Symbolpolitikk og økte budsjetter: Spionflyet U-2 forblir i tjeneste

 

Gary Powers berømte U-2 fly på utstilling i Moskva. Luftfartsmuseet i Bodø har forøvrig en mer komplett utgave. CC Wikimedia

Av Ivan Konovalov/ Katehon

Det amerikanske militærbudsjettet vil nå 639 milliarder dollar i 2018, takket være Donald Trumps hensikt om å øke det betydelig, med 52 milliarder dollar. Pentagons grunnbudsjett er 574,5 milliarder dollar; 64,6 milliarder dollar brukes for kostnadene av beredskaps-operasjoner i utlandet. I dette tilfellet fikk det amerikanske luftvåpenet en stor budsjettøkning, og dets militære ledelse tok en beslutning om å fortsette å beholde et relikvie fra den kalde krigen i sitt arsenal – spionfly av typen Lockheed U-2 Dragon Lady.

Luftvåpenets andel

Det var planer om en viss nedgang i forsvarsutgiftene, som ble startet av Obama-administrasjonen. Men den nye presidentadministrasjonen kunngjorde at den planla å investere 67 milliarder dollar for å gjenopprette «USAs militære makt for å beskytte sine interesser i inn- og utland».

USAs luftvåpen skal motta 183 milliarder dollar, som er 6,9% høyere enn budsjettet var i regnskapsåret 2017 (et nytt regnskapsår starter den 1. oktober). Luftvåpenet vil motta 84 kampfly og – også – 70 av ‘femte generasjons multirolle jagerfly’ av typen F-35.

Spionflyet

Men det viktigste i denne sammenheng er imidlertid at flyvåpenets ledelse, etter å ha fått ytterligere penger, besluttet å beholde det strategiske rekognoseringsflyet Lockheed U-2 Dragon Lady i aktiv tjeneste. Det betraktes som et hovedsymbol for den kalde krigen. Dette flyet, i stand til å fly i store høyder (høyde 21,3 km, rekkevidde 2800 km) ble spesielt designet for å overvåke Sovjetunionens territorium og være ute av rekkevidde for radarstasjoner, avskjæringsjagere og luftforsvarssystemer.

Den første flyvningen med U-2 ble utført i 1955. Siden 1957, har 20 flydd aktivt i tjeneste for Central Intelligence Agency (CIA). Selv om flyet var militært og flydd av en pilot fra luftvåpenet, ønsket ikke USAs president Dwight Eisenhower at et militærfly hemmelig skulle dra inn i Sovjetunionens luftrom, fordi det kunne bli en årsak for en tredje verdenskrig. Faktisk, ifølge amerikansk lov, anses CIA som en sivil organisasjon, ikke som en militær. (Jeg ser at flyet på utstilling i Bodø er kategorisert som sivilt, ikke militært. o.a.)

Spionflyet U-2 ble ansett som det mest usårbare flyet. Men de sovjetiske luftforsvarsstyrkene viste at noe annet var tilfelle. Flyet U-2, operert av kaptein i luftvåpenet Gary Powers, ble skutt ned av raketter fra luftvernsystemet (ЗРК) С-75, «Dvina», i Sverdlovsk-området, den 1. mai 1960. Etter denne mislykkede operasjonen, ble flyets eksistens avslørt. Det kjent i verden på en negativ måte. Ingen spionfly har flydd over Sovjetunionen siden da. Powers overlevde og ble dømt for spionasje. Senere ble han utvekslet med en sovjetisk etterretningsoffiser, Rudolf Abel.

Dessuten ble luftvernsystemet (ЗРК) С-75 et mareritt for spionfly av typen U-2. USA ga flere U-2-fly til Taiwan, men de kinesiske luftforsvarsstyrkene skjøt ned fire av dem med luftvernsystemet C-75 i årene 1962-1965. Et sovjetisk luftvernsystem av samme type, (ЗРК) С-75 «Dvina», skjøt ned et amerikansk fly U-2-fly den 27. oktober 1962, under Cubakrisen.

Historien om nedskjæringer

Pentagon hadde generelt redusert kostnadene sine siden 2011. I mars 2014, besluttet det å gjennomføre et prosjekt der bakkeangrepsflyet Fairchild-Republic A-10 Thunderbolt II skulle tas ut av tjeneste, og det samme med rekognoseringsflyet U-2 Dragon Lady. Det var lett å fjerne A-10 flyene, fordi de ble erstattet med ‘femte generasjons jagerfly’ av typen F-35 Lightning II.

Foreldete U-2 måtte byttes ut med ubemannede (UAV) overvåkingsdroner av typen RQ-4 Global Hawk. Men militæret motstod dette lenge. Det samme gjorde Lockheed Martin, som designet og produserte flyet. De mente at ubemannede overvåkings-droner av typen RQ-4 Global Hawk (fra konkurrenten Northrop Grumman o.a) [ikke] hadde den samme spionkompetansen som U-2. De ønsket å forlenge U-2s tjenesteperiode til 2023. Den amerikanske kongressen avviste imidlertid å godkjenne dette initiativet.

Finansielle hensyn spilte også en ganske viktig rolle. Kostnaden for én flytime med U-2 er 32.000 dollar. Én flytime med det ubemannede overvåkingsflyet RQ-4 Global Hawk koster 24.000 dollar.

Spioner igjen i tjeneste

Det virket som om spionflyets skjebne var avgjort. Men plutselig hendte den ukrainske krisen. Den anti-russiske hysteriet startet, og det var veldig hendig for Pentagon og europeisk militære. Militærbudsjetter begynte å vokse, og NATO begynte å bevege seg systematisk nærmere den russiske grensen. Alle typer spionfly begynte å fly i nærheten av Russlands grenser, og de russiske flystyrkene jaget dem bort hver eneste gang.

Så ble militaristen Donald Trump leder i Det hvite hus. Militæret mottok en blankosjekk, og det strategiske spionflyet forble i tjeneste. Luftvåpenet har nå 32 fly av typen U-2. Fem av dem er en versjon med to piloter og brukes til trening, to av dem flyr for NASA.

Luftvåpenet forklarer at det er nødvendig å bruke alle muligheter for å samle inn etterretning mens den svært spente militærpolitiske situasjonen eksisterer i verden.

Det er imidlertid uten tvil et symbolsk øyeblikk. Flyet U-2 er symbolet på konfrontasjonen mellom USA og Sovjetunionens under den kalde krigen. Russland er en etterfølger av Sovjetunionen, og USA har vendt tilbake til den samme mentaliteten. Det amerikanske militæret trenger denne maskinen som viser at den kalde krigen aldri sluttet og at det bare var en pause.

Reklamer