USA ønsker kontroll over Anbar og videre – Irak og Syria vil forhindre det

 

Av Bernard/Moon of Alabama

USA bygger et nettverk i ørkenen mellom Irak, Syria, Saudi-Arabia og Jordan. Det består av militærbaser og maktstrukturer som vil sikre USA stor innflytelse i området i overskuelig fremtid. En del av denne planen er å utvikle sunnittiske stedfortreder-styrker som vil holde styrker kontrollert av regjeringene Damaskus og Bagdad vekk fra området. En annen del av planen er å privatisere viktig infrastruktur for å holde den under direkte amerikansk kontroll.

Å privatisere den irakiske Motorvei 1 mellom Bagdad og den jordanske hovedstaden Amman er et viktig punkt i disse planene. Ifølge NYT:

Som en del av en amerikansk innsats for å fremme økonomisk utvikling i Irak og sikre innflytelse i landet etter kampen mot Den islamske staten, har amerikanske myndigheter hjulpet til å forhandle fram en avtale mellom Irak og Olive Group, et privat sikkerhetsselskap, for å etablere og sikre landets første bomvei.

Kartet viser Motorvei 1 fra Bagdad til Amman. Legg merke til veikrysset øst for grensen mellom Jordan og Irak. Der deles veien. En vei går nord-vest, mot Damaskus. Stedet der veien krysser grensen fra Irak til Syria, er byen al-Tanf, som for tiden er okkupert av amerikanske styrker og deres britiske og norske hjelpestyrker, samt noen syriske «opprørere» under amerikansk kontroll. USA bombet nylig en konvoi av syriske og allierte irakiske styrker som rykket frem mot dette området. Det amerikanske militæret slapp flyveblad til syriske tropper for å få dem til å holde seg borte fra sin egen grense. Hvem faen tror de amerikanske troppene de er? Hva er begrunnelsen for å være der i utgangspunktet? Store irakiske og syriske regjeringsstyrker beveger seg nå mot al-Tanf fra de to sidene av grensen, for å utvise okkupantene. Irak, Syria, Iran og Russland har blitt enige om at ingen stilling kontrollert av USA vil bli tolerert der. Amerikanske og andre utenlandske tropper vil enten måtte flytte seg ut frivillig fra al-Tanf eller de vil bli fjernet med makt.

Motorvei 1 og dens sidevei til Damaskus er den viktigste økonomiske livsnerven mellom Syria og Jordan i vest og Irak og andre steder i øst. Den som kontrollerer veien, kontrollerer store deler av handelen mellom disse landene. Irak er et land med rike ressurser. Mens det sliter økonomisk etter fler tiår med amerikanske sanksjoner og krigen mot det av USA og jihadistiske stråmenn, har det ikke noe langsiktig behov for å leie ut slike store eiendeler.

Likevel undertegnet den nåværende irakiske regjeringen under statsminister al-Abadi en foreløpig avtale om en 25-års kontrakt med et amerikanske selskap:

Abadi har tildelt utviklingsprosjektet til Olive Group, selv om de siste detaljene fortsatt utarbeides. Prosjektet vil inkludere reparasjon av broer i den vestlige delen av Anbar-provinsen; reparasjon av veien, kjent som Motorvei 1; og bygge bensinstasjoner, hvileområder og kafeer. Det vil også omfatte mobil sikkerhet forsynt av private entreprenører for konvoier som reiser langs motorveien.

Al Abeidi er nå under press fra det sjiamuslimske flertallet som valgte ham. De ønsker han skal si nei til avtalen. Det er åpenbart at avtalen ikke er i deres interesse eller i landets. Ifølge amerikanske diplomater er det en av hensiktene med avtalen:

Å presse tilbake det sjiamuslimske Irans innflytelse. Dets voksende makt i Irak har gjort USAs viktige sunnimuslimske allierte urolige, som Saudi-Arabia og Tyrkia.

Iran har lite å gjøre med veien. Det er sjia-flertallet i Irak som vil dra mest nytte av en funksjonerende trafikk og handel langs den.

Tyrkia og Saudi-Arabia gjorde sunniopprøret i Irak mulig, der IS bare er den siste utgaven. Hvis Irak skulle tillate USA å kontrollere veien, og dermed Anbar-provinsen, i Tyrkias og Saudi-Arabias interesse, ville det garantere at fremtidige sunni-opprører kan true Bagdad når det trengs. Bare husk hvordan Obama sa at han brukte IS for å kaste daværende statsminister Maliki fra stillingen:

Presidenten la til at årsaken til at «vi ikke bare begynte å utføre en masse luftangrep i hele Irak så snart ISIL kom inn i bildet, var at det ville ha tatt presset av [statsminister Nuri Kamal] al-Maliki.

Et amerikansk-kontrollert Vest-Irak og sydøstre Syria ville være en motorvei for saudiarabiske ugjerningsmenn å reise fra sitt land opp til Bagdad og Damaskus. Det ville være en gjentagelse av «salafist-emiratet» som USA og andre tidlige IS-støttespillere har ønsket siden minst 2012.

USA er villig til å forvirre og lyve for å videreføre sine imperialistiske planer. NYT er som vanlig en medløper i dette:

Mange nyhetsteder har også publisert falske rapporter om at Blackwater hadde tatt på seg prosjektet. Dette private sikkerhetsfirmaet gjorde hva de ville med full straffrihet i den første tiden av den amerikanske okkupasjonen og meiet ned uskyldige irakere på Nisour-torget i Bagdad i 2007. Dette selskapet er et smertefullt minne og skaper frykt for mange irakere.

«Politikken i dette landet er utfordrende, sier Christian Ronnow, konserndirektør for Constellis, morselskapet til Olive Group, et privat sikkerhetsselskap som har jobbet i årevis i Irak.

Hva NYT hevder er «falske nyheter» er egentlig rimelige konklusjoner:

[Constellis]-gruppen kombinerer de spesialiserte ferdighetene og den operasjonelle utmerkelsen hos ACADEMI, Edinburgh International, Strategic Social and Triple Canopy,

ACADEMI:

Er et amerikansk privat militærfirma grunnlagt i 1997 av Erik Prince, en tidligere offiser i marinens spesialstyrker Navy SEAL. Det het da Blackwater, men ble omdøpt som XE Services i 2009, og er nå kjent som Academi siden 2011, etter at selskapet ble kjøpt av en gruppe private investorer.

Olive Group = Constellis Group = Academi = Blackwater – «uriktige rapporter» i irakiske medier er langt mer sannferdige enn de i NYT.

Det amerikanske prosjektet i Anbar-provinsen og USAs mulige kontroll over Motorvei 1 ved hjelp av private amerikanske styrker, truer med å skape et økonomisk kvelertak på Irak, Syria og Jordan. Jeg håper på at nasjonalistiske krefter i disse landene, så vel som deres allierte, vil gjøre sitt beste for å forhindre det.

 

Reklamer