Falsk alarm om missil også i Japan


Av Peter Symonds

Bare noen få dager etter en falsk alarm på Hawaii om en innkommende missil, forårsaket den japanske offentlige kringkasteren NHK i går offentlig panikk med en lignende falsk alarm om et missil lansert fra Nord-Korea. En ny melding som korrigerte feilen ble sendt ut fem minutter senere.

Myndighetene i begge land klandret enkeltpersoner for å ha gjort en tabbe. Imidlertid kan ikke de to falske alarmene om missilangrep være rene tilfeldigheter. De er produkt av de ekstreme spenningene på den koreanske halvøya, som USA og deres allierte Japan er hovedansvarlig for.

NHK publiserte et varsel på sitt nettsted og sendte ut en advarsel til mobiltelefoner og via Twitter på tirsdag, der det sto: «Nord-Korea ser ut til å ha lansert et missil. Regjeringen oppfordrer befolkningen til å søke ly inne i bygninger eller under bakken.»

Fem minutter senere kom en korrigering og en ynkelig unnskyldning fra NHKs programleder. «Dette skjedde fordi utstyr for å sende en ferske nyheter på internett ble feilhåndtert», sa talsmannen. «Vi er veldig lei oss.» Ingen ytterligere detaljer har blitt gitt.

Bare det faktum at to falske varsler finner sted på under en uke, etter tiår hvor det ikke har skjedd slike tilløp til panikk, fremhever hvor langt forberedelsene til krig med Nord-Korea har kommet, og også med store atomvåpenmakter som Kina og Russland. Overvåknings- og varslingssystemer blir bygget og utvidet, eller gjenopplivet fra den kalde krigens dager, som del av en rask amerikansk-ledet militæroppbygging i Asia.

I november annonserte myndighetene i Hawaii, der det amerikanske militærets Stillehavskommando er basert, månedlige testinger av sivilforsvarsystemet fra Den kalde krigens dager, der tyfoner melder om et nært forstående angrep. Kriseetaten sa at det ville holde befolkningen oppdatert om sine tiltak for å «forberede vår delstat for en atomvåpen-trussel».

Under regjeringen til statsminister Shinzo Abe har Japan også styrket sitt sivilforsvar og påbegynt sivile øvelser for å forberede seg på et missilangrep. Abe har utnyttet konfrontasjonen med Nord-Korea for å rettferdiggjøre remilitariseringen av landet og hans sterke ønske om å bli kvitt juridiske og konstitusjonelle begrensninger for bruk av landets væpnede styrker.

Det kan ikke helt utelukkes at en eller begge av de falske alarmene ble bevisst orkestrert for å skape et klima av frykt og engstelse for «den nordkoreanske trusselen». Gjennom hele det siste året har det vært ført en uopphørlig propagandakampanje i begge land for å mane frem bildet av det lille, fattige landet med sitt begrensede atomvåpenarsenal som den største internasjonale trusselen i verden.

Faktisk har Pyongyang-regimet alltid insistert på – til tross for alt sitt skryt mens det konfronterer verdens mektigste militære bevæpnet med tusenvis av atomvåpen – at det krever atomvåpen som et forsvarsmiddel. Trump-administrasjonen har imidlertid erklært at det ikke vil tillate Nord-Korea å ha et atomrakett som kan nå fastlandet i USA, og har gjentatte ganger advart om at den vil bruke alle midler, inkludert militært angrep, for å forhindre det.

Trumps egne krigerske trusler om å la det regne «ild og raseri» over Nord-Korea og «totalt ødelegge» landet på 25 millioner mennesker, viser at USA er villig til å bruke atomvåpen for å oppnå sitt mål. Samtidig forsterker USA sin innsats for å legge maksimalt press på Pyongyang, for å landet til å kapitulere for Washingtons krav om å ødelegge alle atomvåpen, missiler og tilhørende anlegg, og underkaste seg svært ydmykende inspeksjoner av landets militære og industri.

USAs utenriksminister Rex Tillerson samordnet i går sammen med den kanadiske utenriksministeren Chrystia Freeland en samling av 20 nasjoner i Vancouver, for å diskutere måter å intensivere presset på Nord-Korea på. Hverken Kina eller Russland [ble invitert], og erklærte at begivenheten var kontraproduktiv og ikke var representativ.(Men land på den andre siden av Jorden, som Norge og Danmark, ble tydeligevis betraktet som naturlige parter i denne saken).

Utenriksministrene noterte i sine innledende kommentarer nylige samtaler mellom de to koreanske statene og Nord-Koreas deltakelse i vinterlekene neste måned i Sør-Korea. Derimot insisterte alle på at Nord-Korea måtte tilintetgjøre sine atomvåpen og de utelukket enhver lettelse i sanksjonene som forkrøpler landets økonomi.

Tillerson gjentok at USA «ikke vil akseptere et Nord-Korea har atomvåpen» og oppfordret til hardere tiltak. «Vi må øke kostnadene for regimets oppførsel til det punkt hvor Nord-Korea må komme til bordet for troverdige forhandlinger», sa han. Nord-Korea er allerede det mest diplomatisk og økonomisk isolerte landet i verden, med forbud mot det meste av landets eksport og med store restriksjoner på import av olje og andre varer.

Tillerson oppfordret spesielt til at nasjoner forsterker sjøembargoen av skip som bedriver ulovlig handel med Nord-Korea. USA kan meget vel presse på for en form for sjøblokade – et tiltak som går langt utover resolusjonen i FNs sikkerhetsråd fra forrige måned, som krever beslag av slike fartøy i havn.

Canadas militærsjef, general Jonathan Vance, antydet at inspeksjoner og beslagleggelse av fartøy på i internasjonalt farvann ble diskutert. Han erklærte at han har «den militære kapasiteten i de væpnede styrkene» for å delta i enhver innsats for å håndheve sanksjonene mot Nord-Korea. En sjøblokade ville i seg selv være en provoserende krigshandling som kan utløse en bredere konflikt.

Samtidig med sine krav om hardere tiltak akselererer USA forberedelsene til en aggresjonskrig – ikke forsvar – mot Nord-Korea i de kommende månedene. Mens USA har utsatt store fellesøvelser med Sør-Korea under avviklingen av vinter-OL, øker Pentagon militærøvelser hjemme.

Kongressmedlem Mac Thornberry, som leder forsvarskomiteen i Representantenes Hus fortalte reportere i går: «Administrasjonen ser veldig grundig på hva de militære alternativene kan innebære når det gjelder Nord-Korea.» Han la til at øvelsene som pågår var «veldig seriøse».

En lengre artikkel i New York Times i går hadde tittelen «I det stille forbereder USAs militære seg for siste utvei: Krig med Nord-Korea.» Den rapporterte at «omfanget og timingen av øvelsene tyder på et fornyet fokus på å forberede landets militære for det som kan være på horisonten i Nord-Korea».

«Ved Fort Bragg i Nord-Carolina i forrige måned tok en blanding av 48 Apache-angrepshelikoptre og Chinook-transporthelikoptere av for en øvelse som øvde på forflytning av tropper og utstyr – under artilleribeskytning – til angrepsmål. To dager senere, under dekke av mørket over Nevada, hoppet 119 fallskjermsoldater fra Hærens luftbårne avdeling ut fra C-17 militære lastefly, i en øvelse som simulerte en invasjon av et land.

«Neste måned, på hærens baser over hele USA, vil mer enn 1000 reservister øve på å etablere såkalte mobiliserings-sentre som forflytter militærstyrker til utenlandet meget raskt.»

Artikkelen påpekte at USA ville sende flere spesialstyrker til Sør-Korea under OL, for det «noen tjenestemenn sa i siste instans kunne være etableringen av en spesialstyrke i Korea lik de som slåss i Irak og Syria».

Det mest faretruende tegnet på at USA forbereder en katastrofal krig med Nord-Korea er samlingen av strategiske bombefly på basene på øya Guam i det vestlige Stillehavet. CNN rapporterte i går at luftvåpenet har utplassert seks nye B-52 bombefly på Anderson Air Force Base på Guam, i tillegg til de tre B-2 stealth-bombeflyene sendt dit tidligere i måneden for å erstatte B-1 bombefly. I motsetning til B-1, er B-52 og B-2 bombeflyene i stand til å bruke atomvåpen.


Oversatt av Knut R for World Socialist Web Site

Reklame