Venezuelansk opposisjonspolitiker taler i USA om kupp og utenlandsk intervensjon

Av Harald Neuber/ Amerika21

Samtidig som det pågår protester mot den venstreorienterte regjeringen i Venezuela, har en video fått stor oppmerksomhet i landet. Den viser en av opposisjonens parlamentsmedlemmer da han holdt en tale i USA, der han oppfordret til en utenlandsk intervensjon i hjemlandet sitt. Opptaket av Juan Requesens fra det høyrepopulistiske partiet Primero Justicía ble tilsynelatende tatt opp midt i forrige uke, ved Florida International University i Miami. I talen, snakket Requesens om opposisjonens plan i Venezuela. De ønsker å bruke en folkeavstemning som skal avholdes den 16. juli for å skape et klima der det ikke er mulig å styre. På denne måten ønsker de å hindre valget av representanter til en ny grunnlovsforsamling senere denne måneden.

I presentasjonen beskriver Requesens, med utrolig åpenhet, de interne debattene i opposisjonen om et mulig oppgjør mellom de politiske sidene. En stor mobilisering av regjeringens motstandere skal starte denne paralyseringen av landet. Denne gang skal de ikke bare dra hjem etter demonstrasjoner, men holde gatene permanent okkupert. «Det viktigste er at vi kunngjør dette og definitiv lammer Venezuela» sa høyrepopulisten. Han truet, i tilfelle en konstituerende forsamling ble valgt, med en «voldsom krig».

Ikke bare denne uttalelsen vakte oppsikt i Venezuela. Requesens argumenterte også en «utenlandsk intervensjon» i det søramerikanske landet. For å oppnå et dette, må man først gjennomgå den nåværende fasen av destabilisering.

Etter at talen fikk stor oppmerksomhet, særlig i regjeringsvennlige media i Venezuela, tok Requesens avstand fra sine egne ord. Han mente ikke en militær intervensjon, men «legitim internasjonal bistand,» skrev parlamentarikeren i åtte korte Twitter-kommentarer.

Regjeringen til president Nicolás Maduro har gjentatte ganger anklaget opposisjonen for kupplaner. Siden protestene begynte i begynnelsen av april, har ca 90 mennesker blitt drept ifølge offisielle tall, og mer enn 1500 er skadet.

 

Reklamer