Pinlig vending i Oleh Sentsov-saken

Den misfornøyde ukrainske offiseren Sergeij Serikov på OSSE-møtet)

Hvem er Oleh Sentsov og hva er han dømt for?

Som NTB formulerer det:

Den ukrainske filmskaperen ble i 2015 dømt til 20 års fengsel for terrorvirksomhet. Han har nå sultestreiket i seks uker med krav om at alle ukrainske politiske fanger i Russland må løslates. (NTB)

En tilfeldig leser vil her lett få et inntrykk av at han ble dømt for kunstnerisk virksomhet eller politiske ytringer. Setningene fra NTB er selvsagt nøye utformet for å skape nettopp dette inntrykket.

For å minne på om hva anklagene egentlig besto i, ble Sentsov i mai 2014 arrestert på Krim-halvøya av russiske myndigheter, i besittelse av store mengder sprengstoff. Han ble siktet og dømt for å ha planlagt en rekke bombeattentat på halvøya.

I vestlige land er anklagene mot Sentsov i stor grad blitt avvist som iscenesatte. (NTB)

Den 20. juni 2018 ytret Torbjørn Jagland, Europarådets generalsekretær, seg i saken. Med sine vanlige politiske evner til god timing, ba Jagland i et møte med president Putin om benådning av filmregissøren.

Den 26. juni, bare noen dager senere, på et OSSE-møte i Kiev medga en ukrainsk tidligere offiser, Sergeij Serikov, at han personlig hadde overlevert sprengstoffet som Sentsov senere ble funnet i besittelse av. (Google-oversettelse.)

Noe som vel må beskrives som en pinlig vending en sak der Sentsov blir framstilt som en uskyldig martyr. Men den føyer seg inn i en lang rekke lignende tilfeller, i det som er en meget dårlig dekning av Ukraina-konflikten. Vestlige medier og politikere ønsker så inderlig å støtte ukrainske myndigheter, men lar det som oftest skje på bekostning av fakta.

Reklamer