Dokumentarfilm om ubåtene i den svenske skjærgården

Hvis du bare skal se en dokumentarfilm i år, bør det være Krigslist – Reagan metoden og den kalde krigen i det store nord.

(Angrepsøvelser utenfor Murmansk etter ca. 13 minutter. Den svenske delen begynner etter 21 minutter.)

Også tilgjengelig på Dtube: https://d.tube/v/terje/5akk4swj

Anmerkninger:

Ordet er Deception, dvs bedrag, list, lureri. Her oversatt med krigslist for å gjøre betydningen klarere.

Hvis noen har lyst til å bruke den norske underteksten som grunnlag for en svensk oversettelse, så send meg en mail: terjem at protonmail.com. Jeg kan gjerne være behjelpelig med det praktiske, men oversettelsen må noen andre gjøre.

Dokumentarfilmen ble laget ferdig i 2015 for den fransk/tyske kvalitetskanalen ARTE og statskanalen ZDF. Geopolitisk var tidspunktet det verst tenkelige, og dokumentarfilmen fikk svært liten spredning, men er av stor public interest.

Intervjuene ble opprinnelig laget på engelsk etc., men er dubbet til tysk. Så vidt jeg vet, finnes det finnes ingen engelsk versjon av dokumentarfilmen, så den er tekstet tilbake til norsk, dvs. oversatt 2 ganger. Dermed er ikke alle utsagnene 100% ordrett gjengitt.

Ikke alle bedømminger i dokumentaren deles av oversetteren. Reagan som intellektuell kjempe er litt vel drøy. Den kalde krigen ble lagt ned av Sovjetunionen, ikke pga Reagans store opprustning.

Korrektur. Det er for omstendelig å rette filmen etterpå:

Ola Frithiofson er leder Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, ikke Socialdemokratiska Ungdomsförbundet.

06.23: Sørget for opprør – bedre oversatt ‘støttet opprør’

 

 

 

Reklame

2 kommentarer

  1. Å legge hele komplottet på Ronald Reagan passer miljøet godt, da Ronald Reagan for lengst er borte fra scenen. Det er nok derfor de smykker ham med begrep som en intellektuell kjempe; noe skal han ihvertfall ha igjen for det. Dette står i en meget større sammenheng, det er et stort prosjekt. Den tyske forfatter Gerhard Wisnewski utdyper i den følgende video om den kommende maoistiske kulturrevolusjon i Europa bygd på angsten for ekstremklima: https://www.youtube.com/watch?v=_G9GQvwsfT4

    Liker

    • Jeg har hørt intervjuet nå, Wisnewski er en ujevn analytiker. Jeg vet ikke om maoistisk er det best beskrivende ordet, det gir et litt feil inntrykk av saken, gitt at folk med andre meninger er lite populære i de fleste land.

      Liker

Kommentarer er stengt.