Skjedde det et kupp i Saudi-Arabia?

Hvem vil bli kalif i stedet for kalifen? Fra venstre MBN, den regjerende (og skrantne) kong Salman, MBS.

Av Pepe Escobar

Hemmeligheten er avslørt: da Mohammad bin Salman (fra nå av forkortet MBS) ble ny kronprins og skjøv til siden CIA-favoritten Mohammad bin Nayef (MBN), var det faktisk et blodløst kupp.

Det som var en åpen hemmelighet i hele den arabiske verden, er ikke en hemmelighet lenger, selv i USA: Det som skjedde forrige måned i kongehuset Sauds dype bakrom, der kronprins Mohammad bin Salman klatret til topps, var faktisk et blodløst kupp.

For nesten en måned siden, som jeg skrev andre steder, fortalte en høytstående kilde i Midtøsten med nære forbindelser til kongehuset: «CIA er veldig utilfreds med sparkingen av [tidligere kronprins] Mohammad bin Nayef. Mohammad bin Salman regnes som sponsor av terrorisme. I april 2014 skulle hele kongefamiliene både i De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia bli styrtet av USA på grunn av terrorisme. Et kompromiss ble utarbeidet, der Nayef skulle ta over driften av riket for å stoppe dette.»

Kilden refererte også til en seiglivet fortelling som da gjennomsyret utvalgte geopolitiske sirkler i Midtøsten. Ifølge denne fortellingen, hadde amerikansk etterretning «indirekte» stoppet et annet kupp mot den unge emiren av Qatar, Tamim al-Thani. Kuppet skal ha vært orkestrert av Mohammed bin Zayed, kronprinsen av emiratet Abu Dhabi, med hjelp fra Blackwater/Academi sin hær av leiesoldater i De forente arabiske emirater. Zayed, meget verdt å legge merke til, er også MBS sin veileder.

Men i stedet for et kupp i Qatar, var det som faktisk skjedde et kupp i Saudi-Arabia. Ifølge kilden «blokkerte CIA kuppet i Qatar, og saudierne reagerte med å bli kvitt den CIA-valgte Mohammed bin Nayef, som det var planen skulle bli neste konge. Saudierne er redde. Monarkiet er i vanskeligheter, fordi CIA kan få hæren i Saudi-Arabia til å handle mot kongen. Dette var et defensivt trekk av MBS.»

Nå, nesten en måned senere, har bekreftelsen av det blodløse kuppet/regimeskiftet i Riyadh havnet på forsiden av New York Times. Det tilskrives hovedsaklig de vanlige «nåværende og tidligere amerikanske tjenestemenn».

Det er i utgangspunktet kode for den amerikanske ‘dype staten’, og bekrefter hvordan Central Intelligence Agency er ekstremt irritert over styrtingen av MBN. Han var en pålitelig partner og tidligere leder for landets antiterrorisme-tjenester. CIA stoler rett og slett bare ikke på den arrogante, uerfarne og overmodige MBS.

Krigerprinsen MBS har vært ansvarlig for ledelsen av krigen mot Jemen – som ikke bare drepte tusenvis av sivile, men også skapt en tragisk hungersnød/humanitær krise. Hvis dette ikke var nok, var MBS arkitekten bak blokaden av Qatar, sammen med De forente arabiske emirater, Bahrain og Egypt. Blokaden er nå fullstendig diskreditert, fordi Qatar har nektet å gi etter for utenlandske «krav» som hovedsaklig stammer fra Riyadh og Abu Dhabi.

Det er verd å legge merke til at Nayef var imot blokaden av Qatar.

Det er ikke rart at Saudi-Arabia og Emiratene slakket litt av på kravene mot Qatar. Dette var ikke så mye på grunn av presset fra Rex Tillerson, USAs utenriksminister, men for det meste på grunn av skyggespillet bak kulissene: USAs dype stat sørger for at sine interesser i Den persiske bukt – som starter med al-Udeid-basen i Qatar – ikke bør forstyrres.

En hensynsløs ‘gambler’

MBS, selv om han blir behandlet med silkehansker av Washington på grunn av den samme gamle omsynet «Saudi-Arabia er vår allierte», er i virkeligheten den farligste mannen i Midtøsten.

Dette var akkurat hva det berømte notatet fra BND – tysk etterretning – hevdet i desember 2015: Den unge «gambleren» var beredt til å forårsake mange problemer. Finansielle kretser i EU er meget skremt at hans geopolitiske hasardspill kan ende opp med å gjøre millioner av pensjonssparekontoer nesten verdiløse.

BND-notatet forklarte i hovedsak hvordan kongehuset Saud har finansiert opprettelsen i Syria av Erobringsarmeen – i utgangspunktet en ny utgave av Jabhat al-Nusra, også kjent som al-Qaida i Syria – samt den ideologiske søstergruppen Ahrar al-Sham.

Det vil si at kongehuset Saud hjalp, støttet og bevæpnet den salafi-jihadistiske terrorismen. Og dette fra et regime som, etter å ha forført USAs president Donald Trump til å være stjerne i en pinlig sverddans, følte seg freidig nok til å anklage Qatar for å være en terroristnasjon.

MBS sin blokade av Qatar handler overhodet ikke om å bringe al-Jazeera til taushet; Det handler om det saudiske nederlaget i Syria, og det faktum at Doha forlot blindveien «Assad må gå». Nå ønsker de å alliere seg med Teheran for å selge flytende naturgass til Europa fra deres felleseide gigantiske gassfelt North Dome/South Pars.

MBS, så vel som hans syke far – hoppet over G-20 toppmøtet i Hamburg; Forlegenheten angående situasjonen i Qatar var for stor, med tanke på for eksempel Qatars posisjon som en mektig investor både Frankrike og Storbritannia. Likevel er alle øyne rettet mot ham; MBS har lovet å turbolade den brutale konfrontasjonen mellom sunnier og sjiaer, der han vil bringe krigen til «inne i Iran».

Og videre framover, er det spørsmålet om hvordan MBS vil håndtere det risikofylte salget av det gigantiske statseide oljeselskapet Aramco.

Siste ord er ikke sagt i saken.


Pepe Escobar er vandrende korrespondent for Asia Times i Hong Kong, analytiker for RT og TomDispatch, og en hyppig bidragsyter til nettsteder og radioprogrammer som strekker seg fra USA til Asia. Født i Brasil, han har vært utenrikskorrespondent siden 1985, og har bodd i London, Paris, Milano, Los Angeles, Washington, Bangkok og Hong Kong.

Reklamer