Hvorfor angriper vi syrerne som kjemper mot IS?

Den ulovlige militærbasen i al-Tanf. Også norske styrker befinner seg i området. Bilde: DoD

av Ron Paul

Hvis vi trodde at vår Syria-politikk ikke kunne bli noe verre, ble den nettopp det i forrige uke. Det amerikanske militæret angrep syriske regjeringsstyrker to ganger, fra en militærbase som vi ulovlig okkuperer i Syria. Ifølge Pentagon, var angrepene på syriske statsstøttede styrker «defensive,» fordi de syriske krigerne nærmet seg en amerikansk selverklært «sikre sonene» [nyordet «de-confliction zone»] i Syria. Syrerne kjempet mot IS-styrker i området, men USA angrep allikevel.

USA trener enda en opprørsgruppe som kjemper fra denne basen, som ligger i al-Tanf, nær grensen til Irak. USA hevder også at syriske regjeringsstyrker utgjør en trussel mot den amerikanske militære tilstedeværelsen der. Men Pentagon har glemt en ting: De har ingen rett til å være i Syria i utgangspunktet! Hverken Den amerikanske kongressen eller FNs sikkerhetsråd har gitt dem lov til å ha en amerikansk militær tilstedeværelse i Syria.

Så hva gir Trump-administrasjonen retten til å etablerer militære baser på utenlandsk jord uten tillatelse fra landets regjering? Hvorfor bryter vi Syrias suvereniteten og angriper militæret mens de kjemper mot IS? Hvorfor hevder Washington at sitt hovedoppdrag i Syria er å beseire IS, mens man utfører militære handlinger som IS drar nytte av?

Det amerikanske militæret utstedte en uttalelse som sier at tilstedeværelsen i Syria er nødvendig fordi den syriske regjeringen ikke er sterk nok til å beseire IS alene. Men de «sikre sonene» [de-escalation zones] som syrerne, russerne, iranerne og tyrkerne ble enige om, har ført til en reduksjon i kampene og en mulig slutt på den seks år lange krigen. Selv om det er sant at det syriske militæret er svekket, er denne svakheten på grunn av seks år med amerikansk-sponsede opprørere som kjemper for å styrte dem!

Hva handler dette egentlig om? Hvorfor okkuperer det amerikanske militæret denne basen i Syria? Det handler blant annet om å forhindre syrerne og irakerne i å samarbeide for å bekjempe IS, men jeg tror det mest handler om Iran. Hvis syrerne og irakerne slutter seg sammen for å bekjempe IS ved hjelp av iransk-allierte sjia-militser, mener USA at det vil styrke Irans stilling i regionen. President Trump har nylig vendt tilbake fra en reise til Saudi-Arabia, hvor han sverget at han ikke ville tillate dette å skje.

Men er denne politikken virkelig i vår interesse, eller springer vi bare ærend for våre allierte i Midtøsten, som virker som de desperat ønsker en krig med Iran? Saudi-Arabia eksporterer sin radikale form av islam over hele verden, inkludert nylig til moderate asiatiske muslimske land som Indonesia. Iran gjør det ikke. Det vil ikke si at Iran er et perfekt land, men er det ikke meningsløst å kaste seg inn i konflikten mellom sunniene og sjiaene, på en av sidene? Syrerne, sammen med deres russiske og iranske allierte, beseirer IS og al-Qaida. Som presidentkandidat Trump sa, «hva er så galt med det»?

Vi ble fortalt at hvis den syriske regjeringen fikk lov til å frigjøre Aleppo fra al-Qaida, ville Assad drepe tusenvis som var fanget der. Men det motsatte har skjedd: livet vender tilbake til det normale i Aleppo. Det kristne minoriteten feiret påske for første gang på flere år. De gjenoppbygger byen sin. Kan vi ikke la syrerne være i fred?

Når du kommer til et punkt der dine handlinger faktisk hjelper IS, enten det er ment slik eller ikke, er det kanskje på tide å stoppe. Tiden er for lengst inne for USA å forlate sin farlige Syria-politikk, som virker mot sin hensikt, og bare ta med seg troppene sine hjem.


Ron Paul (født 1935) er tidligere representant i Representantenes hus. Han har stilt som presidentkandidat for Republikanerne og Det libertarianske partiet flere ganger, sist gang i 2012. Copyright © 2017 RonPaul Institute.

Reklamer