Duellerende militærøvelser en alvorlig advarsel

CC Flickr

Av Bill Van Auken/ WSWS

USA og sine NATO-allierte har begynt en serie krigsspill i forkant av en stor russisk/hviterussisk militærøvelse som skal begynne senere denne uken.

De duellerende militærøvelsene skjer samtidig som forholdet mellom Washington og Moskva er mer anspent enn noen gang siden den kalde krigens kaldeste dager. De følger innføring av ensidige amerikanske sanksjoner mot Russland, en runde av gjensidige utvisninger av russiske og amerikanske diplomater startet av Washington og en intens propagandakampanje som hevder det var russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016.

På mandag sluttet militære styrker fra USA og en rekke andre NATO-land seg til den ukrainske hæren for en militærøvelse kalt «Rapid Trident», som involverte 2500 tropper. Militærøvelsen, som finner sted i den vestlige ukrainske byen Javoriv, skal fortsette til den 23. september.

Washington har jevnt og trutt økt sin støtte til det høyre-nasjonalistiske regimet kom til makten i et amerikansk-støttet kupp i 2014 med fascister i spydspissen. I forrige måned reiste USAs forsvarsminister James «Mad Dog» Mattis til Kiev, hvor han signaliserte sin støtte til å gi landet dødelige våpen.

USA og NATO har pekt på enkelte russiske handlinger som det mener rettferdiggjør den USA-ledete styrkeoppbyggingen i Svartehavsregionen. De peker på Moskvas anneksjon av Krim, som kom som svar på en folkeavstemning som uttrykte overveldende støtte til at det strategiske territoriet skulle vende tilbake til Russland. En annen sak ofte nevnt, er opprøret av pro-russiske separatister i Donbass-regionen.

Denne oppbyggingen har inkludert NATOs utplassering av fire «multinasjonale kampgrupper» i mai i fjor. Hver av dem består av over 1000 kamptropper, i Estland, Latvia, Litauen og Polen. De er ledet av henholdsvis Storbritannia, Canada, Tyskland og USA. Dette har vært ledsaget av organisering av en hurtig innsatsstyrke på 40.000-soldater og en stadig større militær oppbygging i Svartehavsregionen.

USA sendte nylig syv avanserte jagerfly til Litauen for å styrke sin militære tilstedeværelse under den russiske militærøvelsen, sammen med ytterligere 600 amerikanske luftbårne tropper. Pentagon har for første gang siden 2014 tatt kontroll over NATOs flyoperasjoner i Baltikum.

I mellomtiden begynte NATO et annet krigspill, «Solid Pyramid» i Latvia på søndag, med 40 høytstående offiserer fra NATOs medlemsland sammen med Finland og Sverige. NATO utstedte en ullen beskrivelse av øvelsen, som fortsetter frem til 15. september. De sa krigsspillet var fokusert på å «videreutvikle evnene til ledere og høyere offiser til å planlegge og gjennomføre operasjoner gjennom anvendelse av operativ kunst i beslutningsprosesser». Fase to av krigsspillene kjent som «Steadfast Pinnacle», skal vare fra 17. september til 22. september.

I tillegg til disse handlingene fra USA/NATO, deltar amerikanske og franske tropper sammen med enheter fra Finland, Danmark, Norge, Litauen og Estland i den største svenske militærøvelsen på 20 år. Manøvren, som startet på mandag og skal vare til den 20. september, representerer enda en styrkeframvisning rettet mot Moskva. I et umiskjennelig tegn på de skarpe spenningene som eksisterer i regionen, har Sverige vesentlig økt sitt militærbudsjett, gjeninnført verneplikt og drøfter å bli med i NATO, en handling som vil bryte landets århundres lange tradisjon for nøytralitet.

USA og NATOs militære oppbygging i både Ukraina og de baltiske republikkene – i tillegg til militærøvelsene i Sverige – er klart beregnet på å motvirke øvelsen «Zapad 2017» som ble holdt sammen av Russland og Hviterussland. Den skal begynne på torsdag og fortsette til den 20. september.

Moskva sier bare 12.700 tropper vil delta i militærøvelsen, men vestlige tjenestemenn, som gjentar påstander fra de høyrenasjonalistiske regimene i Ukraina og Baltikum, har utstedt hysteriske og ubegrunnede uttalelser som anslår at kanskje 100.000 vil være involvert og framstiller manøvrene som en potensiell forberedelse til invasjon.

Reaksjonen fra Storbritannias forsvarsminister Michael Fallon var typisk. Han fortalte BBC: «Dette er den største øvelsen på fire år, tror jeg, over 100.000 russiske og hviterussiske tropper står nå på NATOs grense. Den er beregnet på å provosere oss, den er utformet for å teste våre forsvar, og det er derfor vi må være sterke.»

Slike påstander snur virkelighet på hodet. De siste 25 årene, siden det stalinistiske byråkratiets oppløsning av Sovjetunionen, har USA og NATO stadig rykket nærmere Russlands grenser og forsøkt å omringe landet militært. Samtidig orkestrerer de regimeendringer som tar sikte på å installere pro-vestlige regjeringer i forskjellige tidligere sovjetrepublikker. Deres endelige mål er oppløsningen av den russiske føderasjonen og omdannelsen av landet til en halvkoloni.

Mens det ikke er noe progressivt ved Moskvas framvisning av sine militære muskler, er virkeligheten at Russlands store troppemobiliseringer finner sted på sitt eget territorium, mens Pentagon, under NATO-flagg, har stasjonert kampfly og fallskjermjegere på Russlands grenser.

De duellerende militærøvelsene i Øst-Europa utgjør en alvorlig advarsel. Etter 16 år med uavbrutt og mislykket krig i Midtøsten og Afghanistan, forandrer den amerikanske imperialismen i økende grad fokus. Forberedelsene handler nå om en militær konfrontasjon med sine store geostrategiske rivaler, spesielt Russland og Kina. Dette truer menneskeheten med en tredje verdenskrig, utkjempet med atomvåpen.

De mulige utløsende faktorene for denne kruttønna strekker seg fra Syria til Nord-Korea, Sør-Kinahavet, Ukraina og Baltikum.

Selv de samtidige militærøvelsene har potensialet til å utilsiktet utløse en militær konfrontasjon.

«Med to store øvelser på samme tid er det alltid en risiko for hendelser,» sa en tidligere svensk offiser og russisk militærekspert, Jörgen Elfving, til Sveriges SR International Radio. «Østersjø-området vil bli fylt med mer enn vanlig militær aktivitet i svært lang tid.»

 

Én kommentar

  1. Det er USA og den tidligere forsvarsalliansen NATO, nå angrepsstyrke under ledelse av USA, som har forberedt en militær storkonflikt med Russland lenge. USA håper de skal klare å finte ut Russland til å skyte først, så de får en unnskyldning til å gå gå til først et angrep med konvensjonelle styrker med Europa som slagmark.

    USA er teknisk konkurs, med 20 billioner dollar i gjeld, en gjeld som bare kan øke, og når Kina bekjentgjorde nylig at de forlater petrodollaren, vil USA bruke rå militærmakt for å forsvare dollaren. Enten skal handel over hele verden foregå på USAs premisser, eller skal de ta hele verden med seg i et atom armageddon.

    Noen håndfuller psykopatiske krigshauker av noen gamle menn i USAs militær industrielle kompleks og i kongressen er rede til å utslette menneskeheten på 7 milliarder mennesker og alt landbasert liv. Det store flertallet av befolkningen i verden er holdt uvitende om alvoret, på grunn av amerikansk presse og media og deres underbruk europeisk presse og media, som leverer nyheter på sine eieres, corporate USAs premisser, som sitter ved samme bord som det militær industrielle komplekset.

    Liker

Kommentarer er stengt.