18 måter Julian Assange forandret verden på

Julian Assange og WikiLeaks avslørte det amerikanske militærets krigsforbrytelser, den amerikanske regjeringens korrupsjon og de store medie-korporasjonenes ynkelige servilitet til eliten.
CC Wikimedia

Av Lee Camp

Julian Assange er en vanskelig jævel. Det er viktig at du forstår det.

Julian Assange og WikiLeaks avslørte det amerikanske militærets krigsforbrytelser, den amerikanske regjeringens korrupsjon og de amerikanske store medieselskapenes ynkelige servilitet til eliten. Så hvis du er medlem av vår herskende klasse, vil du betrakte slike ting som typiske eksempler på reinhekla jævelskap.

Om et øyeblikk skal jeg ramse opp alle måtene Julian Assange forandret verden på ved å være en vanskelig jævel.

I et utviklet og våkent samfunn ville oligarkiet betrakte Assange som en farlig kriminell (som de gjør) og gjennomsnittlige arbeidende menn og kvinner betrakte ham som selve personifiseringen av rettferdighet (som de ikke gjør). Vi ville hylle ham selv mens massemedia fortalte oss at vi burde håpe det gikk til helvete med ham – som en Batman eller Robin Hood eller en Ozzy Osbourne (de tidlige årene, ikke årene da han plukket hundebæsj fra gulvteppet).

Men vi er ikke et våkent samfunn. Dette er ikke Gotham, og vanlige innbyggere heier ikke på sannheten. Mange amerikanere roper hurra for fengslingen av Assange. De tror på de plutokratiske tolkningene gitt oss, og lengter etter en framtid der vi ikke lenger trenger å høre om vårt lands forbrytelser mot menneskeheten eller våre bankers forbrytelser mot økonomien. Ubevisst må de tro at et liv der vi ustanselig utnyttes av rike skurker og vet alt om det takket være den omfattende innsatsen til en eksentrisk australier, er verre enn en verden der vi hele tiden utnyttes av rike skurker, men likevel ikke vet noe om det.

«Uvitenhet er lykke» er medias mantra i USA.

Julian Assange er arrestert og er sperret inne i et britisk fengsel. Den amerikanske regjeringen ønsker ham utlevert (uansett hva den offisielle versjonen er) for forbrytelsen å ha avslørt vår regjerings forbrytelser. Nesten alle regjeringer på vår planet forakter mannen for å ha brakt åpenhet inn i prosessen av hvordan man styres til de uvaskede massene.

Det er politisk ubeleilig på dette tidspunkt for de skrikende store nyhetsmediene å minne våre innbyggere på om hva WikiLeaks har gjort for oss. Så du vil ikke se den følgende listen over WikiLeaks sin innsats noe sted, på samme måte som hovedstrømsmedia ikke startet hver nyhetssending om rettssaken mot Chelsea Manning med en oversikt over krigsforbrytelsene hun hjalp til med å avsløre.

Og Chelsea Mannings mest kjente lekkasje er uten tvil også WikiLeaks mest kjente lekkasje, så den havner på toppen av denne listen:

1) Det er den beryktede Collateral Murder-videoen, som viser en amerikansk helikopterbesetning som meier ned ubevæpnede irakiske sivile med en entusiasme som ikke kan overgås av en åtteåring som vinner et fem meter høyt kosedyr på tivoli. De drepte mellom 12 og 18 uskyldige mennesker, to av dem Reuters-journalister.

Null personer har blitt arrestert for disse mordene. Likevel er Julian Assange arrestert for å avsløre dem.

2) WikiLeaks ga oss Guantanamo Bay «Camp Delta Standard Operating Procedures», som viste at mange av fangene som ble holdt på det amerikanske militære internering-anlegget, var helt uskyldige, og at noen av dem ble holdt skjult fra Røde Kors-embetsmenn. (Fordi når du torturerer uskyldige mennesker, ønsker du å gjøre det i fred og ro, borte fra nysgjerrige øyne. Det er veldig lett å bli distrahert. Du mister tråden og må starte på nytt.)

Ingen av soldatene som torturerer uskyldige mennesker på Gitmo er arrestert for det. Likevel er Julian Assange arrestert for å avsløre dem.

3) Ikke fornøyd med å avsløre bare krigsforbrytelser, publiserte WikiLeaks i 2008 scientologenes hemmelige bibler, som viste at rom-vesener styrer verden, eller … rom-vesener er i oss alle, eller … rom-vesener gir oss dårlig fordøyelse. Jeg husker ikke helt.

Men ingen har blitt arrestert for å drive denne gale kulten. Likevel er Julian Assange arrestert for å avsløre dem.

Mange tror at WikiLeaks bare har avslørt bare forbrytelser begått av den amerikanske regjeringen, men det er helt feil. De store mediebedriftene ønsker ikke at gjennomsnittlige amerikanere skal forstå at WikiLeaks har økt nivået av åpenhet rundt om i verden.

4-9) WikiLeaks postet videoer av tibetanske dissidenter i Kina som kjemper tilbake, videoer som ikke ble tillatt å se i Kina. De avslørte Peru-oljeskandalen; og at Russland spionerte på borgernes mobiltelefoner; og Minton-rapporten om dumping av giftig avfall i Afrika; og Syria Files, som viser den syriske regjeringens indre arbeid. Og WikiLeaks viste til den globale offentligheten en hemmelig kneblings-ordre fra australsk høyesterett, som forbød den australske pressen fra å rapportere om en stor bestikkelsesskandale som involverte sentralbanken og internasjonale ledere.

Assange er hatet av regjeringer over hele verden. De (spesielt USA) liker veldig godt åpenhet når det gjelder andre land, men de ønsker ikke å vise sitt eget skitne undertøy på storskjerm. Det er omtrent som når de fleste ler hjertelig etter at et pinlig bilder av en kjendis er publisert i tabloidene, men samtidig ønsker ingen av oss pinlige bilder av oss selv over hele nettet. (Jeg vet det, fordi jeg ikke har barbert meg på mange tiår.)

Så vidt jeg vet, har ingen av politikeren som er involvert i disse skandalene havnet i fengsel for å ha deltatt i dem. Likevel er Julian Assange arrestert for å avsløre dem.

10) La oss ikke glemme Iraq War logs – hundretusenvis av dokumenter om Amerikas ulovlige invasjon av Irak, som vi kalte en «krig» – men jeg mener at en krig må ha to sider. Iraks elitestyrke Den republikanske garden viste seg å være tre menn og et esel … og eselet siktet ikke engang særlig godt.

Så vidt jeg vet, har ingen som begår krigsforbryterne som er vist i disse dokumentene blitt sperret inne for dem. Likevel er Julian Assange arrestert for å avsløre dem.

11) WikiLeaks viste oss den svært hemmelighetsfulle Bilderberg-gruppens møterapporter. Bilderberg-gruppen består av utrolig mektige menn og kvinner som kommer sammen og bestemmer hvordan de skal styre over oss alle vanlig uvaskede mennesker, mens de sitter på troner laget av knoklene til ikke-troendes babyer. De blir ofte anklaget for å være skjulte øgler, men egentlig er de bare sosiopater av den gamle gode typen, med firfirsle-skinn de kjøpte av en plastisk kirurg for en halv million dollar.

Jeg tror ikke at noen fra Bilderberg-gruppen blir torturert i isolat akkurat nå. Likevel er Julian Assange det for å avsløre hvem de er.

12) Barclays Bank tjente en milliard pund i året på sine ordninger for skatteundragelse.

Mens selskapet ble beordret til å betale 500 millioner pund i skatt, ble ingen arrestert for tyveriet fra borgerne. Likevel er Julian Assange arrestert for å avsløre dem.

13) Den afghanske krigs-dagboken bestod av 92 000 dokumenter relatert til ødeleggelsen av Afghanistan. De viste i detalj utilsiktete drap på egne styrker og sivile tap. Ifølge WikiLeaks viste dagbøkene at «Når de rapporterer sine egne aktiviteter, er USAs enheter tilbøyelig til å klassifisere sivile drap som opprørere, redusere antall mennesker drept eller på annen måte lage unnskyldninger for seg selv.»

Det er vanskelig å lese dette uten å innse at våre militære handlinger har blitt en sketsj. Jeg ser for meg dette scenariet, som skjer hver dag i Afghanistan:

Soldat#1: Denne fyren vi nettopp drepte var opprører.
Soldat#2: Hvordan vet du det?
Soldat#1: Fordi vi drepte ham.
Soldat#2: Hvorfor drepte vi ham?
Soldat#1: Fordi han er opprører.
Soldat#2: Hvordan vet du det?
Soldat#1: Fordi vi drepte ham.

(Gjenta til du blir lei)

Jeg vet ikke om at noen er sperret inne for disse krigsforbrytelsene. Likevel er Julian Assange sperret inne for å avsløre dem.

14) WikiLeaks presenterte også hundretusener av kabler fra det amerikanske utenriksdepartementet som viste tydeligere enn noensinne hvordan vår regjering i hemmelighet styrer sitt imperium med liten eller ingen innvirkning fra det amerikanske folk. Blant mange andre ting, avslørte kablene at utenriksminister Hillary Clinton beordret diplomater å spionere på franske, britiske, russiske og kinesiske delegasjoner i FNs sikkerhetsråd. Det viste også at arabiske land oppfordret USA til å angripe Iran, og mye mer.

Vår styrende elite betrakter selvfølgelig dette som et stort brudd på nasjonal sikkerhet. Det er forståelig. Men dette verdenssynet gjelder bare hvis du tror at eliten er de eneste som bør vite hvordan vår nasjon styres. For å svare på dette spørsmålet for deg selv, gjør følgende eksperiment. Finn fram til et bilde av Donald Trump – et virkelig nærbilde av hans blærefargete, pæreformete ansikt. Stirr nå på det intenst i fem minutter. … Når du har gjort det, fortell meg så at du vil at den herskende eliten skal være den eneste som vet hva helvete som foregår. Bare fortsett – jeg venter.

Tilsynelatende er konseptet med vår styresett at den herskende klassen skal være ansvarlig overfor for oss, gjennomsnittsborgeren. Deg og meg. Til arbeiderne og revisorer. Til enslige mødre, kasserere og gatefeiere. Vi skal stemme basert av vår kunnskap om hvordan vår regjering fungerer. Men hvis alt av våre representanters kriminelle oppførsel er hemmelighetstemplet på grunn av nasjonal sikkerhet, er vi ikke egentlig en informert befolkning, er vi vel?

For alt som ble avslørt i UDs kabler, er ingen blitt sperret inne. Men Julian Assange ble det for å avsløre dem.

15) Stratfor-e-postene – dette var millioner av e-postmeldinger som viste hvordan et privat etterretningstjeneste ble brukt av sine kunder i staten og amerikanske store selskaper til å angripe aktivister og demonstranter.

Ingen i Stratfor er for tiden fengslet. Men Julian Assange er det, for å ha avslørt sannheten.

16) Så er det handelsavtalene. TPP, TISA og TTIP – hver av de tre er på egen hånd et av de største forsøkene på de store selskapenes overtakelse som aldri ble oppfattet. Alle tre var mer hemmelige enn Donald Trumps selvangivelse. Offentlige tjenestemenn, advokater og lobbyister skrev hvert eneste ord bak lukkede dører. Ikke engang Kongressen så Stillehavs-avtalen TPP helt til sent i prosessen. Den eneste organisasjonen som viste amerikanske borgere (og europeiske borgere) noen av disse dokumentene før de ble gjort til lov? WikiLeaks.

WikiLeaks gjorde oss oppmerksomme på begrensningene de multinasjonale selskapene skulle legge på oss, og det var det som tillot aktivister å presse Trump til å trekke seg fra TPP.

Ingen av disse bedriftslederne er fengslet for deres forsøk på å grafse til seg makten, men Julian Assange er det for å ha avslørt det.

17) DNC-e-postene. Jeg skal forklare saken for de av dere som har bodd i en forseglet hule. E-postene fra Det demokratiske partis nasjonale komite ga oss bevis på hvor mye fusk som egentlig skjer i de demokratiske primærvalgene. De viste at media var i seng med Hillary Clintons kampanje. De viste til og med at Obamas hele første regjering ble håndplukket av Citibank. Ja, Citibank.

Uansett hva slags bevegelse for valgreform som eksisterer akkurat nå, skyldes den i stor grad til disse avsløringene fra WikiLeaks. Etter å ha blitt saksøkt om denne saken, innrømmet demokratenes advokater i retten at DNC ikke har noen forpliktelse til å arrangere et rettferdig primærvalg. Det er deres rett å fuske med det.

Men prøv ikke å bli sint på grunn av dette, for hvis du gjør det, har CIA utallige måter å ødelegge livet ditt på.

18) WikiLeaks publiserte i 2017 en rekke CIA-dokumenter som ble kalt «Vault 7.» De forklarte tjenestens evner, inkludert fjernstyrt overtagelse av biler, smart-TVer, nettlesere og smarttelefoner.

Etter at jeg fant ut om det, for hele to uker siden, tenkte jeg, «Til helvete med det hele. Jeg blir amish. Ett hundre prosent. La oss se CIA hacke min smørkinne. Skal de bruke bakdør-programvare for å komme inn i min gammeldagse tømmermannsag?

Så er det noen som er i CIA som ligger i lenker for å krenke vår personvern på alle mulige måter? Nei, men Julian Assange er det for å ha avslørt det.

Ved å vise sannheten til jordens folk, bidro WikiLeaks til å skape bevegelser over hele verden, som den arabiske våren og Occupy. Og ikke glem at WikiLeaks og Assange først ble hyllet for et fantastisk arbeid. I 2011 hyllet selv Amnesty International WikiLeaks som en av katalysatorene bak den arabiske våren. Guardian sa: «Året 2010 kan godt bli husket som et veiskille, da aktivister og journalister brukte ny teknologi til å tale sannhet til makten, og derved presse for større respekt for menneskerettighetene. … Det er også året da undertrykkende regjeringer sto overfor den virkelige muligheten for at dagene deres er talte.»

Så hvorfor har så mange medier og folk blitt motstandere av Assange og WikiLeaks? Fordi det viste seg at han ikke bare avslørte undertrykkende arabiske regimer. Han avslørte også USA-støttede kupp og krigsforbrytelser rundt om i verden. Han avslørte kriminaliteten og skurkerollen til den amerikanske herskende eliten.

Ingenting publisert på WikiLeaks har noen gang blitt bevist som usant. Sammenlign den prestasjonen med de store medie-korporasjonene eller en hvilket som helst vanlig medium. Assange har blitt nominert til Nobels fredspris flere ganger, og nesten alle respekterte medier har brukt kildemateriale fra WikiLeaks i rapporteringen. Men etter alt dette og etter sju år i fangenskap, fikk mannen som avslørte våre kriminelle ledere og viste hver enkelt av oss våre lenker, ikke parader og anerkjennelse. Han og de som hjalp ham med å avsløre sannheten, er de eneste som uendelig straffes.

Vi er alle Julian Assange. Så lenge han er fengslet, kan vi aldri være fri.


Creative Commons/ MintPress. Lee Camp er en amerikansk stand-up komiker, forfatter, skuespiller og aktivist. Camp er vert for den ukentlige komedie nyheter TV-show «Redacted Tonight» på RT America. Han er tidligere forfatter for The Onion og Huffington Post og har vært standup-komiker i 20 år.

WikiLeaks har avslørt så mye at det er vanskelig å nevne alt. Denne bloggen har skrevet om en del, her er noen av dem:

Amerikanske kabler avslører et samordnet angrep på Latin-amerikas venstreorienterte regjeringer.

WikiLeaks avslører hvordan NSA spionerte på det franske presidentvalget

WikiLeaks avslører at utenriksminister Clinton ikke ønsket et gjenforent Korea.

WikiLeaks med lydopptak av utenriksminister Kerry der han innrømmer at de ønsket IS skulle styrkes i Syria.

I hemmelige taler til Goldmann Sachs forklarer Clinton hvorfor de rike skal herske.