Korona-tiltakene: «en rød klut ut av vinduet betyr at vi ikke har mat»

Siloé, en fattig bydel in den columbianske byen Cali: Presidentens oppslutning øker, men det gjør også nøden og fattigdommen. (Bilde: Ani Diesselmann CC BY 3.0)

Ani Diessenmann beretter fra Bogotá:

I Colombia øker sinnet mot president Iván Duques regjering i de fattige nabolagene under korona-krisen. «Vi er ferdige, vi dør ikke av viruset, men av sult,» forteller ekteparet David og Piedad Gonzalez, to innbyggere over 60 år i det fattige distriktet Siloé i byen Cali. De står i kø mellom omtrent 100 av sine naboer foran et suppekjøkken. En ung kokk deler ut mat: «Vi samler inn på ettermiddagen blandt alle venner og bekjente, og bruker hva vi får til å lage mat til rundt 100 mennesker om morgenen. Men mange blir stående tomhendte.» Disse kjøkkenene skapes over hele landet, og mange får liten institusjonell støtte, som her.

Duque-regjeringen fører en næringslivsvennlig politikk i koronakrisen og beskytter for eksempel private banker. Sinnet øker tydelig i de fattige delene av landet, selv om dette ikke gjenspeiles i meningsmålinger. Duque var i stand til å forbedre sin popularitet fra 23 prosent til 52 prosent på landsbasis under krisen, ifølge en undersøkelse fra meningsmålingsinstituttet Invamer Poll.

Landsbyer forsøker å hindre viruset med veisperringer. (Bilde: Ani Diesselmann Lizenz: CC BY 3.0)

I bysentrene, og spesielt i Colombias hovedstad, leter flere og flere mennesker i søpla og spiser matrestene de finner. I følge avisoppslag har blant annet portforbudet skylden, som er pålagt ved dekret av president Iván Duque siden 25. mars og har blitt forlenget siden den gang – så langt til 25. mai. I følge DW lever mer enn 50 prosent av menneskene i landets største byer av uformelt arbeid. Denne sektoren har stått stille på grunn av portforbudet. Millioner av mennesker har ingen inntekter, har allerede mistet hjemmene sine eller er i ferd med å bli hjemløse.

Men nøden og skuffelsen tar mange former: En rød klut som henger ut av vinduet betyr at folk i husholdningen er sultne og hjelp trenges snarest. Denne kluten har blitt det avgjørende bildet i mange kvartaler. Tusenvis av mennesker streifer rundt i gatene og tigger høylydt om mat. Andre prøver å få oppmerksomhet med høye slag på gryter og lokk, såkalte cacerolazos.

Veier har vært sperret i flere uker, men de siste par dagene har usikkerheten også økt langs sentrale forbindelseslinjer i landet. Plyndring og raid forekommer, selv også mot lagre og kjøretøy som distribuerer nødhjelp.

I det sørlige departementet Cauca ble veiene sperret og lastebiler stoppet. Landsbyene langs veien ønsket å trekke oppmerksomhet til sin situasjon. Men andre landsbyer sperrer imidlertid også alle innfartsveier, for å holde flest mulig av de som kan være smittet ute.

Torsdag var det opptøyer i Bogotá. Sentrale gater ble sperret. Rundt 300 nylig fullførte leiligheter sør i byen ble okkupert. Det ansvarlige byggfirmaet klager over at dører, vinduer og andre elementer ble skadet da de brøt seg inn. Flertallet av okkupantene er urfolk, de ber om øyeblikkelige hjelpetiltak.

I tillegg ble bussystemet Transmilenio gjentatte ganger lammet av blokader. Demonstrantene sa at mathjelpen som ble tilbudt av ordføreren aldri nådde dem.  Det var også en demonstrasjon med rundt 100 bussjåfører i sentrum torsdag morgen. De sa at karantenen tok fra dem alle inntekter og at de ikke hadde noen måte å forsørge familiene sine på.


(kilde:Amerika21) Artikkelen er forkortet.