Trump-regimet nekter innreisevisum til medlemmer av russiske og iranske FN-delegasjoner

FN-bygningen i New York (UN Photo/Rick Bajornas)

av Stephen Lendman

Internasjonal diplomatisk protokoll forplikter vertslandet USA til å utstede visa til delegasjonsmedlemmer som skal delta på sesjoner i FNs hovedkvarter i New York.

USA opererer utelukkende etter sine egne regler, og bryter gjentatte ganger internasjonal lov, normer og standarder.

Irans president Hassan Rouhani vil tale til generalforsamlingen på onsdag, etter å ha ankommet New York på mandag.

Den iranske utenriksministeren Zarif dro foran ham til byen forrige fredag, og sa at amerikanske visa for ham og Rouhani ble forsinket og bare utstedt motvillig. Han la til:

Trump-regimet “gjorde det veldig tydelig i et brev de la til visumet mitt at jeg ikke er kvalifisert til å få visum, men at de gjør det på grunnlag av et unntak. Så de ønsker at jeg skal vite at det ikke er meningen jeg skal være her”. Det samme gjelder for Rouhani.

Mange av hans assistenter og iranske journalister ble nektet innreisevisum for å delta på generalforsamlingen.

Forrige uke sa Rouhani at han og hans delegasjon kanskje ville droppe sesjonen fordi Trump-regimet ikke ønsket å innvilge dem visum.

Pompeo oppfordret til å nekte dem innreisetillatelse. Forrige torsdag skrev Irans nyhetsbyrå IRNA at nasjonens «fravær vil vise at i motsetning til [Irans] forpliktelser overfor FN og internasjonale organisasjoner innenfor rammen av avtaler, har diplomati ingen verdi for USA,» og la til:

«Selv om Den islamske republikken Iran ikke har forlatt scenen og fortsetter sitt aktive diplomati, må den amerikanske regjeringen svare for sin oppførsel.»

Amerikanske visa bevilget Rouhani, Zarif og deres assistenter som får lov å komme, er sterkt begrenset, slik at de bare kan reise fra deres losji på Manhattan til FNs hovedkvarter og den iranske diplomatiske representasjonen – en fornærmelse mot landet embetsmenn og De forente nasjoner.

Russland fornærmes på samme måte. Etter sigende skal 10 medlemmer av den russiske FN-delegasjonen ha blitt nektet innreisetillatelse.

Talskvinne for Russlands utenriksdepartement, Maria Zakharova, kritiserte fornærmelsen knallhardt og sa:

«Dette er et skandaløst eksempel på at USA ikke respekterer FNs medlemmer, samt manglende oppfyllelse av deres forpliktelser som et land som er vert for verdensorganisasjonen.» Hun la til:

Denne «forsømmelsen av rettighetene til suverene stater og internasjonale organisasjoner» og forsømmelsen av å oppfylle internasjonale forpliktelser, vil være et sentralt diskusjonstema mellom Sergej Lavrov og Pompeo når de møtes i FN.

Putins talsmann Dmitrij Peskov uttrykte forargelse og sa: «Situasjonen er alarmerende og absolutt uakseptabel, og slike skritt er uakseptable,» Han la til:

“Washington bryter sine internasjonale forpliktelser. Dette er en direkte brudd på Washingtons internasjonale forpliktelser, fordi dette ikke er et bilateralt besøk. Dette er et besøk av Russlands delegasjon til FNs generalforsamling.»

Trump-regimets fiendtlige handling «krever absolutt en ganske robust [tough] respons fra Moskva, og som vi mener, en ikke mindre robust respons fra FN, fordi situasjonen direkte angår De forente nasjoner og deres hovedkvarter.»

Russlands utenriksdepartement innkalte USAs ambassadør til Moskva, Jon Huntsman, på teppet i saken. Han avviste å komme, og sendte i stedet sin stedfortreder – en ny fornærmelse.

Et talsmann for FNs generalsekretær Guterres kom med en svak reaksjon, og sa: “Vi prøver å finne ut mer om dette. Vi har bare pressemeldinger så langt.”

USA er militært fiendtlig mot Russland, Iran og andre suverene stater som de ikke kontrollerer.

Diplomati med begge fløyer av landets krigsparti er nyttesløst. Å unnlate å konfrontere deres uakseptable handlinger et tegn på svakhet, og oppmuntrer til mer av det samme.

Det eneste språket Washington forstår, er hardt. Et passende svar på denne siste fornærmelsen ville være å slutte å late som om forbedrede bilaterale forhold er mulig.

Det som er uoppnåelig, bør erkjennes som sådan, og man bør handle på en passende måte, inkludert en hard reaksjon på visumnekten til russiske FN-delegater.

Russlands diplomati fungerer utmerket med mange land. Det er ineffektivt og dumdristig med USA, der de herskende krigshaukene anser det som en svakhet som bør utnyttes.

Det bilaterale forholdet er fortsatt dystert. Ingenting i Moskvas diplomatiske forsøk vil endre ting.

Tiden for erkjennelse av virkeligheten er for lengst utløpt. Et fortsatt mildt svar på Washington provokasjoner vil ikke være i stand til å forbedre tingene.

Det som trengs er bestemte handlinger, som viser at Moskva ikke lenger tolererer USAs fiendtlighet.

Robusthet er den eneste måten å effektivt utfordre deres uakseptable politikk – å vise at Kreml vil reagere på lignende måte mot deres uakseptable handlinger.


Med velvillig tillatelse fra Stephen Lendman (f.1934), en uavhengig analytiker som bor i Chicago. Meninger i artikler er ikke nødvendigvis en redaksjonell linje her. Les også Sergej Lavrovs kronikk «Bedre å ha ti års forhandlinger enn en dag med krig.»

2 kommentarer

Kommentarer er stengt.