Mairead Maguire nominerer Julian Assange til Nobels fredspris

Fredsprisvinner i 1976 Mairead Maguire skrev i dag til Den Norske Nobelkomite i Oslo for å nominere Julian Assange, sjefredaktør i Wikileaks, til Nobels fredspris 2019.
Mairead Maguire ( Foto Li Grebäck/CC)

I brevet til Den Norske Nobelkomite sa Maguire:

Julian Assange og hans kolleger i Wikileaks har ved flere anledninger vist at de er en av de siste åpningene for ekte demokrati, og samtidig har de vist sitt arbeid for vår frihet og ytringsfrihet. Deres arbeid for virkelig fred, ved å offentliggjøre våre regjeringers handlinger i inn-og utland, har opplyst oss om deres grusomheter utført i navnet til såkalt demokrati rundt om i verden. Dette inkluderte opptak av umenneskelige handlinger utført av NATO/militæret, publiseringen av e-post korrespondanse som avslørte planlegging av regimeskifter i land i det østlige Midtøsten og hva våre valgte politikere bidro med for å bedra offentligheten. Dette er et stort skritt framover i vårt arbeid for nedrustning og ikke-vold i hele verden.

Julian Assange, som frykter deportasjon til USA, der han kan stilles for retten anklaget for forræderi, søkte asyl i Ecuadors ambassade i 2012. Selvfølgelig fortsetter han sitt arbeid derfra, noe som også øker risikoen for en påtale av ham fra amerikanske styresmakter. De siste månedene har USA økt presset på den ecuadorianske regjeringen for å ta bort hans siste friheter. Han er nå forhindret fra å mota besøkende og motta telefonsamtaler eller annen elektronisk kommunikasjon, som dermed fjerner hans grunnleggende menneskerettigheter. Dette har lagt stor press på Julians mentale og fysiske helse. Det er vår plikt som borgere å beskytte Julians menneskerettigheter og ytringsfrihet, ettersom han har kjempet for våre på en global scene.

Jeg frykter sterkt at Julian, som er en uskyldig mann, vil bli deportert til USA, hvor han står i fare for å bli fengslet uten grunn. Vi har sett dette skje med Chelsea (Bradley) Manning som skal ha gitt Wikileaks sensitiv informasjon fra NATO/USA sine kriger i Midtøsten, og som deretter måtte sitte flere år i isolat i et amerikansk fengsel. Hvis USA lykkes i sin plan om å få Julian Assange utlevert til USA, der han vil stilles for en storjury, vil dette bringe til taushet journalister og varslere rundt om i verden, i frykt for alvorlige konsekvenser.

Julian Assange oppfyller alle kriteriene for å tildeles Nobels fredspris. Gjennom offentliggjørelsen av skjult informasjon til opinionen, er vi ikke lenger naive overfor krigens grusomheter, vi er ikke lenger uvitende om sammenhengen mellom store selskaper, anskaffelse av ressurser og krigsbytte.

Ettersom hans menneskerettigheter og frihet er i fare, vil en Nobels fredspris gi Julian mye større beskyttelse mot regjeringens makt.

Gjennom årene har det vært kontroverser rundt Nobels fredspris og noen av dem som ble tildelt prisen. Dessverre tror jeg den har fjernet seg fra sin opprinnelige hensikt og mening. Det var Alfred Nobels testamente at prisen skulle støtte og beskytte enkeltpersoner som var truet av regjerings-krefter i kampen for ikke-vold og fred, ved å skape bevissthet rundt deres usikre situasjon. Ved å tildele Julian Assange Nobels fredspris, vil han og andre som han få den beskyttelsen de virkelig fortjener.

Det er mitt håp at vi herigjennom kan gjenoppdage den sanne definisjonen av Nobels fredspris.

Jeg oppfordrer også alle til å skape bevissthet rundt Julians situasjon og støtte ham i hans kamp for grunnleggende menneskerettigheter, ytringsfrihet og fred.


Creative Commons 4.0. Mairead Corrigan-Maguire er en nordirsk fredsaktivist. I 1977 ble hun tildelt Nobels fredspris for 1976 sammen med Betty Williams.

2 kommentarer

 1. Javel, men dette betyr egentlig ingenting. Dette med at noen blir nominert til Nobels Fredspris får vi masse oppslag om hvert år. Realiteten er at alle parlamentarikere i hele verden, og også andre, som her, har nominasjonsrett.

  Men for all del, vi unner alle Julian Assange all den positive PR han kan få i den desperate situasjonen han befinner seg i nå! Selv det som kokes på spiker men serveres som gourmetretter…

  Liker

  • Det har du helt rett i! Den logiske følgen er da egentlig at man for fredens skyld ikke burde omtale denne prisen i det hele tatt.
   Men det er vanskelig å være helt konsekvent.

   Liker

Kommentarer er stengt.