Europaparlamentet drøfter forhåndssensur i opphavsrettens navn

Europaparlamentet drøfter planer som ville tvinge nettsteder til å forhåndssensurere alt vi laster opp til internett for brudd på opphavsretten. Dette vil skade alles frihet og personvern. Relevans for Norge: EØS + disse selskapene er transnasjonale.

Av Graham Vanbergen/TruePublica

Hva er forslaget?

Ifølge Europakommisjonens planer, vil nettbaserte plattformer bli tvunget til å utføre automatiserte skanninger av hvert bilde, tekststykke, video eller lyd du laster opp før publisering, for å sikre at det ikke krenker opphavsretten.

Bedrifter som YouTube må sjekke alt du laster opp mot en database med verk med opphavsrett – et stort brudd på personvern for å skape et sensurregime. Dette er enda verre enn hvordan YouTube for øyeblikket driver enkelte (unøyaktige) kontroller av opphavsrett etter at en video er publisert.

Hva er skaden?

Dette vil gi rettighetshavere rett til å blokkere folk fra å dele Downfall-parodier, kampanjevideoer, TV-klipp, memer, mashup – til og med bare å laste opp et profilbilde! Selv der det er lovlig å gjenbruke innhold med opphavsrett, vil algoritmen finne det og hindre at det lastes opp.

Brukere av sosiale medier, foto, musikk og videodelingssteder vil alle bli hardt rammet. (Jeg lurer på hvordan dette vil slå ut for blogger? o.a)

Hvorfor er dette viktig?

Forslaget utgjør en trussel mot menneskerettighetene som er beskyttet av europeisk og internasjonal lov. Det automatiske sensurforslaget velger å ignorere EU-domstolens rettspraksis, der overvåkings- og filtrerings-innhold er et brudd på ytringsfriheten og personvernet (Scarlet/Sabam-avgjørelsen og Sabam mot Netlog).

I hovedsak kan opprettelsen av et filter som potensielt kan tjene som en sensurmaskin, krenke brukernes grunnleggende rettigheter.

Men hvorfor skjer dette egentlig?

Den europeiske union blir stadig mer bekymret for at transnasjonale selskaper som Google, Facebook og Twitter gjør politiske endringer mulige. Disse endringene kolliderer med «establishmentet,» og utgjør en eksistensiell krise.

Som Jonathan Cook nylig skrev:

«Elitene i de mektigste statene beveger seg inn i et overlevelses-modus: eksternt mot rivaliserende stater, mens reserver av nøkkelressurser blir borte; og internt, der ressursmangel og klimaendringer risikerer å vende sine egne befolkninger mot dem.»

Det er klart at EU ønsker å kontrollere ‘fortellingen’ i dette miljøet.

Nozomi Hayase, en tidligere skribent for Wikileaks, bekrefter dette ved å si:

«De som er har makta arbeider i hemmelighold for å manipulerere oppfatninger, for å konstruere et samtykke fra folk. Fra Chelsea Manning og Jeremy Hammond til Edward Snowden, har vi sett bølger av smittsomt mot. Jeg ser enormt håp i dette voksende nettverket av mennesker som har begynt å ta grep i tømmene over sin egen skjebne.»

Reklamer