Europa i fare

Fader Benno Mikocki  intervjuer den østerriske pensjonerte næringslivslederen Heinrich Wohlmeyer (f. 1936), som også er æresdoktor i ressursøkonomi og miljøledelse, om den voksende faren for en ny storkrig.

Innledning

Gitt den økende faren for atomkrig, som vi tilsynelatende rykker nærmere steg for steg, er jeg takknemlig for at det finnes nettsteder som hever sin røst for å mane Europa til fornuft, fordi en slik krig ville finne sted nettopp her: i Europa. Antonio Guterres, FNs generalsekretær, advarte nylig om den store krigsfaren. Selv om ingen har sagt det klart: Europa står i dag i fare, fordi Russland kanskje vil betrakte USAs engasjement i Østen (Nord-Korea og Kina) som en gylden mulighet til å slå et kraftig slag for å befri seg det de betrakter som en trussel.

Intervju

Herr Wohlmeyer, en avis opplyste oss nylig: «Det er brannfare i Europa.» Er ikke dette bare skaping av frykt?

Mens hovedstrøms-media og politikere forsøker å tone ned situasjonen, har Paven eksplisitt advart om at vi allerede er i bevegelse «steg for steg inn i en tredje verdenskrig».

Dessverre er denne advarselen realistisk. Ifølge Institutt for konfliktforskning ved Universitetet i Heidelberg pågår det for tiden 19 kriger over hele verden. De to farligste for Europa er imidlertid konfliktsonene med uoffisielle kriger – ingen offisielle krigserklæringer – det vil si Syria og Ukraina, så vel som hvordan NATO hausser opp en konfrontasjon med Russland på EUs østgrense.

I Syria raser en stedfortrederkrig, som har kulminert i stasjoneringen av amerikanske bakkestyrker.

USA, Storbritannia og Frankrike ønsker å styrte Assad, i tillegg til å få kontroll over gassfeltene utenfor kysten av Syria og retten til å legge rørledninger gjennom landet – transitt uten tollavgifter – spesielt for naturgass og olje. Man ønsker framfor alt å avslutte den russiske tilstedeværelsen i Middelhavet, dvs. marinebasen i Tartus.

Hvis vi tenker på at den militære lederen av IS er tsjetsjener, forstår du hvorfor Russland ønsker å hindre at de skal seire, slik at de senere ikke vil finne de samme kjemperne på sitt eget territorium.

Hvor eksplosiv situasjonen er, viser boken «2017 krig med Russland,» skrevet av den tidligere NATO-generalen Alexander Richard Shireff, der han i denne sammenheng mener en kjernefysisk krig med Russland er uunngåelig.

I Ukraina er også vestlige geopolitiske sjømaktene bekymret for den russiske marinens tilstedeværelse i Svartehavet. Den styrtede regjeringen i Kiev kunngjorde som en av sine første prioriteter sin hensikt om å si opp den russisk-ukrainske avtalen om marinebasen Sevastopol. Dette førte til Russlands anneksjon av Krim. Nå raser det en stedfortrederkrig med potensialet for farlig opptrapping, spesielt siden den nye amerikanske presidenten Donald Trump eksplisitt krevde at Ukraina skal få Krim tilbake og truer med voldsbruk.

Den farligste utviklingen er imidlertid hvordan man hausser opp konfrontasjonen med Russland i Europa.

USA har skjøvet sine raketter fram til den russiske grensen, i motsetning til sine forpliktelser. Den siste Sikkerhetskonferansen i München (som er et viktig geopolitisk forum) virket nesten som en militærallianse mot Russland. Det hører også med til bildet at USA allerede under president Obama kunngjorde at de ville fornye sine atomvåpen i Europa og gi dem nye presisjons-stridshoder. President Trump har forsterket denne utviklingen. En generell opprustning og atomopprustning finner også sted.

Foreløpig [mars 2017] har USA ifølge forsvaret, innenfor rammen av Operasjon Atlantic Resolve, sendt cirka 4000 amerikanske soldater med 446 beltevogner – herav 87 stridsvogner, til Russlands grenser. Luftbårne tropper følger etter. Dette er den største utplasseringen av amerikanske styrker siden slutten av andre verdenskrig.

Tyskland, som NATO-medlem, står med tropper og Leopard-stridsvogner rett foran St. Petersburgs porter – tidligere Leningrad. Alle som kjenner Leningrads desperate forsvar under andre verdenskrig mot den tyske beleiringen, vet hvor ondt det føles for den russiske sjelen å se oppmarsjen av tyske soldater.

Alt dette skaper grobunn for ideen om et russisk forebyggende angrep før omringningen er fullført. Siden Russland nå har de mest avanserte stridsvognene i verden, de avanserte Armata-T14, som tre nye pansrede divisjoner har fått, og siden de ikke ønsker atomkrig, kunne de utføre et overraskende angrep for å nøytralisere de amerikanske basene. Dette vil mest sannsynlig bli besvart med atomvåpen av USA, Storbritannia og Frankrike. Men Sentral-Europa ville bli en ubeboelig ørken.

Hva med NATOs opprustning?

På forsvarsministermøtet i Brussel (i januar 2017) vedtok NATO det største opprustningsprogrammet siden slutten av den kalde krigen. USA har et militærbudsjett på rundt 600 milliarder dollar. Fornyelsen av atombomber i Europa skal koste rundt 10 milliarder dollar, ifølge World Socialist Web Site. Fornyelsen skal være ferdig innen 2020.

Siden USA må finansiere annenhver dollar de bruker på militæret gjennom lån eller trykking av penger, presser de på for at de europeiske NATO-partnerne skal være med på finansieringen. Storbritannia har et militærbudsjett på rundt 56 milliarder dollar i 2016, Frankrike over 44 milliarder dollar, og Tyskland nesten 42 milliarder dollar.

(Norge bruker ca. 55 mrd kroner, dvs 6-7 milliarder dollar. Selv om lønnsutgiftene er forskjellige og vekslingskursen varierer, bruker lille Norge på egenhånd like mye som minst 10% av det russiske forsvarsbudsjettet. o.a)

Med stigende arbeidsledighet og økende offentlig gjeld, vil økte militærutgifter nødvendigvis skje på bekostning av sosiale forbedringer i samfunnet. Dette fører til økning i interne spenninger og politisk ustabilitet, som deretter takles med politi og militære midler.

USA er for tiden på høyden av sin militære makt, med 36 prosent av verdens militære utgifter.

De amerikanske eliten vet at denne posisjonen ikke kan opprettholdes. Desto større er faren for krig. Det skal også huskes at opprustning på kreditt alltid har skapt nødvendigheten av krig, for å betale kostnadene ved å plyndre taperne.

Den globale amerikanske antikrigs-organisasjonen World beyond War anslår de globale militærutgiftene til 2.000 milliarder dollar, og har beregnet hvor mange humanitære operasjoner man kan finansiere med disse midlene, kampen mot sult og sykdom, og særlig utdanning som nøkkelen til et sosial og økologisk tilfredsstillende sameksistens for menneskeheten.

Jeg kan fortsatt ikke forestille meg at en av de to sidene kommer til å starte en krig!

Hvis vi ser på den fryktelige ødeleggelsen i Afghanistan, ser på Irak og Syria, så må vi dessverre innse at krigshissernes terskel er svært lav. Fremfor alt tror de fortsatt at en stor krig ikke vil påvirke dem selv.

Som jeg sa tidligere, tirrer det USA-ledete NATO russerne grassat. De håper å provosere fram et svar som kan presenteres som «selvforsvar».

Det er ikke bare utplassering av NATO-soldater rundt Russland, men også de ydmykende og ulovlige sanksjonene for å tvinge landet i kne, som kan føre til en irrasjonell handling – som et slag for løsne kvelertaket.

Min grandonkel Julius Raab, som var en av fedrene til vår nåværende grunnlov, strakk bevisst ut en hånd til russerne under den kalde krigen, selv om hele «Vesten» var imot det, og han skapte dermed tillit og samarbeid. Han sa de berømte fyndordene: «Man bør ikke vri rundt halen på russerne unødvendig» og «En syk bjørn er farligere enn en frisk – altså gjør vi vårt for at den russiske bjørnen skal være sjelelig og økonomisk frisk». Vi må innta denne holdningen, fordi krigsfaren er større enn vi innser.

På den annen side er det frykt for en russisk invasjon i Polen, Litauen og de andre baltiske statene.

Russerne er ikke interessert i en ny verdenskrig. Men de er formet av sin historie. De ble invadert to ganger av «Vesten» (av Napoleon og Hitler). Dette sitter dypt i den russiske bevisstheten. Nå, hvis NATO bygger støttepunkter i alle disse landene, stasjonerer missilene nærmere og rasler med sabelen «for å avskrekke», så er faren for disse statene reell – men utløseren her er den store provokasjonen av russerne …

For førti år siden foreslo jeg innenfor rammen av IIASA å etablere en buffersone med nøytrale stater som vil frata russerne frykten og skape tillit og forsiktig intern fornyelse i Russland gjennom handel og kulturutveksling. Vi gjorde og gjør for øyeblikket det motsatte … og klager deretter over konsekvensene …

Jeg tror det er aldri for sent for en korreksjon av kursen. Hvis mitt hjemland Østerrike tar initiativet sammen med nøytrale Sveits og et Tyskland som har tatt til vettet, og starter et omfattende fredsinitiativ, kan krigsfaren forhindres.

Vi kan ta som forbilde de sentral- og sør-amerikanske statene.

De laget en multilateral traktat der ingen av landene skal produsere atomvåpen eller tolererer stasjonering av utenlandske atomvåpen. Hvorfor tør vi ikke å kreve et atomfritt Europa – inkludert Russland – og dermed frata russerne deres skrekk for den dødelige omringningen?

[..]

Hvor dramatisk situasjonen er, vises i et intervju gitt i begynnelsen av mars 2017 av tidligere general i USAs luftvåpen, leder for den amerikanske krigsskolen og militæranalytiker på CNN. Han også var forsvarsminister under president Clinton [William Perry?]. Han sier at det for øyeblikket er en større krigsfare enn det noen gang eksisterte under den kalde krigen. Det ville bli en atomkrig, som ville bety slutten på sivilisasjonen.

Hvordan formulerte John F. Kennedy det en gang?

«Vi lever under et kjernefysisk Damoklessverd som henger i den tynneste tråd og som kan falle når som helst, gjennom feilberegninger, galskap eller tabber.»

Jeg prøver ikke å spre panikk, men snarere å oppfordre til mer intens bønn.

Takk for intervjuet.


Oversatt som Creative Commons fra Rubikon. Intervjuet er opprinnelig fra mars 2017. Heinrich Wohlmeyer, født 1936 i St. Pölten i Østerrike, studerte i Wien, London og USA. Han var virksom i industriell og regional utvikling og er en av de få bedriftlederne i landet som har mottatt en medalje for sin sosiale forpliktelse. Han var en av forkjemperne for konseptet om bærekraftig utvikling.

Fader Benno Mikocki ser sin prestelige hovedoppgave i kontemplasjonen av Guds Ord og forkynnelsen av det – selv i mediene. Han støttes i dette arbeidet av Fransiskanerordenen.

3 kommentarer

  1. Her i Norge har vi avskaffet vår egen utenrikspolitikk slik jeg oppfatter det. Den dyktigste landet utenfor USA i NATO. Til tross for at vi har grense mot Russland, et land som ofret tusner av soldaters liv for å frigjøre Norge fra Nazistene i 1944, fører Norge i dag en ytterst konfronterende politikk mot Russland. I løpet av det siste året har vi utplassert 300 US marines i landet og planlegger NATO øvelser med over 35.000 NATO soldater i løpet av året. At dette provoserer Russland, med sin store flåtebase i Murmansk, ser ikke ut til å bekymre dagens regjering. Fram til i dag har mantraet vært at NATO har sikret freden i Norge siden vi ble medlem i 1949. Mon det! Våre naboland, Finland og Sverige, har vært nøytrale i denne perioden og aldrig blitt angrepet eller truet av angrep fra vår store nabo i øst. For min del mener jeg det hadde vært en fordel at Norge hadde meldt seg ut av NATO og hadde inngått et formelt forsvarssamarbeide med Finland og Sverige. Vi er ikke atom-makter og vil ikke framstå som fiender til Russland og derved sørge for avspenning i denne delen av verden.

    Liker

    • I prinsippet ville en nøytralitetspakt med de andre nordiske landene være en enorm stabiliserende faktor for freden i Europa, og hele verden for den del, særlig hvis man ble kvitt de utenlandske basene og systemene for atomkrig (Dvs Vardø-radaren osv)
      Det store mulige problemet med denne nøytralitetspakten med Sverige og Finland er at den ville bli brukt av elitene til å lure disse landene inn i NATO, dvs gjøre situasjonen verre.

      Liker

  2. Det skapes alltid frykt, for å holde Folkemassene i sjakk overfor all den kriminalitet som Finanssystemets Ledere stadig begår, GLOBALT med USA i spissen for alle siner Vasallstater også i EU-UNIONEN. Flere og flere mennersker erkjenner hvor galt avsted dette Globale Undertrykkings-systemet er kommet av mennerskerr som hvereken eier moral eller samvittighet – og enda verre: De står høyt hevet over ethvert Rettssystem og stjelern og bedrar med sine «Avtaler» og «Kontrakter» satt opp av der største Advokatfirmaer og Rådgivere i verden, med etb språk og triks på flere hundre sider – som INGEN kan forstå. Slik organiseres Korruposjon «Lovlig»og stater, kommuner land og folk, tappes for sine NATURLIGE Ressurser, ikke kun i U-Land med i like stor grad i Europa.

    Eliten FRYKTER Folket, de som ikke lenger TIER om ufattelig kriminalitet, ogb perversitet som bedrives. Fondene til de rikeste er blitt brukt, mog anvendersn til å Betale menn og Kvinner fyrstelig for å TIE. Når disse enorme penge-strømmene stoppes ved Petro-Dollarens hegemoni, som i lang tid er holdt kunstign i live, vil flere og flere mennesker i sentrale posisjoner begynne å Snakke Offentlig – når de ikke lenger får betalt for å Tie, men også for selv å gå Fri.

    Dette er «Atombomben» som vil falle over Europa, for EUROEN er i like dårlig forfatning, og Pensjonskassene skusler bort Folkets Formue på Finanskasinoet, slik de kjøper opp BILLIONÆRENES «Verdipapirer» ..som KUN er noern tall i computere, uten reell verdi. Knapt noen kan forestille seg hva som vil skje når et Historisk Penge-System kollapser – og vi får en Bilblisk Armageddon. Noe må DØ, for at noe Nytt og Bedre kan bli Født. Hva Sovjet UNIONEN gjennomgikk tidligere, er den samme prosess som vi i Vesten vil måtte gjennomgår.

    INTET Monetært system varert evig. US Dollar har kun 2% igjen av sin opprinnelige Verdi..og disse vil forsvinne i dern HYPERINFLASJONEN som vil komme, og BANKENE går amok, og krever HELE LÅNEBELØP innbetalt. Nordmenn har milliarder i gjeld. Skal der alle bli satt på gaten, og fryse ihjel – når Bankene «Reddes» ved å stjele Hus og Villaer – slik at de kan få REELLE VERDIER for der VERDILØSE Computer- triksede «Penger» og Papir UTEN VERDI de gav sine kunder i LÅN, slik at det ble mulig i dette systemet å få tak over hodet.

    Alle som har fått GRATIS BOLIG av Staten, som innvandrere har ingen lån. Det vil bli BORGERKRIG i tillegg til matmangel, strøm-mangel, transport mangel. NAV-system og Velferds-stat Farvel. Høyst sannsynlig vil alle fra varmere land få det langt bedre der de kom fra, og sjansene for å overleve vil være langt bedre…men HVEM vil være Våken nok til å SE det som er iferd med å brygge seg opp…i en verden hvor mennesker straffes for å si sannheten om dette igjennom Kriminelle systemet, som gjør noen meget få Super-Rike, mens resten av verdens befolkning blir regelrett ROBBET for alt de eier og har – bortsett fra sin Evne til å TENKE KLART og Gjennomskue mer og mer av dette Slaver-systemet for oss alle. Vi vil få flere år med «Opprensing» – etter sammenbruddet, men det er menneskenes enester sjanse slik dette FINANS-SYSTEMET basert på GJELD (Uskyldige mernnersker blir kjent SKYLDIGER, og er dermed SKYLDNERE) til HVEM? Finans-Fyrstene og deres Verdensomspennende Apparat, mer omfattende enn noen kan forestille seg, organisert nedover i Pyramidene, hvor alle har sin lille rolle og ikke vet mer, eller begriper mer enn sin bitte lille oppgave i systemet –
    slik at Det STORE BILDET forblir skjult og qalle trådene og samlet i De Hemmelige Gremier på Toppen av Pyrtamiden. HVEM er disse Uhyrer? Mennesker kan det ikke være?

    Liker

Kommentarer er stengt.