Millioner av mennesker i Jemen kan dø som følge av blokaden

Sana’a etter et saudisk flyangrep (Bilde: Almigdad Mojalli/VOA)

Av Bill Van Auken

Saudi-Arabia kunngjorde på mandag at de ville stenge alle Jemens havner, flyplasser og grenseoverganger. Dette truer med å starte en hungersnød av verdenshistoriske proporsjoner, som vil føre til millioner av dødsfall, advarer FN og store hjelpeorganisasjoner.

«Det vil bli en hungersnød i Jemen,» sa Mark Lowcock. FNs sjef for det humanitære arbeidet til FNs sikkerhetsråd sist onsdag, med mindre det treffes tiltak for å sikre strømmen av humanitær hjelp gjennom alle havner og flyplasser.

«Det vil ikke være som hungersnøden vi så i Sør-Sudan tidligere i år, hvor titusenvis av mennesker ble rammet,» sa han. «Det vil ikke være som hungersnøden som koster 250.000 mennesker livet i Somalia i 2011. Det vil bli den største hungersnøden verden har sett på mange tiår, med millioner av ofre.»

Lowcock ga en sterk beskrivelse av hva han hadde sett på en reise til Jemen i slutten av forrige måned, og understreket at 2 millioner barn i Jemen under fem år er «akutt underernærte og har høy risiko for å dø.»

«I Hudaydah møtte jeg den syvårige Nora. Hun veier 11 kilo – det er gjennomsnittsvekten for en toåring, ikke en syvåring,» sa han. Legen på sykehuset hvor hun ble behandlet fortalte ham at anlegget avviste mange alvorlige underernærte barn fordi det manglet midler til å behandle dem.

Lowcock påpekte også at den humanitære planen for Jemen, som skal håndtere den verste humanitære krisen i verden, bare er 57 prosent finansiert, med bare 1,3 milliarder dollar av de 2,3 milliardene som trengs for å hindre millioner fra å dø av sult og sykdom.

I tillegg til massesult, står Jemen overfor den verste koleraepidemien i manns minne, der over 2.100 personer har dødd av sykdommen siden april og antall tilfeller ventes å stige til 1 million før jul.

Massesulten og spredningen av sykdom er det direkte produktet av den brutale saudi-ledede bombekampanjen som har målrettet fabrikker, gårder, sykehus, skoler, boliger, vannforsyning og kloakkrensinganlegg.

Riyadh kunngjorde en total blokade mandag, i en antatt respons på avfyringen av et rakett fra Jemen som ble skutt ned i nærheten av Riyadhs internasjonale flyplass lørdag. Det saudiske monarkiet hevdet raketten ble levert av Iran og representerte en krigshandling fra Teherans side. Iran benektet påstanden. Mens Teheran har støttet houthi-opprørerne som kontrollerer hovedstaden i Sana’a og det meste av det vestlige Jemen, har de nektet for å ha bevæpnet dem.

For sin del har houthiene insistert på at missilet var produsert av dem selv, og at avfyringen var en berettiget gjengjeldelse mot den ubarmhjertige saudiske bombingen av jemenittiske sivile.

FNs sikkerhetsråd, som lyttet til en rabiat fordømmelse fra USAs ambassadør Nikki Haley om Irans angivelige rolle i avfyringen av en rakett som ikke krevde et eneste liv, kom ikke med en eneste fordømmelse av den saudiske blokaden.

Sikkerhetsrådet utstedte i stedet en overfladisk erklæring via sin nåværende president, den italienske ambassadøren Sebastiano Cardi, og beklaget den «prekære humanitære situasjonen i Jemen» og bekrefter «betydningen av å holde alle Jemens havner og flyplasser åpne.» Italia, som Storbritannia og en rekke andre europeiske land, konkurrerer med USA om våpensalg verdt flere milliarder dollar til det saudiske regimet.

Saudierne har hevdet at de har stopper all transport til Jemen for å blokkere våpenforsyninger til houthiene, men i virkeligheten er handlingen en del av en to og en halv år gammel krig mot landets sivilbefolkning og et bevisst forsøk på å sulte dem til underkastelse.

Denne krigen blir ført av det saudiarabiske monarkiet og de andre sunnittiske olje-sjeikdømmene for å hindre fremveksten av et hvilket som helst regime som ikke er under deres kontroll – og potensielt er vennlig med Iran – på den arabiske halvøya.

Krigen fortsetter bare takket være den uunnværlige militære og politiske støtten fra Washington, som begynte under Obama-administrasjonen og kun er intensivert under Trump. Dette innebærer ikke bare massive våpensalg, men også USAs tanking av saudiske krigsfly som bomber Jemen, samt etterretning og logistisk hjelp. USAs krigsskip er stasjonert utenfor den jemenittiske kysten, tilsynelatende for å beskytte det strategiske Bab al-Mandeb-stredet mellom Rødehavet og Adenbukta, men i praksis som en forsterkning av den saudiske blokaden.

I lys av dybden av den nåværende krisen har bistandsorganisasjoner og medisinske fagpersoner advart at den tilstrammede blokaden kan bli tippepunktet hvor massesulten – der 7 millioner mennesker står allerede overfor «hungersnød-lignende» og 17 millioner er «mat-usikre», og der sykdom florerer, kan forvandles flere millioner dødsfall.

«Hvis jeg må sammenligne Jemen med en person, vil jeg si at denne personen er veldig syk, denne personen er svært svekket og får intravenøs næring, så hvis du vil holde pasienten i live må vi reaktivere dryppet så snart som mulig, sa Røde Kors sin regiondirektør for Midtøsten, Robert Mardini, til Associated Press onsdag.

«Hvis tilgangen stenges helt, selv i en uke, vil en katastrofe bli resultatet,» sa Tamer Kirolos, direktør for Redd Barna. «Dette er marerittscenariet, og barn vil dø som et resultat.»

Ifølge Reuters rapporterte Den internasjonale Røde Kors-komiteen på tirsdag at en forsendelse av klortabletter som trengs for trygge vannforsyninger, ble avvist på grensen av de saudiske styrkene. Røde Kors uttrykte også frykt for at 50.000 doser insulin for diabetikere som skal leveres neste uke, vil bli blokkert.

Leger i hovedstaden i Sana’a fortalte Al Jazeera at selv før den saudiske kunngjøringen om en total blokade, var det lave forsyninger av enkelte kritiske medisiner. Med mindre de etterfylles, sa de, vil mange av pasientene dø.

«Vi har farlig lave nivåer av medisinske forsyninger og vil ikke ha i nærheten av de nødvendige dosene med smertestillende medisiner, insulin og andre spesialiserte medisiner for våre pasienter,» fortalte Abdulrahman al-Ansi, en lege ved sykehuset al-Mutawkil i Sana’a til nyhetsbyrået.

«Med mindre Saudi-Arabia letter sine restriksjoner og tillater mat og medisinske forsyninger, kan jeg ende opp med å miste alle kreftpasientene mine – selv de som lider av diabetes, vil dø. Hundrevis vil gå til grunne kun den neste uken.»

Den umiddelbare effekten av den samlede saudiske blokaden har vært en 60 prosent økning i prisen på drivstoff og en dobling av prisen på matolje nesten over natten. Matvareprisene skyter i været.

Det som utfolder seg i Jemen er ikke bare verdens verste humanitære krise, men også en av de verste krigsforbrytelsene utført av amerikansk imperialisme og dens reaksjonære allierte i Gulfstatene. Uten noen debatt i Kongressen og med en utrolig likegyldighet i de store amerikanske mediebedriftene, fortsetter Washington å søke hegemoni over Midtøsten gjennom en krig som truer med å drepe millioner.

 

Reklamer