Sveits lever godt på blodig gull

 

Av Graham Vanbergen / True Publica

I årtusenenes løp har jakten på gull vært drivkraften i noen av verdens mest brutale praksiser. Et eksempel er væpnede militser som slavebinder hele befolkninger og tvinger dem til å grave med hendene eller bruke enkle verktøy, gjort under trusselen fra en machete eller en pistolmunning. Det ‘blodige gullet’ er ikke noe nytt. Men du har sannsynligvis ingen anelse om dette når du kjøper et fint smykke for din partner eller slektning. Fra billige kjedebutikker til motehus i Paris og New York, blodig gull pryder oss alle.

Det er kanskje overraskende å vite at minst to tredjedeler og muligens så mye som 90 prosent av verdens gull på et eller annet tidspunkt går gjennom Sveits. Det er da logisk at fire av de seks største gullraffineriene i verden har sine hovedkvarter der.

Og hvilket bedre land å gjennomføre en slik oppgave enn ett av de mest betrodde folkeslagene på jorden. Ifølge Transparency Internationals siste Corruption Perception Index, rangerer Sveits nummer sju i verden som minst korrupt.

Denne uken publiserte vi en rapport om hvor absurd denne rapporten egentlig er når det kommer til Storbritannias rangering som nummer 10 i verdensmålestokk. Likeledes er Sveits involvert i finansiering av internasjonal terror og hvitvasking av penger, det være seg fra mafiaen eller militsgrupper. Det handler om narkotikapenger, våpen, menneskehandel, selv destabilisering av hele nasjoner.

Her nevner vi bare noen få av de store forbrytelsene Sveits er medskyldig i. Landet er medhjelper i verdensomspennende korrupsjon som utgjør en tredjedel av det sveitsiske nasjonalproduktet. Rapporten utgjør en tankevekkende lesning. Og det som er nevnt, er ikke småsaker.

For eksempel, i Den demokratiske republikken Kongo har fem millioner mennesker dødd i konflikter hovedsakelig motivert av handel med gull. Ifølge den frivillige organisasjonen International Peace Information Service (IPIS), ble nesten 500 av de 800 gruvene de kartla i 2013 i Kongo drevet av væpnede grupper eller av den korrupte kongolesiske hæren.

For seks måneder siden anklaget aktivister myndighetene i Sveits for å ha oppmuntret til straffrihet, etter at påtalemyndigheten avsluttet en sak mot et sveitsisk selskap. Det var en av de største gullraffineriene i verden, mistenkt for hvitvasking av over 3 tonn gull plyndret av væpnede grupper i Den demokratiske republikken Kongo.

Det er ikke noe anderledes i det søramerikanske landet Colombia, der ulovlig gruvedrift er koblet til paramilitære grupper, narkotikasmuglere og alle slags forferdelige forbrytelser. Ulovlige gruver bringer inn ca 2.5 milliarder dollar i året. De har nå overskygget kokainsmugling som den viktigste motivasjonen for volden, og er en kilde til skitne penger, ifølge Colombias president Juan Manuel Santos.

Aljazeera Amerika rapporterte at over 47 tonn gull verdt 1.4 milliarder dollar ble eksportert ut av Columbia og endte opp i raffineriene Republic Metals i Miami og Metalor Technologies i Massachusetts, et datterselskap av Metalor Technologies SA, med hovedkontor i Neuchâtel i Sveits. Hensikten var hvitvasking av penger fra inntektene av kokainsalg, som bidrar til over 5000 dødsfall årlig, kun i USA.

I hjertet av det afrikanske kontinentet er Den sentralafrikanske republikk. Landet har en befolkning på 4,6 millioner. Innbyggerne tjener i gjennomsnitt 333 dollar i året. Inntektene fra ulovlig eksport av gull, diamanter og andre ressurser er drivstoffet i konflikten som har oppslukt landet. Tusenvis av mennesker har dødd. FN sier mer enn halvparten av befolkningen nå har behov for akutt humanitær bistand og ca 1 million har flyktet fra sine hjem til nabolandene eller leirer som følge av volden.

Kinesiske, sudanske og europeiske våpen og ammunisjon har strømmet inn i republikken fra nabolandene, sa den Brussel-baserte tenketanken Conflict Armament Research i en rapport forrige januar. Dens etterforskere har funnet «enorme mengder» av kinesiskproduserte granater over hele Den sentralafrikanske republikk. Hver granat koster mindre enn én dollar. Om lag 95 prosent av gullet som er utvunnet forlater landet i hemmelighet, ifølge IPIS, der Sveits er den største partneren i hvitvaskingen.

I en uttalelse om et av Sveits sine største gullraffinerier, advarte den frivillige organisasjonen TRIAL og to andre frivillige organisasjoner sveitsiske myndigheter. De sa at en henleggelse av saken for bare én av de mange ulovlige handlene med gull «gir frie tøyler til selskaper som bryter deres plikt til aktsomhet og foretrekker å forbli uvitende om den kriminelle opprinnelsen av deres råvarer.» De sa at beslutningen i dette tilfellet «undergraver det internasjonale arbeidet for å avskaffe den ulovlige handelen med ressurser som betaler for konflikter rundt om i verden.» Organisasjonene sa avgjørelsen også reiste alvorlige spørsmål om Sveits rolle i handel med edle metaller. De spurte «hvordan flere tonn ‘skittent’ gull kan komme fra en av de blodigste og velkjente konfliktene i vår tid, og kan nå Sveits og raffineres der uten noen konsekvenser.»

Så hva gjør gull så dyrebart for de største kriminelle i verden? Kokain, for eksempel, må reise via hemmelige smuglerruter fra leverandøren til forbrukeren, mens ulovlig gull reiser med lovlige dokumenter via flyfrakt takket være den sveitsiske globale tvilsomme handelen.

Gull, som diamanter, er lett å smugle fordi den har en høy verdi i forhold til vekten. Å dokumentere og sertifisere gullets opprinnelse er ekstremt vanskelig. Mens det kan være mulig å nøyaktig spore opprinnelsen av tinn, wolfram og andre mineraler i laboratorier, er gull mye vanskeligere. Det kan lett smeltes, og når det har blitt det, blir det umulig å spore det via dets fysiske egenskaper.

Gullindustrien er så godt integrert i Sveits at Den internasjonale oppgjørsbanken (BIS), ‘sentralbankenes bank’, har hovedkvarteret sitt i Basel. Nesten alle av sentralbankenes handel med gull behandles av BIS i «diskresjon» (som betyr hemmelighet).

Hovedkvarteret til Verdens gullråd var i Zürich, før det nylig flyttet til verdens hovedstad for hvitvasking – London. Genève har også vært et globalt senter for smykker og urmakere i mange år, det har også de viktigste gullauksjonene. De beste selskapene som driver med lagring av edle metaller er også basert i Sveits.

Gruveselskaper, omsmeltere av gull og kriminelle med global rekkevidde – alle disse eksporterer til Sveits, hvor gullet blir renset og raffinert til de høyeste standarder. Det eksporteres deretter til handlere, gullsmeder, investorer eller sentralbanker verden over. Mye av dette har en eim av kriminelle forhold.

Da er det ikke rart da at de svært hemmelighetsfulle myndighetene i Sveits vil gjøre det som trengs for å beskytte et marked verdt 94 milliarder dollar, som representerer nesten 31 prosent av hele landets eksportaktivitet hvert år.

For et innblikk i denne opprivende underverden, har Peter Koenig, en økonom,geopolitisk analytiker og tidligere ansatt i verdensbanken skrevet en e-post til oss om emnet:

«En argentinsk journalist som besøkte en av de mest forferdelige gullgruvene i verden, i Rinconada, en by i Andesfjellene i Peru, rapporterte at byen med 70.000 mennesker i 5400 meters høyde, laget av bølgeblikkskur, uten oppvarming eller innlagt vann, elendige sanitærforhold, ingen elektrisitet fra strømnettet, ingen oppvarming, med prostitusjon, inkludert barneprostitusjon, narkotikahandel, kriminalitet og daglig vold – er drevet av en morderisk mafia.

Gruven er registrert som en lovlig gruve og brukt av den sveitsiske Metalor, assistert av SECO, en gren av de sveitsiske bistandsmyndighetene (med skattebetalerens penger). Dette er fryktelig. Alt sveitserne har å si til dette, er at det private selskapet Metalor har en kontrakt med den peruanske regjeringen; det er opp til den peruanske regjeringen å sørge for etiske normer. Sveitserne vet meget godt om den ubeskrivelige nivået av korrupsjon som hersker i Peru.»

Koenig bekreftet at en fjerdedel av verdens blodige gull blir «hvitvasket» i Sveits med cyanid og kvikksølv, noe som forurenser miljøet, særlig vannressurser, nok et problem vi alle til slutt må møte.

E-mailen fra Koenig gir et innblikk i de fryktelige forholdene de lokale innbyggere, inkludert barn, er tvunget til å jobbe under. Og du trodde joggesko som blir laget av barneslaver var ille nok!

c1020.jpg
La Rinconada

Til slutt, ifølge sveitsisk tollstatistikk som blir gjort tilgjengelig gjennom Chrisoph Wiedmer, lederen av den sveitsiske frivillige organisasjonen, «Det sveitsiske samfunnet for truede folk», importerer Sveits i gjennomsnitt mellom 2000 til 5000 tonn gull per år, og de siste årene mer enn 5000 tonn per år. Man bør se dette i sammenheng med den totale verdensomspennende årlige gullproduksjonen på ca 2400 – 2500 tonn. Mesteparten av det kommer fra Storbritannia, sier Wiedmar.

Med andre ord, sier Wiedmer at Storbritannia resirkulerer allerede raffinert gull gjennom Sveits, tilsynelatende for å omforme gullbarrene. De fleste av dem skal trolig videre for eksport til India, som krever en annen størrelse på dem. Dette har alle kjennetegnene på hvitvasking av skitne penger.

Interessant nok, får både Storbritannia og Sveits topplassering i organisasjonen Transparency International sin liste over ‘oppfattet’ korrupsjon, dvs. svært lav korrupsjon.

Begge land er tilfluktssteder for hvitsnippforbrytere som arbeider helt lovlig under beskyttelse av sine respektive styresmakter.

Første gang på bloggen i februar 2016.


Med velvillig tillatelse fra Graham Vanbergen. Han er redaktør av det britiske nettmagasinet TruePublica. Han bidrar også bl.a. jevnlig til internasjonalt anerkjente organisasjoner som Global Research og Dissident Voice.

Han har spesialisert seg på å forklare sviktende og skadelige systemer som forsøker å fjerne reelt demokrati. Han er motivert av å utfordre den ekstreme nyliberale tenkningen som forårsaker en bølge av problemer i vestlige land, som beveger seg fra en politisk, sosial, geopolitisk og økonomisk krise til en annen. Han er inspirert av journalister som Chris Hedges og John Pilger.

Reklamer