Ny demning kan halvere vannet i Nilen og føre til kaos i Egypt

 

Egypt med og uten Nilen. Elva ved Luxor i Egypt (CC)

Thomas C Mountain / AHT

Etiopias nye «Store renessansedemning», som er planlagt å bli ferdigstilt neste år, vil sluke nesten halvparten (40%) av Nilens vann hvert år de neste 5 årene når den fylles opp. Hvordan skal Egypts president al-Sisi overleve de neste 5 årene uten nesten halvparten av Nilens vann, når landet for øyeblikket lider av alvorlig vann- og vannkraftmangel, en forferdelig inflasjon, voksende sult og terroristopprør?

Så langt tror verden at Egypt, med nesten 100 millioner innbyggere (raskt økende),  og med en vanskelig økonomi, vil finne en måte å overleve på. Landet står ovenfor noe det ikke har sett på over to tusen år, nesten et halvering av vannstrømmen i Nilen 5 år på rad. Og hva om en tørke rammer det etiopiske høylandet, Nilens kilde? Sjansene er at dette skal skje minst en gang de neste 5 årene, med den akselerere globale oppvarmingen, der Egypt fort kan miste over halvparten av sitt vann.

Hvis den internasjonale oppfatningen viser seg å være feil, og kuttene i Egypts vannforsyning ikke er mulig å overleve, så vil en enorm eksplosjon være neste steg i Egypt, det største landet i den arabiske verden. Denne store eksplosjonen vil være et direkte resultat av byggingen av Etiopias massive demningprosjekt, som etter beregningene skal skape 16,153 GWh elektrisitet, noe som Etiopia ikke engang har infrastruktur til å bruke. [Norge totalt 122 TWh]

Hvis Etiopia ikke engang kan distribuere denne nye elektrisiteten til sitt folk på grunn av et nesten fullstendig fravær av et nasjonalt kraftnett, enn si lokal infrastruktur, hvorfor har landet tatt opp så mye gjeld for å bygge en dam som vil gjøre så mye skade på sin nordlige nabo, Egypt?

De som vet noe om saken, spør seg selv dette spørsmålet, fordi en potensiell katastrofe kan være i emning Egypt. Hvis matforyningen svikter, vil en folkelig eksplosjon av raseri mot president al-Sisi sin regjering fundamentalt true det egyptiske militærets evne til å holde landet sammen. Som i Syria og Irak, vil IS sikkert utnytte det påfølgende kaoset til å spre sitt opprør over hele landet. Alt dette kan føre til at Egypt blir en failed state, ‘en mislykket stat’.

Hvis noe slikt skulle skje, er det en sannsynlighet for at det egyptiske militæret vil angripe Etiopias nye demning dersom situasjonen begynner å forverres innenlands. En reduksjon i Nilens vannstrøm vil være et knusende slag mot egypternes evne til å brødfø seg selv og redusere deres evne til å produsere mat for eksport, som igjen vil forårsake tap av sårt tiltrengte valutainntekter.

Vil det egyptiske folk være i stand til å holde ut en så dramatisk økning i sult og motgang i 5 år uten en uunngåelig eksplosjon? Vil al-Sisi kunne holde det egyptiske militæret sammen og forhindre regjeringen fra å kollapse som et resultat av en så stor vannmangel og uunngåelig massesult?

Opprinnelsen til selve ideen om Etiopias Nildemninger finnes hos Verdensbanken, der USA dominerer. Verdensbanken, hvis politikk i mange katastrofale årtier var å fremme bygning av demninger i noen av de mest sårbare områdene på planeten, var den første til å nevne ideen om en stordemning for å utnytte de enorme mengdene vann for et sterkere Etiopia.

Problemet er igjen at 70% av etiopierne ikke har tilgang til statlig elektrisitet, dvs. nesten 70 millioner mennesker. Den etiopiske regjeringen har tatt opp stor gjeld for bygningen av denne nye demningen. Den har ingen penger igjen for å bygge det elektriske distribusjonsnettet landet så desperat trenger. Så all den nye elektriske kraften vil ikke gå til å forbedre etiopernes liv, for et sterkere Etiopia, men vil blir solgt på det østafrikanske energimarkedet for å betale den tyngende gjelden de tok opp for å bygge denne helvetes tingen.

Etiopias fremtidige energibehov kunne ha blitt møtt ved å bygge en rekke mindre, mye billigere demninger som ikke ville forårsake en så stor forstyrrelse av Nilens vannstrøm.

Allikevel, takket være at Verdensbanken insisterte, fortsatte Etiopia med sitt store demningsprosjekt. Resultatet kan bli en eksplosjon av folkelig sinne i Egypt som kan true mye av verdens økonomi, siden Egypt kontrollerer Suezkanalen, som de største handelspartnere i verden, Asia og Europa, bruker for 90% av sin handel. Det er egyptiske tropper, hvis lønn betales av USA, som kontrollerer Suezkanalen. Hvis det egyptiske militæret mister kontrollen over landet i et folkeopprør som ligner det mot Mubarak, vil hærens fortsatte påliteligheten i kontrollen av Suezkanalen settes i tvil. Selvfølgelig finnes det alltid den israelske hæren som venter i kulissene, alltid beredt til å gå inn og okkupere den store kanalen.

Kan det være at det å ha Egypt og Etiopia, to av de tre største landene i Afrika, i strupen på hverandre, er i USAs nasjonale interesse, siden de for enhver pris vil forhindre afrikansk enhet, både økonomisk eller politisk?

Igjen finner vi USAs politikk for «styring av kriser» bak kulissene i denne spede konflikten. Det er nesten som man har skapt en krise, for så styre den dit man vil, etter prinsippet ‘splitt og hersk’. Dermed kan man desto lettere plyndre afrikanske ressurser med så lite motstand som mulig.


Thomas C. Mountain er en uavhengig journalist med base i Eritrea. Der har han bodd og rapporterer fra siden 2006.

Reklamer

3 kommentarer

 1. «Problemet er igjen at 70% av etiopierne ikke har tilgang til statlig elektrisitet»

  Helt feil fremstilling, Terje
  Dette er ikke et problem men en velsignelse for kloden.
  De som klarer seg i jordbruket og andre primærnæringen disse landene trenger ikke strøm. De trenger ikke å være fssttige for det. FNs mål om at alle som oppgir det de lever av og reiser til byene i arbeidledigehet dermed er løftet ut av fattigdom er noe av det dummeste jeg noen gang har hørt!! Kapitalismen er det som ødelegger hele kloden.

  Liker

  • Du siterer ute av kontekst og lager en stråmann. Det du skriver er naturligvis riktig ellers, men sitatet gjelder altså bakgrunnen for etiopiernes gigantoppdemming av Nilen som kunne vært rasjonelt fra i det minste ett perspektiv dersom Etiopia faktisk hadde hatt muligheten til å gjøre bruk av all denne elektrisiteten.

   Liker

 2. Kan det være at det å ha Egypt og Etiopia, to av de tre største landene i Afrika, i strupen på hverandre, er i USAs nasjonale interesse, siden de for enhver pris vil forhindre afrikansk enhet, både økonomisk eller politisk?

  Selvfølgelig er det det alt dette handler om. Verdensbanken er her planleggeren av et gigantisk massemord og kaos og lidelser på en nesten uant målestokk.

  Liker

Kommentarer er stengt.