Lula: en politisk dom

 

Det mange – selv i enkelte aviser på venstresida – ikke innser, er at rettsystemet ikke er upartisk (særlig i Brasil!)- det som i bunn og grunn er klasseinteresser styrer også her. Dommer Moro, hovedpersonen i korrupsjonskandalen senator Neves; og kupp-president Temer. For mer bakgrunn om kuppet i fjor les denne saken.

Av Juan Manuel Karg/ RT

Det er vanskelig å lese avgjørelsen fra dommer Sergio Moro som noe annet enn en politisk dom, som forsøker å oppnå (enda en) rystelse i et land som har levd med institusjonelle omveltninger i tre år, midt i en alvorlig økonomisk og sosial krise. Hvordan kan man ellers karakterisere dommen på 9 års fengsel mot den som alle visste ledet meningsmålingene foran presidentvalget i 2018? Dette er en politisk dom, med alle kjennetegn på det; en anklage mot den tidligere presidenten som det ikke finnes bevis for (signaturer, kontrakter, pengeflyttinger, etc.). Dette ble vist under høringene for flere måneder siden.

Den som dømte den tidligere fagforeningslederen er pyroteknikeren og media-personligheten Sergio Moro, som vises i dusinvis av fotografier smilende sammen med senator Aécio Neves -som er alvorlig innblandet i korrupsjonssaken ‘Bilvask’- og den politisk ustø Michel Temer, som i disse dager kan bli erstattet som president av Rodrigo Maia.

Moro er langt fra den politisk nøytrale dommeren som regionale massemedia prøver framstille han som. Moro er en dommer som har det endelige målet klart for seg: at Lula ikke skal delta (eller har alvorlig innflytelse) i presidentvalget i 2018. Høyresidas kampanje er den samme som de brukte i kuppet mot Rousseff. De vil nå ha klart et solid slagord i tilfelle Lula også bestemmer seg for å stille til valg, «Hvordan kan noen stemme på en som allerede er dømt?».

Imidlertid viser latinamerikansk historie at den brasilianske høyresidens strategi er svært risikabel, og kan bli en boomerang. Lula leder ikke bare på meningsmålingene for neste år, men han er også den høyest rangerte av de nålevende tidligere presidentene, i bedømmelsen av betydningen for landets historie. Han styrte i en periode med økonomisk boom og økonomisk omfordeling. Vil denne dommen først og fremst redusere hans popularitet, eller vil dette bli sett på som en vilkårlig avgjørelse fra de som allerede utførte et kupp mot det brasilianske demokratiet i 2016? De kommende ukene vil vise dette. Lula, som overlevde fire tiår med hatkampanjer fra den store mediegruppen O Globo, har tenkt å overleve dommer Moro.

Brasil ser ut til å være en regionalt eksperiment for høyresida på flere måter. For de første, fordi det leder an i meget dype kutt etter et tiår med utvidelse av rettigheter: Temer kuttet sosiale investeringer, hovedsakelig innen helse og utdanning, for de neste to tiårene, og nylig godkjente Senatet dypt regressive reformer av arbeidslivet. Men også fordi forfølgelsen av Lula kan være et forvarsel, der man kan se Argentina og Paraguay. Der driver venstreorienterte tidligere presidentene Cristina Fernandez de Kirchner og Fernando Lugo fortsatt med en blomstrende politisk aktivitet.

Dommen mot Lula, foruten å være politisk, synes også å være en melding fra ‘establishmentet’ til alle de populistiske lederne i regionen. De fortsetter å lede på meningsmålingene, selv med alle juridiske og finansielle krefter rettet mot dem. Går vi inn i en fase av en «juridisk Operasjon Condor» som nylig hevdet av enkelte jurister? I hvor stor grad vil den brasilianske og latin-amerikanske høyresiden bli oppmuntret av dette forsøket på en «konservativ restaurasjon,» som er i full gang på kontinentet? Vil det komme nye «politiske dommer» i de sørlige landene? Spørsmålene er nærliggende. Samtidig vil den tidligere presidentens forsvarere anke dommen til en appelldomstol, som nå har vekten på sine skuldre – skal den godkjenne dommen eller frikjenne ham?


Juan Manuel Karg er statviter og analytiker av internasjonale forhold.

Reklamer