Israel sikter tenåring for ‘false flag’ bombetrusler

Jeg tar med denne saken fra Jersualem Post fordi jeg har på følelsen den ikke vil bli rapportert noe særlig i norske medier, den passer ikke den aksepterte ‘fortellingen’ om økt antisemittisme i hele verden, spesielt i USA. Og hvorfor tok det politiet så lang tid å finne den mistenkt?

Jerusalem Post rapporterer:

En tenåring med både amerikansk og israelsk statsborgerskap ble mandag anklaget i en distriktsdomstol i Tel Aviv for en serie på mer enn 2000 bombetrusler og andre handlinger mot jødiske institusjoner, flyplasser og politistasjoner i USA og andre land.

Ifølge aktoratets cyber-divisjon, er 18-åringen også anklaget for å utpresse amerikanske politikere, inkludert delstats-senatoren Ernesto Lopez i Delaware, som hadde fordømt bombetruslene. Tenåringen gikk så langt som å sende ulovlige rusmidler til hans hus for å få ham i vanskeligheter med loven.

«Saksøkte hadde som mål å forårsake betydelig offentlig panikk; kraftig øke tilstedeværelsen av beredskapsvakter på de truede stedene; panikkartede evakueringer av stedene; søk og leting etter bomber på stedene; og gripe medias oppmerksomhet, som ville maksimere den totale skaden av hans handlinger,» sa det israelske justisdepartementet.

De faktiske anklagene inkluderer utpressing gjennom trusler; publisering av falske nyheter som forårsaket frykt og forvirring; cyber-forbrytelser; og hvitvasking av penger – som alle ble gjennomført over en toårsperiode.

Justisdepartementet sa at saksøkte også brukte det såkalte «Dark Net» for å selge sine tjenester innen trusler og utpressing til kunder som betalte ham i elektronisk valuta. De fulgte en prisliste han postet med fastsatte takster for trusselsamtaler mot politistasjoner, skoler eller flyplasser .

Han ble også anklaget for å bruke det uoppdagelige nettverket til å håndtere ulovlige stoffer og selge datasett for falske offisielle dokumenter – (inkludert pass o.a).

Han tjente omtrent 225.000 dollar i bitcoinvaluta på virksomheten. På et tidspunkt, ansatte han to andre personer til å fungere som underleverandører for å utførte arbeidet.

Tenåringen ringte inn minst 245 truende telefonsamtaler fra 4. januar til 7. mars i år. Mange av disse var til jødiske samfunns-sentre i USA, ifølge en separat amerikansk anklage fra Florida. Han ser også ut til å være knyttet til mer enn 240 falske trusler ringt inn til skoler i USA og Canada fra august til desember 2015, og ha tvunget tusenvis av studenter til å bli evakuert, ifølge en separat amerikansk anklage i Georgia.

Hans forsvarsadvokat i Israel fortalte journalister at saksøkte har en høy IQ, men en følelsesmessig intelligens som en femårig.

Et fly som han truet, hadde basketballaget Boston Celtics om bord og måtte midlertidig stoppes mens flyet ble sjekket. Et annet fly, i Europa, ble ledsaget av den franske flyvåpenet etter en bombetrussel. Mange andre fly, skoler, kjøpesentre og andre institusjoner ble evakuert på grunn av hans trusler.

Bølgene av trusler mot jødiske grupper tvang utbredt evakueringer og forårsaket bekymring blant jødiske ledere om en gjenoppblomstring av antisemittisme. Mange jødiske samfunnsentre tok skritt for å øke sikkerheten som svar.

Det israelske justisdepartementet har formelt avist en amerikansk anmodning om utlevering.

Selv om USA og Israel har en sterke utleveringsavtale i de fleste tilfeller, har departementet, i det minste foreløpig, bestemt seg for at denne saken er et unntak, selv om et stort antall bombetrusler skjedde i USA.

En av de viktigste grunnene er at den anklagde angivelig begikk forbrytelser i et stort antall land, inkludert Australia, New Zealand og flere land i Europa. Fra det perspektivet, bør saksøkte ikke stå til rette på så mange steder.

Som sådan, ser departementet Israel som den mest logiske stedet for rettsaken, fordi han begikk alle forbrytelsene mens han bodde i Israel, selv om virkningene føltes over hele verden.

Ytterligere hensyn er det faktum at saksøkte var mindreårig da han begikk forbrytelsene, og mindreårige blir vanligvis ikke utlevert, så vel som at han har hevdet ulike fysiske og mentale problemer, noe som også kan gjøre utlevering problematisk.

Store jødiske organisasjoner har imidlertid allerede kommet med offentlige uttalelser som antyder at Israel kan møte press for utlevering fra flere fronter.

Det bisarre tilfellet forstyrret en hel fortelling som hadde blitt skapt om en økning i antisemittisme i USA, ved å sette en amerikansk-israelsk borger i sentrum av det anti-jødiske hysteriet.


Artikkelen er litt forkortet

Reklamer

Én kommentar

Kommentarer er stengt.