spørsmål og det er en prosesse å finne ut hva som fungerer bedre er min tanke. Digitalisering endrer mye som artikkelen nevner. Nedenfor ulike apps for avstemninger eksempelvis.

    https://www.capterra.com/voting-software/

    Liker

 3. Relatert til emnet. Det er ulike typer av trussler som kan vare😎 et maktmedel i det politiske miljøet er min iakttagelse. Et er jo at du for problemer med jobben din. Sjefer og ansatte og eventuelt kunder gjør tillvaron din mindre hyggelig. Eller søker du jobb eksempelvis så er du svartlistet på 0 tid om du har uflaks. Eller trussel om våld. Du, fru eller dine barn forekommer dokumentert. Jeg blir sint når jeg tenker på det….

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s