Den dypen staten og venstresidas kognitive dissonans

 

 


Den amerikanske venstresida unnviker fakta som ikke passer inn i sitt verdensbilde

Av Mathias Bröckers / Rubikon

Den venstreorienterte skribenten Caitlin Johnstone kaller seg en «rogue journalist» (skurke-journalist) og skriver på medium.com, hovedsakelig om amerikansk politikk. Hun har tiltrukket seg stor oppmerksomhet de siste ukene, med sin appell om at venstresida i USA ikke bør være uvillig til å samarbeide med «anti-establishment» folk på høyresida og libertarianere. Man bør samarbeide mot de store medienes falske nyheter, mot krigs-hissende nykonservative, mot etterretningsorganisasjoner og «Den dype staten» som saboterer Trumps utenrikspolitikk med substansløse anklager om ‘samarbeid’ med Russland. Etter at en av de ledende krigshisserne og tilhengere av ‘regimeskifter’, senator John McCain, ble diagnostisert med en hjernesvulst, og Johnstone ønsket ham en rask død (3), ble kritikken mot denne skurke-journalisten enda mer høylydt. Selv et blodtørstig monster som har stått sentralt i å skape et halvt dusin kriger med millioner av ofre, kan man rett og slett ikke, som «kvalitetsjournalist», ønske død og begravet.

Jeffrey St. Clair, redaktør for det «seriøse» venstreorienterte magasinet Counterpunch, som allerede hadde publisert flere artikler kritiske til Caitlin Johnstone, tok selv grep i saken:

For den konspiratoriske venstresida, virker det som Den dype staten har overskygget 9/11-sannhetssøkerne som forkynnere av en ny politisk teori som forklarer alt. Dette er et velkomment skifte av vektlegging for mitt vedkommende. Hvem trenger virkelig å lese enda en innfløkt historie om sprengningen av WTC7? (…) Opprinnelsesmyten for den venstreorienterte teorien om den dype staten er selvfølgelig drapet på JFK, et internt regimeskifte av et CIA-drapsteam, orkestrert av Allen Dulles som gjengjeldelse for presidentens påståtte plan om å bryte i stykker CIA og trekke amerikanske tropper ut av Vietnam. Fra det øyeblikket, ifølge teoretikerne om Den dype staten, hadde den hemmelige regjeringen solid kontroll, og ingen politiske overtredelser mot dens dagsorden ville lenger tolereres. Som en allmektig kraft, tilfredsstiller eksistensen av en dyp stat venstresidas ønske om å rasjonalisere sin egen følelse av evig maktløshet. Selvfølgelig forblir jeg selv en tilhenger av ‘den magiske kula’; jeg er fullstendig overbevist om at Lee Harvey Oswald, som en ivrig tilhenger av den cubanske revolusjonen, hadde et mer personlig motiv for å drepe den antikommunistiske Kennedy (den første nyliberale) enn den pirkete gamle Allen Dulles. Med et par mirakuløse skudd fra sitt Carcano-gevær, viste Oswald at regimeskifte kunne skje begge veier.»

Red State, Blue State; Green State, Deep State

Her har vi, mener jeg, en kognitiv dissonans på venstresida. Den tvinger seg selv til å unngå fakta som ikke passer inn i sitt verdensbilde, og fortrenger dem, som konsentrert i et nøtteskall. Som for eksempel, siden valget av Trump er det et åpenbart faktum at etterretningsorganisasjoner og politimyndigheter som det er meningen skal være lojale til Trump, lekker informasjon og «vurderinger» til pressen uten stans.

Dette har vokst fram fra prinsippet om bruk av to kilder – et rykte blir først en nyhet når det er bekreftet av to uavhengige kilder –forsynt til dem av anonyme informanter og «senior officials» i etterretningstjenesten nær presidenten. Hvis ikke dette er en indikasjon på en «dyp stat» som opererer med udemokratiske midler for å gjennomføre et kupp innenfra – hva er da en dyp stat? Jeffrey St. Clair ønsker velkommen det faktum at den «konspirasjonsteoretiske venstresida» nå har erstattet ‘9/11-sannhetsøkere’ med ‘Den dype staten’ – fordi hvem ønsker fortsatt å høre noe om WTC 7?

Den «seriøse» venstresida ønsket ikke å høre noe allerede da Bush-administrasjonen utførte sin pseudo-gransking av kollapsen av WTC 7. Den lot seg overbevise om fabelen Osama og de 19 mennene med tapetkniver som de eneste gjerningsmennene. 9/11 er et uakseptabelt tema og tabu for den «seriøse» venstresida, og folk som insisterer på opplysning blir avfeid som «truthers» og «konspirasjonsteoretikere», som representanter for dum «teori som forklarer alt».

Man sidestiller nå de som snakker om ‘Den dype staten’ med de som ikke gir den enslige attentatmannen Lee Harvey Oswald skylden for mordet på JFK, men heller et team av skarpskyttere beskyttet av CIA. Ikke fordi de insisterer på surrete teorier som forklarer alt, men fordi mange harde fakta taler mot en enslig gjerningsmann – spesielt Zapruder-filmen, som tydelig viser at det dødelige skuddet kom forfra fra høyre, og ikke bakfra, der Oswald befant seg. Denne kognitive dissonansen er uutholdelig for venstreorienterte St. Clair; det er derfor han står fram  – bare halvveis ironisk – som en tilhenger av det religiøse fellesskapet av «den magiske kula». Men selvsagt ikke uten å først gjøre de som som ikke tror på dette tullet til psykiatriske tilfeller: som rasjonalisert kompensasjon for deres fortsatte maktesløshet; disse venstreorienterte hallusinerer om en overmektig dyp stat.

Men spørsmålet er hvem som egentlig rasjonaliserer og hallusinerer: de som ikke aksepterer hule-historien om 9/11, som fortsatt tviler på den magiske skytteren Oswald og nå også mener den offisielle historien om utrolig kløktige russiske hackere som installerte Trump på tronen er et propagandaeventyr; Eller de som tvangsmessig må unnlate å se på alle fakta og bevis som taler mot disse offisielle historiene, for ikke å true sitt «seriøse» syn på verden. Så advarer han mot høyresida, som også ser en dyp stat, og sier ingen fornuftige mennesker vil omgås som folk som tenderer mot rasistiske konspirasjonsteorier.

Sant nok – men hverken i undersøkelsen av drapet på JFK eller forbrytelsen 9/11 handler det om «høyre» eller «venstre» – og ingen som kritiserer den farlige forbindelsen mellom etterretningsorganisasjoner og massemedia i rykteflommen «Russiagate», er dermed Trump-tilhenger eller rasist. Både i de historiske tilfellene og det som skjer i dag, er det bare et spørsmål om hvorvidt og i hvilken grad disse nettverkene er eller var aktive, eller opererer utenfor rettstaten og demokratiske maktstrukturer. De som ønsker å bevare en demokratisk rettsstat må ta hensyn til slike innflytelser og strukturer, uansett hvilken politisk orientering han eller hun har. Og dette selv når disse ulovlige operasjonene er rettet mot en mann som Donald Trump, som så mange ønsker skal gå heden på samme som Caitlin Johnstone ønsker McCain skal.

At døden banker på døra til denne forkjemperen av å bevæpne islamistiske terrorister og styrkingen av IS, akkurat den samme uka Trump kunngjorde en avslutting av denne støtten, passer veldig godt sammen. Hvis vi endelig skulle bli kvitt ISIS og få en slutt på krigen i Syria, kan den nylig opererte McCain gjerne være med oss en stund til før han definitivt drar til helvete. Den «seriøse» venstresiden, som ikke støtter Trump i denne beslutningen, kan han gjerne ta med seg for min del …


Mathias Bröckers, født i 1954, er en freelance journalist som bl.a. skriver for Taz og Telepolis. Han tilhørte grunnleggergenerasjonen av Taz, og fram til 1991 var han redaktør for kultur og vitenskap der. Han har jobbet for en rekke andre aviser og tidsskrifter. I tillegg til radiosendinger, humorprogrammer og bidrag til antologier, har han publisert en rekke bøker, bl.a. om 9/11.

Reklamer

2 kommentarer

 1. Jeg kan ikke være mere enig enn beskrivelsen a Mccain. Kan det være slik at ukrutt for en gangs skyld forgår?

  Liker

  • Slike folk lever til de er minst 100. 😦 Jeg vil ikke slappe av før han er trygt 6 fot under torva.
   Forøvrig var norske medias kosebhandling av McCain en av hovedgrunnene til at jeg begynte denne bloggen.

   Liker

Kommentarer er stengt.