Humanitær krise i Irak – FNs hjelpebudsjett kun finansiert 8%

 

Flyktninger fra Mosul. At hjelpebusjettet er underfinansiert viser kanskje koalisjonens egentlige målsetninger. Foto: Wikipedia

Av Jean Shaoul

Mer enn halvparten av irakiske familier – omtrent 20 millioner mennesker – mangler matsikkerhet. De vil ikke tåle ytterligere vanskeligheter, som konflikt eller økning i prisen på basismatvarer. Dette advarer en felles rapport fra FNs Verdens matvareprogram (WFP) og irakiske styresmakter.

Dette er etter nesten fire tiår med kriger, sanksjoner, okkupasjon og borgerkrig, startet av Washington, som har ødelagt dette en gang velstående landet.

Det er amerikansk imperialisme og dens europeiske allierte – som invaderte landet i 1991 og igjen i 2003 – som er hovedansvarlig for den voksende faren for den kolossale humanitære katastrofen som nå konfronterer Irak.

Operasjoner fra amerikanske styrker fortsetter i hele landet. Deres drone-rakettangrep og bombinger av boligområder, i et tempo av 200-300 i måneden, har slaktet hundrevis, om ikke tusenvis av sivile menn, kvinner og barn.

Bombingen den 17. mars av Jadida-nabolaget i den tett befolket vestlige delen av Mosul som drepte minst 531 mennesker, ifølge det irakiske sivilforsvaret, er bare den blodigste i en serie angrep utført av amerikanske styrker som resulterer i store sivile dødsfall. Den ikke-statlige organisasjonen Iraq Body Count anslår at luftangrep har drept mer enn 5000 mennesker siden begynnelsen av dette året.

FN-studien, utført i desember, før den siste offensiven mot Vest-Mosul som startet 18. februar, var basert på undersøkelser av 20.000 familier i i byer og på landsbygda over hele landet. Siden da, har omfanget av krisen økt ettersom mennesker flykter fra konflikten.

Rapporten bemerker at selv før angrepet på Mosul, var rundt 2,5 prosent av irakerne «matusikre». Det vil si at mer enn 800.000 mennesker gikk til sengs sulten hver natt.

Mer enn 3 millioner mennesker har blitt fordrevet fra sine hjem siden 2014, da Den islamske staten i Irak og Syria (ISIS) tok over en tredjedel av landet. Rapporten anslår at to tredjedeler av de internt fordrevne, omtrent 2 millioner mennesker, og mer enn halvparten av irakere som bor i egne hjem, knapt nok har mat til å brødfø seg selv. Situasjonen er så dårlig at nesten 75 prosent av barna under 15 år jobber for å hjelpe sine familier skaffe mat på bordet i stedet for å gå på skole.

Undersøkelsen, som er den mest omfattende som er utført i Irak, viste at 53 prosent av innbyggerne og 66 prosent av de internt fordrevne er utsatt for manglende matsikkerhet. Den manglende matsikkerheten var dobbelt så høy blant internt fordrevne familier sammenlignet med de som fortsatt bor i sine egne hjem.

Den høyeste konsentrasjonen av familier med manglende matsikkerhet ble funnet i den lenge forsømte Muthanna-provinsen i Sørvest-Irak, på grensen til Saudi-Arabia. Andre høye konsentrasjoner var i deler av det stort sett sunnittiske provinsen i Salah al-Din, hvis hovedstad Tikrit var Saddam Husseins hjemby og støttebase.

FNs matvareprogram (WFP) tilbyr for øyeblikket en månedlig mat-hjelp til 1,5 millioner av de mest sårbare fordrevne i Iraks 18 provinser, gjennom et system med kontantutbetalinger og månedlige familierasjoner. I januar ble programmet tvunget til å halvere matrasjonene fordi giverlandene ikke hadde klart å oppfylle sine løfter. WPF advarte at selv dette nå i fare, da det må finne 113 millioner dollar for å dekke kostnadene til slutten av september 2017.

En slik sum er småpenger i forhold til ressursene som sløses av de store landene på krig og militarisme. Den amerikanske Pentagon-krigsmaskinen bruker alene mer enn 10 milliarder dollar i uken.

Selv de knusende tallene som ble samlet av FN, blekner når man vurderer virkningen av de store antallet som er fordrevet av forsøket på å gjenerobre Mosul fra ISIS, i en av de største urbane militære operasjonene siden andre verdenskrig.

I slutten av januar – i en by en gang som en gang var hjem til 1,8 millioner mennesker – hadde minst 160.000 av de 400.000 mennesker som bodde i Øst-Mosul flyktet hjemmefra etter at den militære kampanjen for å ta den østlige delen av byen begynte.

Angrepet, utført av irakiske styrker under dekning av luftangrep av amerikansk-ledede styrker, førte til et stort antall sivile dødsfall. Dette omfattet nesten halvparten av alle dødsfallene, langt høyere enn de 15-20 prosentene som ‘forventes’ i en slik type konflikt. Dette var til tross for et løfte fra de irakiske sikkerhetsstyrkene om å vedta en plan som skulle forby artilleriangrep. Planen skulle også inkludere at sivile forble i sine hjem og etablering av humanitære fluktkorridorer hvor det var nødvendig.

Situasjonen har knapt forbedret seg i månedene siden gjenerobringen av Øst-Mosul. Mens minefeller blir fjernet og noen har dratt tilbake til sine hjem, er det mangel på vann, elektrisitet og mat. Skolene var stengt i to måneder på grunn av forsinkelser i lærerlønninger.

Lise Grande, FNs humanitære koordinator i Irak, fortalte nettstedet Middle East Eye, «Det er bekymringsfullt at mange mennesker faktisk forlater det østlige Mosul. Folk forteller oss at de forlater byen fordi det ikke blir utdelt nok mat og fordi de blir trakassert – noen føler seg til og med truet.»

Faktisk trakasserer irakiske myndighetene husholdninger hvis familiemedlemmer antas å ha støttet ISIS. Dette gir opphav til frykt for at Mosul vil oppleve de samme fryktelige sekteriske overgrepene og korrupte styresettet som fant sted Fallujah og Ramadi etter at de ble gjenerobret. Mosuls guvernør, Nofal Hammadi al-Sultan, forblir i sikkerhet i Erbil. Han besøkte ikke engang Mosul før februar, selv om det østlige Mosul ble gjenerobret i desember.

Den bitre sekteriske konflikten som truer med å eksplodere, er direkte knyttet til Washingtons kriminelle politikk med ‘splitt og hersk’ som ble brukt i årene etter krigen i Irak. Støtte til den reaksjonære ISIS dukket først opp under forhold der sunnimuslimske delen av befolkningen ble marginalisert og led under sekterisk vold fra den sjia-dominerte regjeringen i Bagdad.

Videre antas det at minst 355.000 irakere har flyktet kampene for å gjenerobre den vestlige delen av byen, som begynte i februar, der 15.000 flykter hver dag. Grande sa: «Hundretusener flere kan [flykte] i dagene og ukene fremover.»

De internt fordrevne står overfor dårlige forhold i skitne leirer, noen ganger med tre eller fire familier i et 10 x 4 meters telt, hvor de venter i lange køer for å få ris og annen mat.

FNs generalsekretær Antonio Guterres kom med en innstendig appell til stormaktene om å øke bistanden for å hjelpe folk som flykter fra byen. Han sa under et besøk i Hassan Sham-leiren, en av en rekke leirer for fordrevne, «Vi har ikke de nødvendige ressursene for å støtte disse menneskene,» og la til «dessverre er vårt program bare 8 prosent finansiert.»

Mens irakiske styrker har gjenvunnet deler av byen, forblir minst 400.000 mennesker inne i den tett befolkete gamlebyen, der det har pågått gatekamper i ukevis. Mens man antar at mange av ISIS-lederne har forlatt Mosul, mener USA at rundt 2000 krigere fortsatt er i byen, der de kjemper mot irakiske bakkekrefter med snikskyttere, bilbomber og selvmordsangrep.

FNs humanitære koordinator sa, «Nivået av skade i det vestlige Mosul er allerede langt større enn i øst, selv før kampen om å gjenerobre gamlebyen begynner.» Boliger er ødelagt, skoler og helsesentre er skadet og avgjørende offentlige infrastruktur, inkludert elektrisitet og vannstasjoner, ligger i ruiner.

Mediene har i stor grad latt være å snakke om døden og ødeleggelsen som blir skapt av de amerikanske bombene og rakettene som regner ned over folket i Irak. Det er sjeldent noen betydelig dekning. Dette står sterkt i motsetning til den moralske hykleriet over ofrene for det påståtte kjemiske angrepet som den syriske regjeringen skal ha utført.


http://www.wsws.org/en/articles/2017/04/18/iraq-a18.html

Reklamer