Den revolusjonerende handlingen er å fortelle sannheten

Ekte dissens har blitt eksotisk; men likevel har de som gjør motstand aldri vært viktigere. Med hederlige unntak er de i media som angivelig er betalt for å holde fortegnelsene rett, nå absorbert inn i et system av propaganda som ikke lenger er journalistikk, men anti-journalistikk.

article1435234474
John Pilger (til venstre) og Julian Assange

Denne talen er en reprise fra oktober 2015 her på bloggen. Politikernes navn forandrer seg, politikken er like aktuell.

John Pilger holdt en tale ved lanseringen i London av boka «The WikiLeaks Files».

Av John Pilger

George Orwell sa: «I en tid med løgn overalt er det å fortelle sannheten en revolusjonær handling.»

Vi lever i mørke tider, der løgnpropaganda berører alle våre liv. Det er som om politisk virkelighet har blitt privatisert og illusjoner legitimert. Informasjonsalderen er en mediaalder. Vi har politikk laget via media; sensur gjort av media; krig gjennom media; gjengjeldelse gjennom media; avledning gjennom media – et surrealistisk samlebånd av klisjeer og falske antagelser.

Vidunderlig teknologi har blitt både vår venn og vår fiende. Hver gang vi slår på en datamaskin eller plukker opp en digital enhet – våre sekulære perler i en rosenkrans – blir vi gjenstand for kontroll: overvåkning av våre vaner og rutiner, og utsatt for løgn og manipulasjon.

Edward Bernays, som oppfant begrepet, «PR» som en omskrivning for «propaganda», spådde dette for mer enn 80 år siden. Han kalte det «den usynlige regjeringen».

Han skrev: «De som manipulerer denne usynlige delen av [moderne demokrati] utgjør en usynlig regjering som er den sanne herskende makten i landet vårt … Vi er styrt, våre sinn er støpt, vår smak dannet, våre ideer i stor grad foreslått av menn vi har aldri hørt om … «
Målet med denne usynlige regjeringen er erobringen av oss: vår politiske bevissthet, vår oppfatning av verden, vår evne til å tenke selvstendig, til å skille sannhet fra løgn.

Dette er en form for fascisme, et ord vi er med rette forsiktig med å bruke, vi foretrekker å la det ligge i den flimrende fortiden. Men en snikende moderne fascisme er nå en akselererende fare. Som i 1930, leveres store løgner med regulariteten til en metronom. Muslimer er onde. Fanatiske saudiere er gode. Fanatiske ISIS er ond. Russland er alltid ond. Kina er i ferd med å bli ond. Bombing av Syria er bra. Korrupte banker er gode. Korrupt gjeld er bra. Fattigdom er bra. Krig er normalt.

De som stiller spørsmål ved disse offisielle sannhetene, denne ekstremismen, anses å ha behov for en lobotomi – helt til de blir friskmeldt når de følger den offisielle linja. BBC tilbyr denne tjenesten gratis. Å unnlate å underkaste seg er å bli merket som «radikal» – hva enn nå det betyr.

Ekte dissens har blitt eksotisk; men likevel har de som gjør motstand aldri vært viktigere. Den boken jeg lansere i kveld, «the WikiLeaks Files» , er en motgift mot en fascisme som aldri uttaler navnet sitt.

Dette er en revolusjonerende bok, akkurat som WikiLeaks selv er revolusjonerende – akkurat som Orwell mente i sitatet jeg brukte i begynnelsen. For sitatet sier at vi ikke trenger å godta disse daglige løgnene. Vi trenger ikke å forholde oss tause. Eller som Bob Marley engang sang: «frigjør deg selv fra mentalt slaveri.»

I innledningen forklarer Julian Assange at det aldri er nok til å offentliggjøre de hemmelige meldingene til sterke makter: det avgjørende er å finne mening i dem, samt å plassere dem i sammenheng med dagens hendelser og det historisk minnet.

Det er bemerkelsesverdig prestasjon av denne antologien, som vinner tilbake hukommelsen vår. Den kobler årsakene til de forbrytelsene som har forårsaket så mye menneskelig uro, fra Vietnam og Mellom-Amerika, til Midtøsten og Øst-Europa, med kilden til denne griske maktbegjæret, nemlig USA.

Det pågår for tiden et amerikansk og europeisk forsøk på å ødelegge regjeringen i Syria. Statsminister David Cameron er spesielt opptatt av det. Dette er den samme David Cameron jeg husker som en innsmigrende PR-mann som var ansatt hos en plyndrer av Storbritannias uavhengige kommersielle TV.

Cameron, Obama og den stadig smiskete Francois Hollande ønsker å ødelegge den siste gjenværende flerkulturelle myndigheten i Syria, en handling som helt sikkert vil gjøre banen klar for fanatikerne i ISIS.

Dette er selvfølgelig galskap, og den store løgnen begrunner denne galskapen med at at de støtter syrere som gjorde opprør mot Bashar al-Assad i den arabiske våren. Som «The WikiLeaks Files» avslører, har ødeleggelsen av Syria lenge vært en kynisk imperialistisk prosjekt som eksisterte før opprøret i den arabiske våren mot Assad.

For verdens herskere i Washington og Europa, er Syrias virkelig forbrytelse ikke den undertrykkende naturen av styresmaktene, men landets uavhengighet fra amerikansk og israelsk makt – akkurat som Irans sanne forbrytelse er dets uavhengighet, og Russlands virkelige forbrytelse er dets uavhengighet, og Kinas virkelige forbrytelse er dets uavhengighet. I en amerikansk-eid verden er uavhengighet utålelig.

Denne boken avslører disse sannhetene, den ene etter den andre. Sannheten om en krig mot terror som var alltid en terror-krig; sannheten om Guantanamo, sannheten om Irak, Afghanistan, Latin-Amerika.

Aldri har det hastet slik med behovet for å si slike sannheter . Med hederlige unntak er de i media som angivelig er betalt for å holde fortegnelsene rett, nå absorbert inn i et system av propaganda som ikke lenger er journalistikk, men anti-journalistikk. Dette er like sant om de liberale og respektable mediene som det er om Murdoch. Med mindre du er forberedt på å overvåke og dekonstruere hver eneste tvilsom påstand, har såkalte nyheter bli og uleselige og umulige å se på.

Mens jeg leser «the WikiLeaks files» husket jeg ordene til den nå avdøde Howard Zinn, som ofte snakket om «en makt som myndighetene ikke kan undertrykke». Ordene beskriver WikiLeaks, og de beskriver sanne varslere som deler deres mot.

På et personlig nivå har jeg kjent folk i WikiLeaks i en stund nå. At de har oppnådd det de har, under forhold som ikke var deres valg, er en kilde til konstant beundring. Jeg husker deres redning av Edward Snowden. Som ham, er de heroiske: intet mindre.

Sarah Harrisons kapittel «Katalogisering av Imperiet» beskriver hvordan hun og hennes kamerater satte opp en helt offentlig database av amerikansk diplomati. Der ligger mer enn to millioner dokumenter, som nå er tilgjengelig for alle. «Vårt arbeid», skriver hun, «er dedikert til å sørge for at historien tilhører alle.» Hvor spennende det er å lese disse ordene, som også er en hyllest til hennes eget mot.

Fra innesperringen i et rom i den ecuadorianske ambassaden i London er motet til Julian Assange en velformulert svar til de feigingene som har svertet ham og stormakten ute av kontroll som søker hevn over ham og fører en krig mot demokratiet.

Ingenting av dette har avskrekket Julian og hans kamerater fra WikiLeaks: ikke i det hele tatt. Er ikke det flott?

«The WikiLeaks Files: the World According to the US Empire» er utgitt av Verso forlag.

Reklamer