‘Grønt lys’ for kupp i Venezuela

 

President Maduro taler til nasjonen tirsdag

 

Ifølge Venezuelas president Nicolas Maduro, har USAs styresmakter skrevet et kuppscenario for opposisjonsleder Julio Borges.

En dag før opposisjonslederne startet flere protester i hovedstaden Caracas og forlangte at Venezuelas regjering må gå, har landets leder anklaget USA for å jobbe med høyrelederne om et kupp-prosess.

«Amerikanske myndigheter, utenriksdepartementet, har gitt grønt lys, godkjenningen av en kupp-prosess for å intervenere i Venezuela,» sa president Nicolas Maduro da han snakket på TV fra presidentpalasset Miraflores.

Maduro sa at sikkerhetsstyrkene hadde arrestert en «bevæpnet kommandogruppe sendt av opposisjonen for å angripe mobiliseringen av høyresiden for onsdag for å skape vold og dødsfall i landet.» Det er åpnet en undersøkelse for å bestemme hvem som står bak planen.

Den venezuelanske ledere pekte også på en uttalelse fra USAs utenriksdepartement tirsdag kveld, som advarte om et «internasjonalt svar» hvis «fredelig protester» skulle møte undertrykkelse. Dette tyder på at USAs styresmakter har skrevet et kuppscenario for opposisjonsleder Julio Borges.

«Scenariet» som Maduro refererer til, består i å skape vold og dødsfall, for så å skylde på den venezuelanske regjeringen for angivelig voldelige angrep mot politiske motstandere. Så vil lederne for komplottet kreve omgående valg, i stedet for å vente til neste presidentvalg i 2019.

Denne taktikken er klassisk i oppskriftsboka for regimeskifter over hele verden. Etter voldelige demonstrasjoner, åpner mystiske snikskyttere ild mot demonstranter. Regjeringen får skylden. Et enormt press legges på regjeringen fra en sint og forvirret befolkning, opposisjonsledere og utenlandske makter. Regjeringen blir presset til å gå av før det er blitt klart hva som egentlig hendte. Senere, etter at regimeskiftet er et faktum, er plutselig etterforskningen ikke lenger en prioritet.

«Ikke flere kupp i Venezuela, ikke flere komplott,» sa Maduro, og la til at han hadde aktivert en plan for offentlig sikkerhet for å opprettholde orden.

Den venezuelanske lederen oppfordret også regjeringens tilhengere til å ta gatene i forsvar for den 18-årige bolivarianske [sosialistiske] revolusjonen, som har sett et internt og eksternt angrep kraftigere enn noen gang før de siste månedene.

Opposisjonsalliansen MUD har innkalt til en «megamarsj» i Caracas onsdag, med kampanjer som oversvømmer sosiale medier. Den anslår at det vil bli et stor oppmøte.

Tjenestemenn frykter at det kan komme til voldelige sammenstøt hvis opposisjonslederne forsøker å omdirigere marsjen til områder der demonstranter til støtte for regjeringen vil bli avholdt.

Den siste «megamarsjen» kommer etter uker med med demonstrasjoner mot regjeringen. De krever at landets høyesterett og president Nicolas Maduro må gå av. Blant de som er drept i den etterfølgende volden, er en 13 år gammel gutt som ble skutt onsdag da opposisjons-demonstranter brøt seg inn i et sosialt boligkompleks, og en 83 år gammel kvinne som ikke kunne motta medisinsk hjelp på grunn av opposisjonen hadde bygget veisperringer rundt hele området.

Utenriksminister Delcy Rodriguez sa at de store demonstrasjonene til støtte for regjeringen vil være en «lærepenge» til de som «fremmer intervensjon, men også til de imperialistiske kreftene som i dag våger å stikke nesene sine der ingen har bedt dem om.»

Rodriguez sa at Venezuela ville forsvare sin suverenitet i alle scenarier, selv om det ikke er som en del av Organisasjonen for amerikanske stater. Lederen av den regionale blokken, Luis Almagro, har jobbet med venezuelanske opposisjonsledere og USAs utenriksdepartement for å få til et maktskifte i Caracas. Han leder an i en kampanje for å anvende organisasjonens såkalte «demokratiske charter» mot landet, og i realiteten fjerne Venezuela fra OAS.

Venezuelanske ledere sier dette er en del av et komplott for å rettferdiggjøre en intervensjon.

Utenrikminister Rodriguez mener planen for Venezuela ikke er å styrte president Nicolas Maduro, men snarere en intervensjon og et permanent formynderskap. Dette vil hindre Venezuela fra å fortsette å utvikle økonomien og sosiale tiltak for befolkningen. Samtidig ønsker de også hindre hva landet har betydd som ideologisk referanse for regionen.

 

TeleSur, TM