Vestlige sanksjoner – ikke krigen – ødela nesten Syrias helsesystem

 

Fra Sputnik

Syria har levd under vestlige sanksjoner i mange år nå. Disse sanksjonene gjelder selv en så viktig sfære som helsevesenet og medisinske forsyninger. Vestlige medisiner og reservedeler for dyre europeiske medisinske apparater er ikke tilgjengelige i landet. Dette har en knusende effekt på sivile.

En farmasøytisk fabrikk i en av Aleppos forsteder har gjenoppstartet produksjonen etter at Sheikh Najar-distriktet ble frigjort fra militante grupper. Vi kan se arbeiderne på anlegget pakker tabletter. Medikamenter i flasker transporteres langs rullebandet. Selv om produksjonen har startet igjen etter å ha vært stengt i flere år, er fabrikken ikke nok til å hjelpe alle.

Til tross for at mange har inntrykk av at det var krigen som reduserte produksjonen i landet, var det ikke terroristene som forårsaket størst skade for denne næringen, det var de vestlige sanksjonene.

«Sanksjonene fra de vestlige landene drepte nesten hele den farmasøytiske industri i landet, fordi vi ikke kan kjøpe medisiner eller ingredienser for produksjonen. Nå kommer importen bare fra Russland, Kina, Iran og noen andre land», sier produksjonsdirektør Mahmoud Abu Abed til Sputnik.

Sanksjoner mot Syria rammet først og fremst vanlige folk og soldatene som kjempet mot terroristorganisasjoner som IS og Al-Nusra.

Sivile kan ikke kjøpe medisiner for å bekjempe kreft, diabetes og andre sykdommer. Det er ikke nok vaksiner mot poliomyelitt, antiinflammatoriske medikamenter og andre livsviktige piller.

«Vi har ingen insulin. Du vet hva som skjer når det ikke finnes insulin: en økning i diabetes mellitus, det er det som skjer med folk,» sa apotekeren Mahmoud Makteri til Sputnik.

Han, som mange syriske leger, studerte i Russland før han dro tilbake for å tjene sitt land.

Før krigen, leverte syriske farmasøytiske fabrikker 95% av landets medisiner. Nå har produksjonen falt til mindre enn halvparten. Mange produksjonsanlegg har blitt ødelagt eller erobret av militante grupper.

En annen grunn til den fallende produksjonen var det faktum at mange spesialister flyktet fra landet på grunn av krigen.

Til tross for alle de siste vanskelighetene, prøver Syria imidlertid å utvikle sin farmakologiske industri. Utviklingen av nye vaksiner, medisiner og vitaminer finner sted ved Universitetet i Aleppo.

«Vi driver forskning vårt i molekylærbiologiske laboratorium og utvikler en kur mot kreft, der praktisk talt alle komponentene er av vegetabilsk opprinnelse. De blir hentet fra planter som vokser i Syria», sier doktorgradstudent Muhammad Ali Rashid, fra det farmasøytiske fakultetet ved Universitetet i Aleppo.

Han sa videre at prosessen med å lære opp medisinske spesialister, inkludert farmasøyter, ikke har stoppet i Aleppo. Tvert imot, har konkurransen om opptak til det lokale medisinske universitetet blitt høyere nå.

Universitetet fortsatte å undervise studenter selv under krigen, til tross for det konstante granatregnet. Nå, da byen har blitt befridd fra militante grupper, har det blitt reist et minnesmerke over de døde elevene på universitetsområdet.

«Jeg mistet mange venner, mange av dem ble handicappet på grunn av sine skader», sier student Omar al-Qasem.

Ifølge ham, gjør dette at elevene tar sin utdanning og fremtid mer alvorlig.

«Etter å ha fullført opplæringen, vil vi bruke våre liv til å hjelpe de som har lidd i krigen,» sa Qasem.

Universitetet mangler imidlertid medisinske forsyninger. På grunn av sanksjonene har det ingen mulighet til å kjøpe moderne laboratoriematerialer.

Nylig, sluttet en enhet som ble brukt til å analysere medisiners egenskaper å fungerte med full kapasitet. En sensor som bare blir produsert i EU var utslitt.

Prisen på denne sensoren er omtrent 600 dollar, men den kan ikke leveres, fordi landet er under sanksjoner. Dette er til tross for at denne dyre enheten fortsatt har en garanti fra produsenten.

«Våre erklæringer om at disse reservedelene trengs utelukkende for fredelige formål, blir ikke akseptert. Vi prøver å finne en vei ut av denne situasjonen. Vi ber om hjelp fra vennlige land, først og fremst Russland, India og Kina. Men dette utstyret må vi bare kaste,» fortalte fakultets-lederen ved Universitet i Aleppo, Mahar Harman til Sputnik.

Slike hindringer oppstår til tross for at det er Syria og dets hær som står i frontlinja i kampen mot terrorisme. Det er ikke bare soldatene, men også sivile som er sterkt påvirket av kuler og miner.

Men det ser ut som Syria, som bygger på egen styrke, må redde sine borgere uten å vente på hjelp fra de europeiske landene.

Reklamer