Forberedes en ny ‘fargerevolusjon’ i Syria?

 

Var krysserrakettene i mars en generalprøve? Bilde US Navy/ Williams/)

Fra Sputnik

Washington har en plan for en ny ‘fargerevolusjon’ i Syria, som skal forsøke å styrte den syriske presidenten, Bashar al-Assad, og erstatte ham med en pro-amerikansk marionettregime. Dette sa Igor Morozov, en russisk senator og etterretningsveteran som er medlem av det russiske Overhusets utenriksutvalg.

«USA forbereder seg på å gripe det strategiske initiativet i Syria ved å gjennomføre en ‘fargerevolusjon’ ved hjelp fra de væpnede styrkene. De forbereder et angrep på Damaskus for å styrte den nåværende syriske presidenten Bashar al-Assad og erstatte ham med et underdanig lederskap i [Syrias] regjering,» fortalte Morozov.

Morozovs uttalelse kom etter at USAs koalisjon skjøt ned en drone eid av styrker alliert med den syriske regjeringen, i nærheten av byen Al-Tanf i Sør-Syria den 8. juni. Hendelsen er nå det tredje angrepet som ble utført av den amerikanske koalisjonen mot disse styrkene alliert med den syriske regjeringen.

Den 18. mai, angrep den amerikansk-ledede koalisjonen militser alliert med Assad, i nærheten av byen Al-Tanf, i området der det var etablert en «sikker sone« [deconfliction zone] med Russland.

Den 6. juni gjennomførte koalisjonen enda et angrep på lignende styrker i samme sone. Ifølge Pentagon, utgjorde disse soldatene en betydelig trussel mot sitt personell på bakken.

«Selv om de erklærer at målet er kampen mot internasjonal terrorisme, utfører koalisjonen angrep mot syriske tropper. De slipper IS-militante ut av områder der de er omringet, og dermed styrker de terroristene i nærheten av Palmyra og Deir ez-Zor,» sa sjef for den russiske generalstabens operasjonelle direktorat, generalløytnant Sergej Rudskoij, da han kommenterte koalisjonens handlinger.

Den russiske generalstaben fremhevet at den syriske hærens fremganger i Sør-Syria ble motvirket av fly fra den amerikansk-ledede koalisjonen, som bryter med Syrias suverene rett til å vokte landets grenser.

«For øyeblikket ser vi at den [USA-ledede] koalisjonens handlinger kun hindrer ødeleggelsen av IS-enheter av [syriske] regjeringsstyrker,» tilføyde Rudskoij.

Senator Morozov mener at Washington fortsetter å destabilisere situasjonen i Syria for å undergrave avtalene om løsning av krisen i Genève og Astana.

Han bemerket at den amerikansk-ledede koalisjonen begynner militære angrep mot regjeringsvennlige styrker hver gang Damaskus har oppnådd en avtale om en fredelig løsning på striden i Den syriske arabiske republikken.

«USA har utført øvelsesansgrep, deres neste angrep vil bli mye kraftigere,» mente Morozov. «Etter det, vil USA sannsynligvis kunngjøre en operasjon mot Damaskus. For å oppnå dette, mobiliserer og konsentrerer de kampgrupper fra den væpnede motstanden, inkludert amerikanske tropper i Jordan, i sonen for det amerikanske informasjonssenteret.»

Ifølge Morozov, forbereder Washington grunnlaget for en ny ‘fargerevolusjon’ i Syria, som vil bli utført som en militær operasjon som involverer bakke- og luftstyrker.

Maxim Sutsjkov, et medlem av tankesmia Valdai Discussion Club og redaktør for nettstedet Al-Monitor sin dekning av Russland og Midtøsten, mener også at Washington har som mål å slå ned på Bashar al-Assad og Teheran. Men ifølge journalisten, kan dette fordype spliden mellom USA og Russland i Syria.

«Problemet er at angrepene ble utført i ‘den sikre sonen’, noe som undergraver det russiske initiativet som Washington støttet under den siste telefonsamtalen mellom [Russlands president Vladimir Putin] og [USAs president Donald] Trump», sa Sutsjkov.

Sutsjkov bemerket også at noen observatører mener at angrepene fra den amerikanske-ledede koalisjonen var et forsøk på å utøve press på Russland angående dannelsen av ‘sikre soner’ i Sør-Syria.

Uansett, som journalisten påpekte, kompliserer disse handlingene bare dialogen mellom Russland og USA om Syria.

 

Reklamer

Én kommentar

Kommentarer er stengt.