Pinlig: Flertallet i USA mener de etablerte mediene publiserer falske nyheter

Spørsmål: Kommer noen norsk mediebedrift til å bestille en tilsvarende spørreundersøkelse av den norske befolkningen? Våger de det? (svaret er selvsagt at med det rette spørsmålet, vil svaret stort sett også bli oppdragsgiveren ønsker)

Av Jonathan Easley (Oversatt av Halvor Raknes)

Nesten to tredeler av amerikanerne sier at den etablerte pressen er full av falske nyheter, en holdning som deles av et flertall av velgere på tvers av det ideologiske spektrum.

Ifølge data fra den ferskeste meningsmålingen fra Harvard-Harris, som ble foretatt eksklusivt for The Hill, trodde 65 prosent av velgerne at det er mye falske nyheter i de etablerte mediene

Det tallet inkluderer 80 prosent av republikanere, 60 prosent av uavhengige og 53 prosent av demokrater. Åtti-fire prosent av velgere sa at det er vanskelig å vite hvilke nyheter man skal tro på nettet.

«Mye av media er nå bare nok en del av partiskillet i landet med republikanere som ikke har tillit til de etablerte mediene og demokrater som opplever at de gjenspeiler dere oppfatninger,» sa med-direktør Mark Penn i Harvard-Harris. «Hver eneste institusjon fra presidenten til domstolene oppleves nå å handle utfra partipolitisk lojalitet i den ene eller annen retning.»

President Trump har gått på krigsstien mot «fake news»-media og har framstilt pressen som «opposisjons-partiet» og har, til den etablerte pressens frustrasjon, åpnet det Hvite Hus for organisasjoner som før ble ansett som aparte.

Presidentens kritikere har anklaget ham for å benytte seg av «fake news»-merkelappen på enhver nyhetssak som setter ham i et negativt lys.

Mange konservative tror at media i dramatisk grad har slappet av på sine krav til egen journalistikk overfor Trump, at de har antatt en fritt fram-holdning og bruk av anonymt kildemateriale som man aldri ville ha trykket om en mer tradisjonell republikansk eller demokratisk administrasjon.

En myldrende industri av konservative mediekritikere har vokst fram på nett til å føre oppmerksomheten mot de pikante detaljene om Trump som spres utover sosiale medier eller deles i utallige ledd før det blir avdekket at de er forvrengte eller usanne..

Nettovirkningen er at Trumps image og befolkningens tillit til mediene nå befinner seg på tidenes laveste nivå.

Målingene som viser i hvilken grad befolkningen setter pris på den jobben Trump gjør viser nå at 45 prosent gjør det mens 55 prosent ikke setter pris på måten han utfører sin jobb, dette ifølge den seneste undersøkelsen fra Harvard-Harris. Selskapet Gallups årlige måling av befolkningens tillit til mediene – utført før valget – fant at bare 32 prosent stolte på pressen.

Imidlertid viste undersøkelsen fra Harvard-Harris at 60 prosent av velgerne mener at Trump behandler pressen urettferdig. Bare 48 prosent sa at media behandler Trump urettferdig.

«Velgere viser bekymring for direkte angrep på media fra presidenten selv om de stiller spørsmål ved dem,» sa Penn.

Trump-administrasjonen har blitt obstruert av en serie lekkasjer fra statsadministrasjonen de siste ukene som mangler sidestykke og som har fått utfolde seg i de store avisene, inkludert nyhetssaker om at presidenten har spurt den avskjedigede FBI-sjefen James Comey om å trekke seg tilbake fra en etterforskning og en annen om hvordan han avslørte hemmeligstemplet informasjon om et planlagt terrorangrep til russiske diplomater under et møte i det ovale møterommet.

Ved en høring på Capitol Hill sist tirsdag, ga tidligere CIA-sjef John Brennan og sjef for nasjonal etterretning Dan Coats uttrykk for dyp bekymring over lekkasjene, som ble trykket i henholdsvis New York Times og Washington Post.

Sytti-fire prosent av stemmeberettigede sa at lekkasjene er en alvorlig sak som må etterforskes, inkludert 84 prosent av demokrater.

Imidlertid sier 62 prosent at de journalistiske organisasjonene som offentliggjør informasjonen – selv om den er mottatt ulovlig, via hacking – skal være beskyttet av loven.

«Det er svært tydelig i meningsmålingen at overveldende flertall i landet mener at lekkasjer og potensiell politisk avmaskering av medlemmer av Trump-kampanjen gjennom avlyttede samtaler er ting som fordrer uavhengig etterforskning,» sier Penn.

Meningsmålingen fra Harvard-Harris ble gjennomført på nettet med 2006 registrerte velgere og ble utført mellom 17. mai og 20. mai. Fordelingen av de spurte var 36 prosent demokrater, 32 prosent republikanere, 29 prosent uavhengige og 3 prosent andre. Meningsmålingen benytter en metodologi som ikke gir en tradisjonell feilmargin.

Harvard–Harris meningsmålingen er et samarbeid mellom Harvard Center for American Political Studies og The Harris Poll. The Hill kommer til å samarbeide med Harvard-Harris gjennom hele 2017. De fullstendige resultatene fra undersøkelsen vil bli lagt ut på nett seinere denne uka.

Reklamer

Én kommentar

  1. Viser at MSM og djupstaen er en elite som styres av de aller rikeste, og at NATO og elitene i Vesten er samme «ulla», som det amerikanske folket har 0 tillitt til. Det amerikanske folket reagerer adekvat, men har liten makt i forhold til NATOeliten!

    Liker

Kommentarer er stengt.