FBI-sjefen truer WikiLeaks og Assange – innrømmer indirekte at asyl var nødvendig

FBI-sjef James Comey i Senates høringskomité

Av Patrick Martin

FBI-direktør James Comey langet ut mot WikiLeaks og Julian Assange, og kalte organisasjonen mot hemmelighold en fiendtlig etterretningstjeneste. Han antydet også at de ville ha greid å arrestere Assange hvis han ikke hadde søkt asyl i den ecuadorianske ambassaden i London for nesten fem år siden .

Tiraden fra Comey kom da han vitnet foran Senatets justiskomité, i dens årlige høring for å føre tilsyn med alle FBIs operasjoner. Komiteens høring var dominert av krangling mellom republikanske og demokratiske medlemmer om FBIs rolle under valget i 2016, som vi i WSWS vil ha mer å si om senere.

Spørsmålet om Julian Assange dukket opp da Comey ble spurt av senator Ben Sasse, en republikaner fra Nebraska, som av og later som han er libertarianer og som nektet å støtte Donald Trump i presidentkampanjen. Men angående WikiLeaks, inntok Sasse en fascistisk tone, og krevde å vite hvorfor FBI ennå ikke har knust organisasjonen.

Han ledet Comey gjennom en rekke erklæringer, og ba ham være enig i at WikiLeaks «er et kjent videreformidler [outlet] for utenlandsk propaganda,» at den «har offentliggjort sensitiv og klassifisert informasjon», og at gruppens opplysninger «har truet amerikanske liv og/eller satt i satt amerikanske interesser i fare,» før han avslutter med spørsmålet, «Kan du hjelpe meg forstå hvorfor Julian Assange ikke har blitt siktet for en forbrytelse?»

Comey svarte med nøye valgte ord, og sa: «Jeg vil ikke kommentere det spesielle tilfellet, fordi jeg ikke vil bekrefte om det finnes en siktelse eller ikke. Han har ikke blitt pågrepet fordi han er inne i den ecuadorianske ambassaden i London.»

Sasse kritiserte deretter «etterretningssamfunnet» for passivitet i forhold til WikiLeaks, og spurte: «Deltar FBI i en dialog med andre etater om hvorvidt Assange har begått forbrytelser eller ikke?»

Comey svarte: «Jeg vet ikke hvor du har det inntrykket fra, men WikiLeaks er et viktig fokus for vår oppmerksomhet.»

Sasse forklarte da at han ga fra seg resten av spørretiden for å tillate Comey å diskutere «på hvilket tidspunkt en angivelig journalistisk organisasjon går over streken for å bli et slags verktøy for utenlandsk etterretning. Det er amerikanere, velmenende, gjennomtenkte mennesker som tror at WikiLeaks kanskje bare er et journalistisk gruppe. Kan du forklare hvorfor dette ikke er ditt syn?»

Etter å ha kommet med en pro forma støtte til det første grunnlovstillegget, om ytringfrihet, gjentok Comey nylige kommentarer fra andre amerikanske tjenestemenn – at dette ikke gjelder for WikiLeaks og Assange.

«Jeg mener den krysser streken når den beveger seg fra å forsøke å utdanne et publikum, og i stedet handler om etterretnings-porno, ærlig talt,» sa han. De «bare pøser ut informasjon om kilder og metoder, uten hensyn til interesser, uten hensyn til verdiene i det første grunnlovstillegget som normalt ligger til grunn for rapportering i pressen. Og det blir rett og slett en kanal for de russiske etterretningstjenestene eller en annen motstander av USA, bare for å pøse ut informasjon for å skade USA.»

«Og jeg skjønner at rimelige mennesker, som du sa, sliter med å trekke streken. Men selvsagt, det er oppførsel som er så langt over streken at vi alle kan være enige om at det ikke er noe som selv lukter journalistikk med noe av denne oppførselen.»

Som svar på ytterligere spørsmål, konkluderte Comey: «Etter min mening har en stor del av WikiLeaks sine aktiviteter ikke noe å gjøre med lovlig innsamling av nyheter, informere offentligheten eller kommentere viktige offentlige kontroverser, men handler bare om å offentliggjøre klassifisert informasjon for å skade Amerikas forente stater …»

«Amerikanske journalister gjør ikke dette. De vil nesten alltid ringe oss før de publiserer klassifisert informasjon og si, ‘er det noe av dette som vil sette liv i fare, som vil sette folk fra styresmaktene, militæret – eller uskyldige sivile overalt i verden i fare’. Og så jobber de med oss for å forsøke å oppnå sine viktige mål i det første grunnlovstillegget, samtidig som de sikrer disse interessene. Denne aktiviteten jeg snakker om, WikiLeaks, innbefatter ingen slike overveielser overhodet.»

Det siste utsagnet er en knusende beskrivelse av samarbeidet mellom de såkalte mainstream media i USA med etterretningsapparatet. WikiLeaks og Assange har fortsatt i tradisjonen med reell journalistikk: samle fakta og publisere dem, uavhengig av hvilke hellige kuer som slaktes. De «amerikanske journalistene» som Comey roste, er medskyldige og stenografer for militær/etterretningsapparatet. Hvis, som Comey sier, «de alltid ringer oss før de publiserer,» er det fordi de også tjener interessene til amerikansk imperialisme.

 

Reklamer