Pentagon prioriterer kontroll over internett i samarbeid med teknologigigantene

Militæret og teknologibedriftene i nært samarbeid for kontroll over nettet. Forsvarsminister Mattis, Jeff Bezos fra Amazon. Foto: @JeffBezos

Av Andre Damon / WSWS

USAs forsvarsminister James Mattis sa i en uttalelse onsdag at Nord-Korea ville stå ovenfor «ødeleggelsen av sitt folk» hvis landet ikke etterkom USAs krav.

Det er verdt å legge merke til stedet denne pensjonerte generalen i Marinekorpset, med tilnavnet «Gale hund» for sin blodige erobring av den irakiske byen Fallujah i 2004, kom med denne kunngjøringen om et folkemord. Han sa det, ikke på en av landet mange militære baser, men i Amazons hovedkvarter i Seattle og en avdeling av forsvarsdepartementet i Silicon Valley, som jobber tett med teknologiske bedrifter som Google.

Med USA nærmere en kjernefysisk konflikt enn noen gang siden slutten av den kalde krigen, var Mattis sitt besøk et varsel om den stadig viktigere rollen som de amerikanske teknologigigantene spiller, ikke bare i utføringen av krig, men i sensuren og undertrykkelsen av politisk opposisjon på hjemmebane.

I forberedelsene til krig mot nordkoreanerne, og muligens deres allierte Kina, er Mattis og det amerikanske militæret godt klar over at de står overfor deres største potensielle motstander her hjemme, i form av omfattende motstand i arbeiderklassen mot krig. Veksten i militarisme og krig er alltid ledsaget av en utvidelse av angrepet på demokratiske rettigheter og utvikling av autoritære styreformer.

I USA samarbeider militæret, etterretningstjenestene og de store mediebedriftene med teknologibedrifter, først og fremst Google, for å innføre en systematisk sensur. De tar sikte på å kneble nettsteder på venstresida som er imot krig. Hovedmålet for denne operasjonen er nettstedet til World Socialist Web Site.

I løpet av de siste tre månedene har Google iverksatt en endring i søkealgoritmen som har redusert søketrafikken til ledende venstreorienterte nettsider med 45 prosent. Den angivelige hensikten er å bekjempe «falske nyheter» og fremme «autoritativt» innhold på internett. Denne politiske sensuren har redusert trafikken til WSWS fra Google-søk med mer enn to tredjedeler.

Sensuralgoritmene brukt av Google er utvilsomt en viktig del av Mattis sine diskusjoner med lederne av teknologiselskapene. Den offisielle hensikten med besøket hans var imidlertid å integrere Silicon Valley-selskapene enda nærmere i den blomstrende og lukrative krigsindustrien.

På torsdag møtte Mattis Amazons administrerende direktør Jeff Bezos i teknologigigantens hovedkvarter i Seattle.

På fredag talte han ved hovedkvarteret for Defence Innovation Unit Experimental (DUIX), en avdeling av forsvarsdepartementet som ligger 4 kilometer fra Googles hovedkvarter i Mountain View i California. Blant rådgiverne for avdelingen er Eric Schmidt, leder av Googles morselskap Alphabet.

Mattis sa at Pentagons partnerskap med Silicon Valley via DUIX ville gjøre det amerikanske militæret «mer dødelig og mer effektivt» enn noen gang før. DUIX tildeler kontrakter for militær teknologi til amerikanske høyteknologiske bedrifter.

Operasjonen har allerede tildelt mer enn 100 millioner dollar i kontrakter for 45 pilotprosjekter på områder som kunstig intelligens, autonome maskiner og romvirksomhet. Avdelingens nettside oppfordrer teknologibedrifter til å «ta del i et marked verdt mer enn 100 milliarder dollar.»

Under sitt besøk, sa Mattis, «Vi vil bli bedre til å integrere fremskritt innen kunstig intelligens her i det amerikanske militæret,» som et resultat av avdelingen, som han sa ville «vokse i innflytelse og betydning» i militæret. Blant prosjektene utarbeidet av DUIX, i følge nyhetsbyrået Bloomberg, er et system for å koordinere luftangrep mot mål «som for eksempel flyktende biler».

Etter den forhåndsskrevne talen, la Mattis til at det amerikanske militæret var «klar» til «militære alternativer» mot Nord-Korea.

For Pentagon, er teknologigigantene vikitge for å føre krig i utlandet. Men enda viktigere er bruken av IT-infrastrukturen for å forme opinionen og blokkere uttrykk for opposisjon og krigsmotstand. En stor aktør i dette forsøket er en tankesmie som heter Jigsaw, et datterselskap av Googles morselskap, Alphabet. Jigsaw ledes av Jared Cohen, en tidligere rådgiver for både Condoleezza Rice og Hillary Clinton.

Jigsaw sitt mest omtalte prosjekt er et sensursystem for nettkommentarer kalt «Perspective API», som det kaller «et nytt verktøy for web-utgivere, for å identifisere giftige kommentarer som kan undergrave en høflig utveksling av ideer.»

Systemet er utviklet i samarbeid med store amerikanske aviser. Jigsaw allerede blitt innført for forberede kommentarer for sletting i New York Times. WikiLeaks bemerket denne uken at en kommentar som inneholder ordene «CIA-væpnede islamister i Syria drepte tusenvis», ville bli merket som 66 prosent «giftig» av Perspective API. En kommentar som sier at «USAs styresmakter er fantastiske» er merket null prosent «giftig», mens «USAs styresmakter er korrupte» er merket som 71 prosent «giftig».

I andre kvartal i år brukte Google mer enn noen gang før, nesten 6 millioner, for lobbyvirksomhet rettet mot USAs styresmakter. Dette var mer enn brukt av noe annet amerikansk selskap.

Google hadde et svært nært forhold til det forrige regjeringen. The Intercept rapporterer at «Representanter for Google deltok på møter i Det hvite hus mer enn en gang i uka, i gjennomsnitt, fra begynnelsen av Obamas presidentskap fram til oktober 2015.»

The Intercept la til: «Nesten 250 personer har gått fra ansettelse i staten til Google, eller den andre veien, i løpet av [Obama]-administrasjonen,» og konkluderte med at «Ingen andre offentlige selskaper er i nærheten av denne graden av intimitet med styresmaktene.»

Det voksende partnerskapet mellom teknologigigantene og militæret er i tråd med konklusjonene fra Den amerikanske krigsskolen, som i en rekke nye rapporter har sagt at kontroll over veksten av politisk opposisjon var et viktig element i dagens militære strategi, og at kontrollen over internett-kommunikasjon var «livsviktig» for militære operasjoner.

I en studie med tittelen [«Sosiale media, det livsviktige krigsområdet: Kan vi kontrollere det?»], publisert i april, opplyste krigsskolen: «Virkningen av sosiale medier på mediemiljøet er allment anerkjent. Det samme har ekstremistiske og fiendtlige organisasjoners evne å utnytte mediene for å spre sin sak, spre sin propaganda og rekruttere sårbare personer.»

Rapporten konkluderte med at «Sosiale media vil i økende grad ha direkte innvirkning på nesten alle aspekter av militære operasjoner i det 21. århundre», og at militæret måtte utvide sin kontroll over sosiale medier, «særlig bruk i bedrag og Psykologiske operasjoner (PSYOPS). «

Kontroll over kommunikasjon på nettet vil bli stadig viktigere. En av forsvarsdepartementets rapporter, som ble utgitt i forrige måned, advarte om en «økende kløft mellom regjeringer og de som regjeres over, om den grunnleggende retten til å styre».

Den rapporten konkluderte med at «I dag opplever alle stater en kraftig nedgang i sin autoritet, innflytelse, rekkevidde og felles tiltrekning», fordi befolkningene presenteres med «myriade alternative kilder til politisk tilhørighet eller troskap.»

En annen rapport, utgitt i fjor, advarte om at økende internasjonale motsetninger førte til en intensiverende krise i «sosial orden».

Det konkluderte med at stater «nå alle kjemper med hverandre over konkurrerende interesser mens de står på kvikksand». De er truet, ikke bare av andre nasjoner, men av «den skjøre og urolig sosiale orden de selv hviler på.»

Mens faren for en ny krig øker, blir fri og uhindret tilgang til informasjon stadig viktigere for mobilisering av arbeiderklassen mot krigsplanene til den kapitalistiske herskende eliten. Vi oppfordrer alle våre lesere til å dele slike artikler på sosiale medier og bli med i kampen mot Googles sensur på internett.

Reklamer