150 saudiske etterretningsoffiserer var med IS i kampen om Mosul

 

Mosul en gang i tiden (CC Wikimedia)

PressTV rapporterer:

Saudi-Arabia sendte mer enn 100 etterretningsoffiserer til Mosul for å slutte seg de tafrikiske IS-krigerne og lede dem i kamper mot irakiske regjeringsstyrker og allierte krigere fra militsgrupper, har en nylig rapport avslørt.

Det arabisk-språklige fjernsynsnettverket al-Manar, basert i Libanon, avslørte at 150 saudiske etterretningsagenter kjempet sammen med IS-medlemmer i Mosul og jobbet hardt for å utvide kampen. TV-kanalen sier dette med henvisning til en artikkel publisert av den qatarske avisen al-Sharq.

Avisen la til at irakiske regjeringsstyrker fikk fatt i viktige dokumenter da de frigjorde Mosul fra jihadistenes grep. Dokumentene skal ha bekreftet de saudiske etterretningsoffiserenes hjelp til IS-terrorister.

På mandag erklærte Iraks statsminister Haider al-Abadi formelt seieren over IS-ekstremistene i Mosul, som var som deres viktigste byområde i det konfliktrammede arabiske landet.

Under kampene for Mosuls frigjøring har irakiske soldater og frivillige krigere fra militsgruppene Popular Mobilization Units gjort store framganger mot IS siden starten av operasjonen den 17. oktober 2016.

De irakiske styrkene tok kontroll over Øst-Mosul i januar, etter 100 dager med kamper, og begynte kampen om de vestlige bydelene den 19. februar.

Anslagsvis 862. 000 mennesker har blitt fordrevet fra Mosul siden kampen om å gjenerobre byen begynte for åtte måneder siden. I alt har 195.000 sivile har også vendt tilbake, hovedsakelig til de frigjorte områdene i Øst-Mosul.

28 hjelpeorganisasjoner som arbeider i Irak har utstedt en erklæring, der de krever internasjonal støtte til gjenoppbyggingen av Mosul, og oppfordret irakiske myndigheter til å ikke presse sivile til å vende tilbake.

De har også uttrykt dyp bekymring for irakere fanget i IS-kontrollerte områder i Irak: Tal Afar, Hawijah-distriktet i den oljerike nordlige provinsen Kirkuk og den urolige vestlige provinsen Anbar.

[..]

Reklamer