Ellen Sirleaf Johnson, nobelprisvinner og krigsherrenes dronning

 

For å få Nobelprisen hjelper det å være både fotogen og økonomisk på lag med Vesten. Ellen Johnson Sirleaf , president for republikken Liberia, taler til FNs generalforsamling. Billedkreditt: United Nations Photo / flickr).

Av Thomas C. Mountain

Ellen Johnson Sirleaf er president i Liberia. Hun er utdannet ved Harvard og har vunnet Nobels fredspris. Samtidig har hun en lang blodstenkt historie om støtte til krigsherrer, både i fortid og nåtid.

Hun pleide å være de facto utenriksminister for det mest blodtørstige av krigsherrene, den tidligere liberiske «president» Charles Taylor, og talte til den amerikanske kongressen på hans vegne.

President Johnson er dronningen av krigsherrer, for hun har delt ut områder til mange av Charles Taylors viktigste mafialedere i dagens Liberia. Dette er den samme Charles Taylor som er en fengslet krigsforbryter. Han ble funnet skyldig i forbrytelser mot menneskeheten, selv av den flokken lakeier som sitter på tronen i Den internasjonale straffedomstolen.

Det stemmer, den regjerende presidenten i Liberia var en sentral medhjelper for en massemorder, og i dag er hun omgitt av mange av hans mest beryktede krigsherrer.

Interessant nok ble Charles Taylor dømt av Den internasjonale straffedomstolen for forbrytelser mot menneskeheten, for forbrytelser han begikk i … Sierra Leone!? Men var ikke Charles Taylor president i Liberia? Ja, og han begikk alle slags forferdelige handlinger i Liberia over en mye lenger periode enn han gjorde under hans invasjon av Sierra Leone, i landets bitre borgerkrig.

Men Den internasjonale straffedomstolen kunne ikke røre en noe angående Liberia, fordi det ville bety at hele verden ville se Ellen Johnson Sirleaf med blod på hendene.

Du skjønner, president Ellen Johnson Sirleaf var håndplukket av USA og deres lakeier i FN for å herske over Liberia da Charles Taylor-regimet endelig kollapset. Dette ble gjort under rubrikken «demokrati», uten at det har noe å si at Ellen Johnson Sirleaf har en tendens til stille uten motkandidater.

For å gi deg en ide om hvor råtne ting er, kom den liberiske sannhets- og forsonings-kommisjonen, som Johnson vitnet for, med en uttalese som ba om at Johnson burde bli sperret fra liberisk politikken for livstid.

Når man snakker om krigsherrer, er det ment bokstavelig, for krigsherrene under Charles Taylor hersker nå over mye av den liberiske økonomien og viktige departementer. John T. Richardson ble utnevnt som leder av boligdepartementet. Han var øverstkommanderende for Charles Taylor, og er beryktet for å være øverstkommanderende for operasjonen der fem amerikanske nonner ble drept. Eugene Nagbe var en høytstående kommandør under Taylor, og ble så utnevnt til informasjonsminister. Roland Dou var høytstående kommandant ved fronten. Han er nå leder av spesialoperasjoner for det nasjonale sikkerhetsbyrået, ved siden av president Johnsons stedsønn Fomba Sirleaf. Charles Taylors kone, Jewel Howard-Taylor, har vært senator og blir forsøkt fremmet som den neste visepresidenten. Og listen fortsetter og fortsetter. Den avslører hvordan noen av de verste kriminelle i det nykoloniale Afrika har bitt seg fast som krigsherrer høyt oppe i det nasjonale forbrytersyndikatet som regjerer Liberia.

I gruveindustrien, en hovedsektor i økonomien, har mange dokumentarer avslørt hvordan Liberias «regjering» er lite mer enn en konspirasjon for utpressing som styres av gangstere. Betaling for tillatelser? Kontantbetaling under bordet? Alt er mulig, glem miljøet og katastrofen for lokalbefolkningen.

Som Ebola-epidemien avslørte, er det lite som ligner statlige tjenester for vanlige liberiere. Hvordan kan det være det når korrupsjon og bestikkelser er så forankret?

I flere år, mens hovedstaden Monrovia manglet slike grunnleggende tjenester som strøm og rennende vann, begynte de vestlige banksterne og deres undersåtter i regjeringer og media en kakofoni av ros for dronningen av liberiske krigsherrer. De gikk så langt som å salve
Ellen Johnson Sirleaf med Nobels fredspris. Og dette for noen som sto fremst i rekkene av de som støttet Charles Taylor?

Charles Taylor var et krigsherre som gikk over lik for å bevare sin makt, Han bekymret seg alltid  for at hans gudfedre ville overlevere ham til Den internasjonale straffedomstolen uten å nøle hvis det var beleilig, noe de gjorde. «Rettssaken» mot ham ble fullstendig hvitvasket, og den automatiske kjennelsen skyldig ble uttalt med den nødvendige pompøsiteten. Og den liberale dronningen av krigsherrene, Ellen Johnson Sirleaf , slapp unna uten en skramme. Hun forble på tronen, der hun regjerte over så mye elendighet og lidelse at Liberia med rette bør betraktes som en mislykket stat, som vist av Ebola-epidemien.

Likevel er Johnson stadig velkommen i svarte amerikanske kirker over hele USA, der hun vises som et eksempel på «en god afrikaner» til de med samme hudfarge, men ingen reell forbindelse til det afrikanske moderlandet.

Den liberiske diasporaen i USA har vært aktiv i å utdanne publikum om hva som virkelig skjedde under de forferdelige årene under Charles Taylor og det nåværende regimets forbindelser til ham. Kanskje den virkelige historien en gang vil se dagens lys og Ellen Johnson Sirleaf ikke lenger bli æret med en slik hyllest. Kanskje hun i stedet vil havne i fengsel, der hun hører hjemme.


Thomas C. Mountain er en uavhengig journalist med base i Eritrea. Der har han bodd og rapporterer fra siden 2006.

http://ahtribune.com/world/africa/1631-liberia%E2%80%99eleanor-sirleaf-johnson.html

Les også (eller se på Youtube): Craig Murray om hvordan korrupsjon og vestlige intervensjoner hører sammen i Sierra Leone

Reklamer