Amerikansk-støttede irakiske styrker med «tilintetgjørelses-taktikk» i Mosul

 

Gamlebyen i Mosul

Av James Cogan

Forsvarsminister James Mattis forklarte, i løpet av et lengre samtale med CBS News på søndag, at den amerikansk-ledede kampanjen mot Den islamske staten i Irak og Syria (IS) har skiftet fra en «utmattelses-taktikk» til en «tilintetgjørelses-taktikk.» [annihilation tactics]

Mattis antydet at disse «taktikkene» inkluderte utenomrettslige henrettelser av sårede eller fangete personer som mistenktes for å være IS-militante – en klar krigsforbrytelse ifølge folkeretten. Den tidligere generalen i Marinekorpset, som ledet det morderske amerikanske militære angrepet mot irakiske opprørere i Fallujah i 2004, sa til CBS: «Vår hensikt er at de utenlandske krigerne ikke skal overleve for å dra hjem til Nord-Afrika, til Europa, til Amerika, til Asia eller til Afrika. Vi kommer ikke til å tillate dem å gjøre det.»

Det nåværende fokuset for den USA-styrte krigen mot IS er den nord-irakiske byen Mosul, som en gang hadde en befolkning på over 1,6 millioner. Etter måneder med stadige luftangrep og blodige gatekamper, hevder den irakiske regjeringen at de resterende IS-krigerne er fanget i de tettbefolkete bydelene vest i Mosul, kjent som «Gamlebyen». Det som er igjen av IS-ledelsen antas å ha forskanset seg i den 900 år gamle store moskeen al-Nuri, hvor IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi proklamerte et «kalifat» for tre år siden.

I oktober 2016, begynte en massiv styrke av irakiske tropper, kurdiske peshmerga-militser og sjiittiske militser en offensiv for å gjenerobre Mosul. Angrepet har blitt støttet fra luften av jagerbombere og kamphelikoptre fra USA, Australia, Storbritannia, Canada og Frankrike. Irakiske bakkekrefter blir ledsaget i kampene av spesialstyrker fra de samme landene. Irakiske militære kommandanter har skrytt av at de vil fullføre gjenerobringen av Mosul de neste to ukene.

Tidligere i måneden hevdet irakiske kommandanter at rundt 16.000 IS-krigere hadde blitt drept i Mosul-området siden oktober. Da offensiven begynte, var antall IS-krigere i byen generelt anslått, både av amerikanske og irakiske regjeringskilder, til rundt 5000, høyst 10.000.

Hvor mange av de påståtte IS-døde som egentlig var sivilbefolkning, vil kanskje aldri bli kjent. Det som imidlertid er kjent, er at alle menn fra Mosul eldre enn 14 har blitt forhørt av regjeringsstyrker som potensielle IS-krigere. Et ukjent antall har ikke overlevd denne prosessen.

I nå kjente bilder, tatt mellom oktober og desember 2016, fotograferte Ali Arkady, i foto og film, noen av de forferdelige torturmetodene som ble brukt under forhør. Ifølge en rapport fra Human Rights Watch i mars, ble rundt 1.269 mennesker, som ble arrestert under de tidligere stadiene av kampene, holdt i «fryktelige» og «nedverdigende» forhold i midlertidige fengsels-leirer. Omtrent 700 andre hadde blitt overført til fengsler i Bagdad.

Andre kilder har delvis dokumentert grusomheter begått av regjeringsstyrker. I april rapporterte nyhetsbyrået IRIN eksempler på tilsynelatende utenomrettslige henrettelser og lemlestelse av likene av påståtte IS-krigere. Fotojournalister fra IRIN fortalte om lik dumpet i raviner og lik hengende fra telefonstolper. Under intervjuer, antydet irakiske offiserer og soldater henslengt at fanger ble henrettet etter at de hadde blitt forhørt.

Krigsforbrytelsene begått av irakiske styrker har utvilsomt skjedd med viten og medvirkning av amerikanske og allierte rådgivere på bakken, og deres regjeringer. Den amerikanske imperialismen har det endelige ansvaret for blodbadet som allerede har funnet sted og slaktingen som forberedes for de siste stadiene av kampen om Mosul.

Byens sivilbefolkning har lidd uhyggelig de siste tre årene. Hundretusener flyktet fra Mosul da den ble erobret av IS. Hundretusener flere har flyktet siden regjeringens offensiv begynte i oktober i fjor. Tusenvis av boliger og bygninger i «frigjorte» forsteder, så vel i omkringliggende byer og landsbyer, har blitt ødelagt eller skadet av kampene.

Ifølge nylige tall utgitt av provinsregjeringen, bor cirka 670.000 mennesker i overfylte flyktningleirer, mens ytterligere 600.000 har funnet tilflukt hos slektninger eller i leieboliger andre steder i Irak.

Omtrent 200.000 mennesker antas å være fanget i den IS-okkuperte gamlebyen. De vil lide mest under denne «tilintetgjørelses-taktikken» brukt i det amerikansk-ledete angrepet.

I intervjuet med CBS, avviste forsvarsminister Mattis bekymringer for at angrepet ville føre til at mange ikke-stridende menn, kvinner og barn døde. «Sivile tap er et av livets fakta i denne typen situasjon,» hevdet han. «Vi gjør alt menneskelig mulig, i samsvar med militær nødvendighet; vi tar mange sjanser for å unngå sivile tap til enhver pris».

Med andre ord vil den militære nødvendigheten av å «utslette» IS-krigere ha forrang.

En amerikansk intern militærundersøkelse har langt om lenge innrømmet at en amerikansk luftangrep den 17. mars forårsaket at hundrevis av mennesker døde i Mosul. USA innrømmet kun 105 dødsfall. Kilder på bakken, uavhengig av Pentagon, anslo tallet til godt over 300, de aller fleste kvinner og barn.

De amerikanske etterforskerne ga IS eneansvaret, og hevdet at bygningen som ble bombet av det amerikanske flyet, angivelig for å drepe flere snikskyttere, enten var minelagt med sprengstoff eller var lager for det. Innbyggere i området, som nå er under regjerings-kontroll, har forkastet denne påstanden i kommentarer til Associated Press. Ahmed Abdul Karim, hvis bror var blant de drepte, fortalte AP: «Det var ingen eksplosiver i huset, bare familier. Det var barn i kjelleren, og i kvinnene var i hagen.»

USAs oberst Joseph Scrocca innrømmet at koalisjonen slapp rundt 81 bomber på det vestlige Mosul den 17. mars, inkludert 12 i nabolaget der massakren fant sted.

Den ikke-statlige organisasjonen AirWars utga data forrige uke som viser en kraftig økning i rapporterte sivile dødsfall. De ble sannsynligvis forårsaket av koalisjonens luftangrep i Irak og Syria de tre første månedene av 2017. Det anslår at minst 1793 mennesker ble drept, kun i Mosul. Og bombingen ble bare kraftigere i april og mai.

Før den endelige angrepet inn i gamlebyen, har den amerikansk-ledede koalisjonen forsøkt å avlede alt ansvar for sivile tap på IS ved å slippe brosjyrer over området og gi folk råd om å flykte. Påstanden vil nå komme at de sivile som ikke forlater byen, uansett grunn, enten blir brukt som uvillige «menneskelige skjold» av IS, eller er islamistiske fanatikere som har til hensikt å kjempe til siste slutt.

Samtidig med operasjonene i Mosul, hevder sjiittiske militser som er lojale mot partiene som dominerer den irakiske regjeringen, å ha fullstendig omringet den IS-kontrollerte byen Tal Afar og avskåret av alle rømningsveier fra Irak til Syria.

Tal Afar vil bli neste åsted for anvendelsen av tilintetgjørelses-taktikken» diktert av amerikansk imperialisme, som en del av sitt hensynsløse forsøk på å opprettholde dominans over Midtøsten.


http://www.wsws.org/no/

Reklamer

Én kommentar

Kommentarer er stengt.