Pepe Escobars etterretningskilde: Trump vil nedtrappe

Det er svært usannsynlig at Trump eskalerer på nåværende tidspunkt, og dette kan gi ham muligheten til å forlate Midtøsten, bortsett fra Gulfstatene. Trump ønsker å komme seg ut, sier en amerikansk etterretningskilde.
Ain al Asad etter angrepet (Skjermdump fra Press TV)

av Pepe Escobar  (artikkelen er skrevet før Trumps tale ble holdt)

President Donald Trump vil trappe ned krisen med Iran når han snakker med nasjonen klokka 11 onsdag, har en amerikansk etterretningskilde fortalt meg.

I går natt gjorde Iran gjengjeld for drapet på generalmajor Qassem Soleimani, med et missilangrep på to amerikanske militærbaser i Irak. Så langt har det ikke blitt rapportert om omkomne. Irans utenriksminister Javad Zarif sa at angrepene med ballistiske missiler som ble avfyrt fra Iran, fullførte Teherans militære aksjon.

Det er nå opp til Trump å avgjøre om krisen vil fortsette.

En høytstående amerikansk etterretningskilde sendte meg denne analysen som svar på et detaljert spørsmål:

"Det er meget usannsynlig at Trump eskalerer på nåværende tidspunkt, og dette kan gi ham muligheten til å forlate Midtøsten, bortsett fra Gulfstatene. Trump vil ut. At Israel vil være neste til å bli rammet av Iran [som lovet blant annet av Revolusjonsgarden så vel som Hizbollahs generalsekretær Hassan Nasrallah] vil trolig få dem til å trekke seg tilbake og ikke beordre Trump til å bombe selve Iran."

“DEBKA-Mossad vedgår at det ikke finnes forsvar mot Irans offensive missiler. Hemmeligheten er at de flyr svært nær bakken under radarskjermene.” [Kilden snakker om Hoveizeh-kryssermissilen, med en rekkevidde på 1350 km, allerede testet av Teheran.]

“Det som er utrolig, er at Irak har tillatt amerikanske tropper inn i landet sitt i det hele tatt etter å ha sett over en million av sine innbyggere myrdet av USA, hvis vi inkluderer de 500 000 døde barna [i løpet av 1990-tallet, som Madeleine Albright medga]. De kongelige i De forente arabiske emirater fortalte meg at dette skyldes at Irak er mer korrupt enn Nigeria.

"Det viktigste spørsmålet her er hva som skjedde med missil-forsvarssystemet Patriot for disse basene, som var i høy bredskap, forutsatt at dette ikke ligner Trumps missiler som traff tomme bygninger i Syria etter den kjemiske operasjonen under falskt flagg. Jeg så ingen rapporter om at noen forsvars-missil virket, noe som jeg mener er av stor betydning”.

Judd Deere, pressesekretær i Det hvite hus, bekreftet tirsdag kveld hva jeg tidligere hadde fått høre fra en annen kilde. Det hvite hus sa at Trump i en telefonsamtale takket Tamim bin Hamad Al Thani for “Qatars partnerskap med USA”, og de diskuterte Irak og Iran.

I følge min kilde, som er veldig nær kongefamilien i Qatar, sendte Trump faktisk en melding til Teheran via emiren. Meldingen har to lag. Trump lovte at sanksjonene ville bli avlyst hvis det ikke kom noen gjengjeldelse fra Teheran (noe Trump rett og slett ikke har evnen til å forsikre om, med tanke på opposisjonen fra Kongressen); og det ville komme en nedtrapping hvis Teheran kom med et «forholdsmessig» svar.

Irans utenriksminister Zarif beskrev de iranske missilangrepene som et «forholdsmessig svar».

Det kan forklare hvorfor Trump ikke gikk ut på TV tirsdag kveld i USA for å kunngjøre en total krig – uansett hvor mye de nykonservative kan ha ønsket det.

Vi vet fremdeles for få detaljer, men det pågår et ultrahøyt nivå av diplomati på bakrommet, som skjer spesielt mellom Iran og Russland, der Kina er diskret, men meget våken.

Det er enighet i motstandsaksen om at Kina har en viktig rolle å spille, spesielt i Midtøsten, der Beijing noen steder blir betraktet som en mulig fremtidig partner som til slutt erstatter det amerikanske hegemoniet.

Russlands president Vladimir Putin har nettopp vært i Syria og Tyrkia denne uken. Og ifølge russiske kilder gjør utenriksminister Sergej Lavrov det meget klart for utenriksminister Mike Pompeo hva Russlands holdning er, at det ikke bør skje noen opptrapping.


Med velvillig tillatelse fra Pepe Escobar / Consortium News. Han er vandrende korrespondent for Asia Times i Hong Kong, og en hyppig bidragsyter til nettsteder og radioprogrammer som strekker seg fra USA til Asia. Han er født i Brasil, har vært utenrikskorrespondent siden 1985 og har bodd i London, Paris, Milano, Los Angeles, Washington, Bangkok og Hong Kong.

Meninger i artikler er ikke alltid redaksjonelle meninger her.

 

Én kommentar

Kommentarer er stengt.