Endelig en general med humoristisk sans!

 

General Mattis (t.h.)

Av Pierre Lévy/ RT

«Vår styrkede tilstedeværelse er nå i full operasjon i Mexico og Canada; Dette er et tydelig budskap til enhver stat som skulle forberede en aggresjon mot disse landene: vi er fast bestemte.» Denne uvanlige uttalelsen fra en russisk toppdiplomat var tydelig ment for amerikanske ledere, som Moskva mistenker forbereder seg på å invadere et naboland.

Kreml sier en militær luftkommandosentral ble «aktivert» på Cuba og venezuelanske allierte jagerfly patruljerer nå det meksikanske og kanadiske luftrommet for å beskytte disse landene. Den russiske generalstaben sier enhetene var klare til å operere selv i områder der USA hadde forsterket forsvar.

Samtidig oppfordret den russiske tjenestemannen Washington til å skape klarhet om manøvrene USA forbereder i september. De skal avholdes i Texas, på grensen til Mexico.

Gikk disse fantastiske uttalelsene deg hus forbi? Det er forståelig, fordi de er oppdiktede. Men ikke helt. De ble uttalt den 29. juni, men ikke av russerne. De stammer fra NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Selvfølgelig er det ikke Canada og Mexico, men Polen og de baltiske statene – de sistnevnte er overbevist om (eller later som de er overbevist) at Russland forbereder seg på å invadere ved første tilfelle.

Dette var hva han sa: «våre styrkers tilstedeværelse er nå i full operasjon i Estland, Latvia, Litauen og Polen; Dette er et tydelig budskap til de som skulle forberede en aggresjon mot disse landene. Vi er fast bestemt.» Et lufthovedkvarter er etablert i Polen, og britiske jagerfly patruljerer luftrommet over Østersjøen.

Dette er overraskende hvis man kjenner til de stadige gjentagelsene fra amerikanske ledere, «den kalde krigen er over.» Disse ordene ble fortalt av George W. Bush til Vladimir Putin på toppmøtet NATO-Russland i București i 2008; Barack Obama gjentok dem i april 2015 til Raúl Castro.

Den kalde krigen er over, som vi blir fortalt, men man er fortsatt forsiktige, man vokter mot et mystisk land som «skulle forberede et angrep.» Og dette ble knapt registrert i våre mainstream media. «Hva er problemet?», så og si.

I samme åndedrag …

Det er i denne atmosfæren at den amerikanske forsvarsministeren, general James Mattis, presiserte at NATO-ministrenes møte, avholdt den 29. juni i Brussel, skulle fokusere på «terrorisme og Russlands destabiliserende virksomhet», begge deler nevnt i samme åndedrag …

Mattis var lykkelig, i kjølvannet av NATOs 4500 militære forsterkninger som da var en av en feltmanøver «i skogene i Litauen» (nær den russiske grensen): «Det er virkelig flott å tenke på at alliansens unge soldater er på manøvre sammen.» Og Pentagons sjef avsluttet, «når du setter bakkestyrker under kommando av andre nasjoner, hva er bedre bevis på enhet [i alliansen]?».

Og for de som ikke har forstått budskapet, setter Mattis prikken over i’en: «Utover det du kan lese i avisene, må du dømme det amerikanske engasjementet fra disse faktaene.» Slik kan det forstås: Glem alt Donald Trump kan ha sagt om NATO og klausulen om automatisk gjensidig forsvar. Det er kjent at den amerikanske presidenten kom med tvetydige og motstridende uttalelser om dette, som opprørte de europeiske allierte.

Da han reiste til Tyskland den 28. juni, bekreftet general Mattis også at USA har planlagt å bruke 1,8 milliarder dollar ekstra på sine styrker i Europa neste år.

Fordi, sa den amerikanske ministeren uaffisert, «Vladimir Putin gjør alt han kan for å så splid utover sine grenser.»

Endelig en general med humoristisk sans!

 

Reklamer