Demokratene støtter Trumps gigantiske «tredje verdenskrig»-militærbudsjett

Av Andre Damon

For det tredje året på rad stemmer demokratene for en massiv økning av militærutgiftene, for å stille til disposisjon for den fascistiske Trump-administrasjonen penger den kan bruke, ikke bare for å starte kriger, men også for å skape en politistat i Amerika.

]

Demokratene i Senatet stemte sist torsdag overveldende for å godkjenne det største Pentagon-budsjettet noensinne, og de avviste oppfordringer om å stoppe president Trump fra å bygge «anvendelige» atomvåpen, og å ta igjen for hans feilforvaltning av Pentagon-midler for å stramme til ved grensa til Mexico.

Det største militærbudsjettet noensinne

Under Trump har det amerikanske militærbudsjettet gått fra 619 milliarder dollar i 2016 [NOK 5,3 tusen milliarder] til 700 milliarder i 2018 [NOK 6 tusen milliarder], til 716 milliarder i 2019 [NOK 6,1 tusen millarder] og til de 750 milliardene [NOK 6,389 tusen milliardene] vedtatt av Senatet på torsdag.

En amerikansk destroyer av klassen Arleigh Burke, avfyrer et missil [Foto: US Navy]

Forsvarsutgiftene står nå for nesten 60 prosent av regjeringsbudsjettet, med alt fra utdanning, veier og broer til vitenskapelig forskning og romforskning klemt sammen i de resterende to femtedelene.

Dersom Senatets versjon av militærbudsjettet for budsjettåret 2020 vedtas og godkjennes av Representantenes hus, vil Kongressen da ha gitt Trump en total årlig økning av militærbudsjettet på 131 milliarder dollar [NOK 1,12 tusen millarder], et tall som er mer enn dobbelt så stort som Russlands årlige militærbudsjett, som er på 61 milliarder dollar [NOK 520 milliarder]. Representantenes hus, kontrollert av demokratene, foreslår for sin del et militærbudsjett på «bare» 733 milliarder [NOK 6,244 tusen millarder] – nok en amerikansk rekord.

Amerikanske soldater marsjerer i formasjon [Foto: US Army]

I torsdagens avstemming slo 36 demokrater seg sammen med 49 republikanere for å vedta det største militærbudsjettet i amerikansk historie. Bare fem demokrater stemte mot lovfremlegget, mens seks andre, deriblant Bernie Sanders og Elizabeth Warren, var for opptatt på valgkampanjer for å bli president til å stemme den ene eller den andre veien, på et lovfremlegg som innvilger massive krigføringskrefter til den fascistiske presidenten.

Krig med Kina

Lovfremlegget er direkte innrettet mot Kina, og legger sanksjoner på kinesiske banker som gjør forretninger med Nord-Korea, samtidig som det nedlegger forbud mot at føderale midler blir brukt til å kjøpe produkter fra verdens største produsent av jernbanevogner, China Railway Rolling Stock Corporation.

F-15E Lightning avfyrer et missil [Foto: US Air Force]

I en av de mest drakoniske begrensningene setter lovfremlegget tak på muligheten av visa for kinesiske studenter og akademikere, og behandler dem som potensielle spioner, med en ordbruk som minner om interneringen av japanere under andre verdenskrig.

Krig med Iran

Dagen etter at de stemte for å vedta budsjettet iscenesatte demokratene i Senatet en farseaktig avstemming om et separat endringsforslag, dømt til nederlag fra starten av, for å kreve at Trump måtte få Kongressens godkjenning før et angrep på Iran. Helt forutsigbart mislyktes det under avstemmingen. I sin kommentar til endringsforslagets nederlag skrev New York Times kort: «Trump har sagt at han har makt til å lansere et militærangrep mot Iran uten Kongressens tillatelse, og faktisk sa Senatet seg enig i dét.»

Ingen begrensninger for atomvåpen og Guantanamo Bay

Protesterende mot tortur av Guantanamo-Bay-fanger i 2015 [Foto: Stephen Melkisethian, Flickr]

Senatets lovfremlegg avviste alle bestemmelser i lovversjonen fra Representantenes hus, som ville plassere selv de mest symbolske begrensninger på utviklingen av «lav-kapasitets»-atomvåpen, som derved gir Trump grønt lys for hans bestrebelser på å utvikle «anvendelige» atombomber og missiler. Senatets lovversjon avviste også oppfordringer om å forby plasseringen av nye fanger i Guantanamo Bay, Cuba.

Generell godkjennelse av Trumps innstramming på grensa

I kanskje det mest betydningsfulle tiltaket som snikes inn i avtalen, stemte Senatet for å «refinansiere» de 3,6 milliardene [NOK 31 milliardene] Trump bemektiget seg fra Pentagon-budsjettet for å bygge sin grensemur, ved å proklamere en nødssituasjon og dermed omgå motstanden i Kongressen.

Immigrantbarn internert i en improvisert konsentrasjonsleir under en motorveibro.

Med dette tiltaket godkjente demokratene i Senatet den største overtredelsen Trump har begått mot den amerikanske grunnloven til dags dato: det at han anvendte Pentagon-budsjettet, i sin rolle som «øverstkommanderende» , for å kortslutte Kongressens fullmakt over forvaltning av midler. Dette er grunnlag for ikke bare umiddelbar riksrett, men også for å begynne en kriminalsak, for et forsøk på å undergrave grunnloven.

Demokrater støtter Trump

Jim Inhofe, republikaneren som er leder for Senatets forsvarskomité, gjorde det klart at budsjettet er direkte ment mot Kina, og erklærte: «Den nasjonale forsvarsstrategien gjorde det helt klart for oss» med dens vektlegging av «strategisk konkurranse med Kina og Russland».

Senator Jack Reed, den ledende demokraten i komitéen, var enig. «Dette er et veldig bra lovfremlegg,» sa han. «Det inneholder mange nødvendige fullmakter, finansieringer og reformer som vil hjelpe mennene og kvinnene i våre væpnede tjenester.»

«Det rette stedet å være er for et ‘ja’, sa demokraten Elissa Slotkin, en tidligere CIA-analytiker som sitter i forsvarskomitéen i Representantenes hus. ‘Ja’ for en økning, ‘ja’ for en lønnsøkning, ‘ja’ for et betydelig budsjett for forsvarsdepartementet.»

En smilende Donald Trump med Nancy Pelosi [Foto: US Air Force]

I forrige ukes debatter snakket de 20 demokratene som stiller som presidentkandidater gebrokent spansk, mens de med alvorlig mine fordømte Trumps behandling av immigrantbarn, ristet på hodet over Trumps «uberegnelige» trusler mot Iran og de krevde en utvidelse av offentlige sosialprogrammer, blant annet «helsetjenester for alle».

Men handlinger snakker høyere enn ord. Til tross for alle deres fordømmelser av Trump som en sekualforbyter, russisk spion, eller begge deler, opererer demokratene som om de var i en koalisjonsregjering med den amerikanske Mussolini, og de stemmer for hans ulovlige kriger, gir grønt lys for hans angrep på demokrati og finansierer hans konsentrasjonsleirer.


Med velvillig tillatelse fra World Socialist Web Site. Oversatt av Knut R for WSWS.

Én kommentar

Kommentarer er stengt.