Enda en sak fra fabrikken for falske nyheter: folkemord på homofile i Tsjetsjenia

Protest i London mot konsentrasjonsleirer

av Gert-Ewen Ungar

Påstandene er alvorlige. Hundrevis av menn ble angivelig pågrepet i den autonome russiske republikken Tsjetsjenia og satt i konsentrasjonsleirer for homofile. De skal ha blitt torturert og drept. Vestlige medier og LHBT organisasjoner snakker allerede om en påstått folkemord og krever harde reaksjoner mot Russland.

På politisk nivå, er anklagene er nå et tema i store internasjonale fora. Både OSSE og FN har henvendt seg til Russland og bedt landet følge opp påstandene.

På Facebook kan du dekorere din profil i noen dager med en rosa trekant og på Twitter sirkulerer hashtaget #chechnya100, for uttrykke din bekymring for og solidaritet med tsjetsjenske homofile. Dette symbolet for solidaritet er også tilgjengelig på T-skjorter. En lignende visning av solidaritet etter angrepet i St. Petersburg har enda ikke materialisert seg.

Dobbel jackpot: Falske nyheter rammer Russland og islam samtidig

Den eneste opprinnelige kilden for denne påstanden er fortsatt avisen Novaya Gazeta, som utelukkende ble kopiert av russike clickbait-nettsider. Kun britiske The Guardian tilbyr annen kilde, og siterte en mann som heter Ahmed. Men historien er like grusom som den er hermetisk forseglet mot en mulig etterprøvelse. Hvis avisen hadde kommet med likedanne skildringer om en situasjon i et vestlig land, ville man antageligvis ha stilt spørsmål ved troverdigheten.

Selv om det først var snakk om maksimalt hundre internerte, har det i mellomtiden blitt et spørsmål om hundrevis. Det er ikke mulig å sjekke dette, fordi det faktisk ikke kan etterprøves. Ingen snakker, lar The Guardian oss vite. Selvfølgelig av frykt for forfølgelse. Avisen antyder fra russiske myndigheter. Og – vinnerkupongen har med alle tilleggstallene – som er islam – fordi Tsjetsjenia er en overveiende muslimsk republikk. Alle fordommer brukes på en gang.

Alene bruk av sunn fornuft vil her stille ganske mange spørsmål. Grozny, hovedstaden i Tsjetsjenia, har cirka 200.000 innbyggere, noe som gjør den til en ganske liten by. Hvis det forsvinner hundrevis av mennesker fra en subkultur der, vil det ikke kan gå ubemerket hen, i hvert fall ikke i byen selv. Selv med tanke på hele Tsjetsjenia, med sine knappe 1,3 millioner innbyggere, er denne observasjonen nærliggende.

Mangel på fakta erstattet av en bølge raseri

Ved å følge denne logikken, har aktivister rett og slett begynt å spørre, i nettverk innen LHBT-subkulturen, om det er noe hold i reportasjen i Novaya Gazeta. Du får alltid den samme informasjonen: ingenting.

Men når det gjelder Russland, er bevis irrelevante.

At det russiske ombudet for menneskerettigheter har lovet å se nærmere på påstandene, kan også viftes bort. Og hvis, som Interfax meldte i går, at også den tsjetsjenske statsaktoratet vil ta for seg påstandene, så roer dette ingen her til lands. Maskinen for å skape opprørthet og sinne er satt i full bevegelse, og lar seg ikke bremse av latterlige ting som fakta.

Man bør ikke glemme at dekningen i Vesten om de påståtte hendelsene er alt annet enn ærlig og nøytral. Organisasjonen avaaz.org prydet sin rapport om de påståtte overgrepene i Tsjetsjenia med et bilde av en demonstrasjon i 2010, der LHBT-aktivisten Nikolai Alekseev bli båret bort av politiet. Amnesty International overtok bildet og foreslår på denne måten at det er et betydelig problem med politivold i Tsjetsjenia. Igjen, det er en mangel på pålitelige bevis.

Organisasjonen Aavaz har begynt en kampanje, Den er finansiert av George Soros, med nære forbindelser til USAs statsapparat.

Nikolai Alekseev har i mellomtiden, på sin Facebook-side, sagt han ønsker å klage på Novaja Gazeta på grunn av spredning av falske nyheter.

Russiske LHBT-grupper værer en instrumentalisering

Generelt sett er forholdet mellom vestlige og russiske LHBT-organisasjoner ganske dårlig, for å si det mildt. Fra russisk synspunkt, går de vestlige talsmennene ikke sammen i solidaritet over landegrensene. Fra perspektivet til mange russiske LHBT-organisasjoner, lar de vestlige gruppene seg lett misbrukes i et politisk spill rettet mot Russland, eller de er selv aktivt med i dette. Aksjonene her til lands er i alle fall ikke i interessene til den russiske LHBT-bevegelsen.

De fleste russiske medier har valgt å ikke rapportere mye om den angivelige konsentrasjonsleiren for homofile i Tsjetsjenia. Det begrenser seg stort sett til Novaja Gazeta og Radio Swoboda, et propagandaverktøy fra den kalde krigens dager, som ble reaktivert i forbindelse med konflikteni Ukraina. Dette presenteres så av vestlige organisasjoner som bevis på at det er en generell mangel på interesse for LHBT-problemer i Russland. Dette er imidlertid ikke tilfelle.

At det ganske enkelt kan handle om falske nyheter, skjønnes ikke i det vestlige LHBT-samfunnet, og man fortsetter ufortrødent med saken. På denne måten tilspisser man faktisk en situasjon der en fornuftig oppsummering er nødvendig.

Den blinde aktivismen i vestlige LHBT-samfunn har absolutt ikke noe å gjøre med opplysning og frigjøring. Sist gang begrepet «folkemord» ble trukket frem i offentligheten, med henvisning til hendelser i Øst-Europa, ble de brukt for å berettige angrepskrigen i strid med folkeretten mot Jugoslavia. Disse påståtte folkemordene, selvfølgelig, skjedde aldri.

 


https://deutsch.rt.com/international/49345-schwulen-genozid-in-tschetschenien-neues/

Reklamer