Trump avslutter støtten til CIAs syriske «revolusjon»

Gjemt i en artikkel fra Financial Times for et par dager siden, kommer det fram at CIA betalte opprørernes lønninger. (CC)

Av Bill van Auken / WSWS

Nyheten ble først rapportert av Washington Post den 19. juli. Trump-administrasjonen har avsluttet en fem år gammel, formelt hemmelig CIA-operasjon for å trene, bevæpne og til og med betale lønna for islamistiske militser i Syria. Dette har ytterligere skjerpet den politiske krigen i Washington angående påstandene om «samarbeid» mellom Trump og Moskva.

Senator John McCain, den republikanske lederen for forsvarskomiteen, kom med en utalelse fra Arizona, der han rekonvalesenser etter en operasjon mot hjernekreft. Han sa «enhver innrømmelse til Russland, utenom som en del av en bredere strategi for Syria, er uansvarlig og kortsiktig.”

En enda mer hysterisk fordømmelse kom fra Washington Post-spaltisten og tidligere taleforfatter for George W. Bush, Michael Gerson. Han anklaget Trump for å utføre en «fullstendig overgivelse til russiske interesser i Syria» og handle «akkurat som om han har blitt kjøpt og solgt av en strategisk rival» med sin «skammelige stopp av hjelp til amerikanske stedfortredere [proxies].»

Påstandene om at å avslutte bevæpningen og finansieringen av de såkalte ‘opprørerne’ i Syria er en slags strategisk kapitulering til Russland, er latterlig. Avgjørelsen, som ifølge Trump ble fattet sammen med HM McMaster, rådgiver for nasjonal sikkerhet, og CIA-sjef Mike Pompeo i forkant av G20-toppmøtet i Hamburg, var en selvsagt beslutning.

Det som pleide å bli omtalt som ‘Den frie syriske armé’ har opphørt å spille en viktig rolle i Syria. Syriske regjeringsstyrker, støttet av iransk-forbundne militser og siden 2015 russisk luftstøtte, har fordrevet ‘opprørerne’  ut av alle store bykjerner. Nå befinner de seg på landsbygda i Idlib-provinsen, der de har vært opptatt med bitre interne kamper mot hverandre.

Den amerikanske strategien var å gjennomføre en krig for regimeendring ved bruk av CIA-støttede sunnimuslimske militser som Washingtons stråmenn. Regjeringens gjenerobring av det østlige Aleppo i desember 2016 betydde at dette har absolutt mislykkes.

Denne kriminelle strategien ble begynt i kjølvannet av USAs krig for regimeskifte i 2011, som styrtet regjeringen i Libya og endte i lynsjingen av landets leder, Muammar Gaddafi. Islamistiske krigere og store mengder våpen ble så hentet fra den østlige libyske havnebyen Benghazi til Syria.

Innen 2013 hadde dette forvandlet seg til det en amerikansk tjenestemann beskrev til New York Times som et «fossefall av våpen», som CIA pøste inn i Syria i samarbeid med Saudi-Arabia, de andre høyreorienterte oljemonarkiene og Tyrkia. Tusenvis av islamistiske utenlandske krigere ble også hentet inn for å utkjempe en blodig sekteristisk borgerkrig. Som et resultat, er hundretusenvis døde og millioner fordrevne flyktninger. Vestlige etterretningstjenester tilrettela for at disse ekstremistene lett kunne krysse internasjonale grenser. Noen av disse samme elementene vendte tilbake for å gjennomføre terrorangrep i Europa.

CIA hevder å ha godkjent omtrent 40 ‘moderate opprørmilitser’ som fortjente å få amerikanske våpen og penger. I virkeligheten, var de fleste av disse gruppene i stor grad umulig å skille fra elementer som Nusrafronten. De endte enten opp i allianse med denne syriske grenen av al-Qaida eller overga sine amerikanske våpen til den.

Nederlaget for de CIA-støttede ‘opprørerne’ skjedde ikke bare på grunn av den økte ildkraften fra Russland og Iran, men også fordi størstedelen av den syriske befolkningen var fiendtlig innstilt mot disse militsene. Befolkningen så på Assad-regimet, til tross for dets undertrykkelse og korrupsjon, som ‘det mindre ondet’.

I motsetning til propagandaen som ble sendt ut av det amerikanske utenriksdepartementet og dets pseudo-venstre allierte, var opprørerne ikke forkjempere for demokrati eller ‘revolusjon’, men i stedet høyreekstreme sekteriske gangster som systematisk plyndret områdene de kontrollerte og halshugde de som uttrykte motstand mot deres smale og fanatiske ideologi.

Avslutningen av CIAs bevæpning og finansiering av de i hovedsak avdankete al-Qaida-tilkoblede ‘opprørerne’ betyr ikke en slutt på konflikten i Syria eller en betydningsfull tilnærming til Moskva, men er snarere en del av forberedelsene til en bredere krig.

Pentagon fortsetter å trene og bevæpne sine egne stråmenn. Disse består av de såkalte ‘Syriske demokratiske styrkene’, som hovedsakelig er den syriske kurdiske YPG-militsen i nord. I tillegg inkluderer dette sunnittiske militser i sørøst, i nærheten av USAs spesialstyrkerbase etablert ved al-Tanf, nær en strategisk syrisk grenseovergang med Irak og Jordan.

Dette er bare én av en rekke baser etablert av det amerikanske militæret i det som utgjør en snikinvasjon og okkupasjon av Syria. Det tyrkiske statlige nyhetsbyrået, som gjenspeiler regimet i Ankara sin fiendlighet til den amerikanske alliansen med syriske kurdere, publiserte en artikkel som viser plasseringen av 10 hemmelige amerikanske baser i Nord-Syria, sammen med en detaljert informasjon om antall soldater og type våpen og utstyr som finnes på hver av dem. Tidligere i måneden ba Trump-administrasjonen Kongressen om å godkjenne byggingen av nye ‘midlertidige’ baser i både Irak og Syria.

I mellomtiden fortsetter Pentagon å utføre dødelige luftangrep mot syriske mål. Den uavhengige overvåkingsgruppen Airwars [NB! Den får penger fra George Soros o.a.] rapporterte at minst 415 sivile ble drept av amerikanske bomber og raketter bare i fjor. Dette anslaget teller utvilsomt ikke med mange av de døde, og tallene vil stige dramatisk fordi USA trapper opp sin beleiring av Raqqa.

Nyhetsbyrået Reuters siterte en amerikansk tjenestemann som sa at avslutningen av CIA-programmet var et «signal» til Russland om at Washington ønsker å forbedre forbindelsene. Men det reelle målet er å drive inn en kile mellom Moskva og Iran, for å gjøre ting klart for en krig mot sistnevnte. Dette er det sentrale formålet med den amerikanske militæroppbyggingen i Syria og Irak, hvor den iranske innflytelsen har vokst jevnt og trutt.

De som bestemmer politikken i Trump-administrasjonen, i stor grad en kabal av pensjonerte og aktive generaler som kontrollerer alle viktige stillinger innen sikkerhet, betrakter Iran som det viktigste hinderet for den blodige og langvarige amerikanske kampanjen for å etablere sitt hegemoni over Midtøsten og Sentral-Asia. Den amerikanske militære ledelsen er spesielt bitter fordi Washingtons aggresjonskrig mot Irak stort sett styrket iransk innflytelse i regionen.

To dager før artikkelen i Washington Post fortalte om slutten på bistanden til ‘opprørerne’, ga Trump-administrasjonen en formell sertifisering av at Iran overholder atomavtalen som ble inngått med USA og fem andre stater. Erklæringen kom først etter flere timer med krangel i Det hvite hus, der Trump kun skal ha sagt seg enig på betingelse av nye ensidige amerikanske sanksjoner mot Teheran – noe som selv bryter avtalen og er beregnet på å provosere fram en konfrontasjon.

Washington forsøker angivelig også å presse de europeiske maktene til å bøye seg for den amerikanske linja, ved å vedta en straffepolitikk mot Teheran. Men de andre landene i avtalen – Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Kina og Russland – ønsker alle å underskrive store handels- og investerings-avtaler med Iran. Det franske energikonglomeratet Total leder an med en milliardavtale for å utvikle gassproduksjon.

Slike spenninger med Europa vil bare forsterke Washingtons marsj mot en større krig. Landet står ovenfor en nedgang i sin økonomiske og politiske globale dominans. Derfor ser den parasittiske og kriminelle amerikanske herksende klassen, personifisert av Trump, i stadig større grad krig som den eneste veien ut av de økonomiske og sosiale krisene som de ikke kan tilby en progressiv løsning på.

En amerikansk krig mot Iran, en nasjon på over 77 millioner mennesker, vil overskygge blodbadene som ble utført av Pentagon og CIA i Irak og Syria, samtidig som det skaper en virkelig trussel om tredje verdenskrig utkjempet med atomvåpen.

 

Reklamer

Én kommentar

Kommentarer er stengt.