Tanker om Syria

 

Av Andre Vltchek/fotografier av Yayoi Segi

Damaskus – drømmenes by

Yayoi Segi er basert i Beirut i Libanon. Hun har jobbet i Syria i nesten 3 år. Hun er ekstremt lidenskapelig om landet, som hun beundrer og forsøker å støtte gjennom sin stilling som dyktig spesialist i nasjonal pedagogisk utvikling.

Hun sa seg enig i å dele sin personlige samling bilder fra Damaskus, Homs og Aleppo.

Ødelagte Aleppo

Jeg spurte om hennes inntrykk om Syria og dets folk, og hun svarte, ærlig:

«Syria er ikke hva de vanlige mediene ønsker at vi skal tro det er. Man må se det for å forstå. Å se er å tro! Det er et usedvanlig, enestående, land. Alt vi har blitt fortalt om Syria og dets folk er en løgn.»

Den palestinske skolen i Damaskus

Og hva gjør krigen mot landet?

«Krigen … det ødelegger landet. Livet er selvsagt vanskelig nå, men det stoppet aldri; Det fortsetter, så absolutt. Elektrisiteten er ofte borte og vannforsyningen begrenset, men livet fortsetter. Folk holder ut; de har til og med sosial omgang. Syrere er veldig ydmyke, veldig omsorgsfulle, varme og milde mennesker. De liker å spøke. De tror på sin nasjon, på seg selv; De er virkelig bemerkelsesverdige.»

Yayoi har bokstavelig talt viet sitt liv til den syriske nasjonen. Hun «bygger skoler» der, og hun forsvarer nasjonen uansett hvor hun drar. Hun er tiltrukket av det syriske folket, og hun innrømmer at hun er filosofisk nær dem. Hun sier:

«Hva som foregår i Syria er ekstremt viktig, spesielt på den ideologiske fronten i det høyt politiserte utdanningsområdet, fordi ideologi former utdanning, og omvendt.»

«Selv i krisetiden som ble brakt dit fra utsiden, opprettholder det syriske folket fortsatt enorm følelse av solidaritet overfor de som har blitt knust i årtier, hovedsakelig palestinerne.»

På innsiden av Ummayyad-moskeen i Aleppo

Hun forteller om sin praktiske erfaring, som tydelig illustrerer Syrias store hjerte:

«I Damaskus er det en kelner som arbeider ved min favoritt-kafe. Han er en palestinsk flyktning som har bodd bodd lenge i Damaskus. Hver gang jeg møter ham, gir han meg det vakreste smilet. Jeg spør ham hvordan det går? Og han sier, ‘Alhamdulillah, alt er bra’. Han har tre barn, alle har nok å spise, og alle går på skolen, takket være hjelp fra det syriske folket.»

Skole ødelagt av terrorister i Aleppo

Alt dette skjer til tross for krigen.

Det arkeologiske museet i Damaskus

Segi er sterkt imponert over hvor godt utdannet og selvsikker nasjonen er:

«Syrere er de gjestfrieste, mildeste menneskene du kan tenke deg. Når vi møtes, snakker vi aldri om krigen, konflikten. Dette er en fantastisk sivilisasjon … De snakker alltid om sine liv, fremtiden. De diskuterer sine diktere og tenkere. Folk i Syria er veldig godt utdannet. De vet hva som skjer på vår planet. Til tross for hva noen deler av verden har gjort med dem, er de ekstremt respektfulle og høflig overfor alle. Jeg hørte aldri dem snakke ille om andre. De setter pris på at man kommer og jobber med dem, og de er selvsikre.»

Tristhet i Aleppo

Utlendinger, noen utenlandske organisasjoner og visse mektige land prøver ofte å diktere til Syria. Som om den forferdelige skaden gjort av folk utenfra ikke var nok. Segi er rasende om dette:

«Det har vært så mange seminarer, konferanser og møter om Syria, men det syriske folket blir svært sjelden invitert. Alle disse hendelsene er ‘om dem’, men uten å invitere dem, og uten å lytte til dem.»

Ødelagt nabolag i Homs

Men Syria står oppreist, og på utdanningsområdet, som på de andre områdene, går det fremover og til og med forbedrer seg, til tross for vanskelighetene og ødeleggelsene som skader denne stolte nasjonen. Segi sier:

«En gang fortalte utdanningsministeren meg: ‘Vi er ikke en nasjon av tiggere. Vi tigger aldri!’ Ministeren og tre andre av toppene i utdanningsdepartementet er sanne intellektuelle, og alle ble utdannet i det tidligere Sovjetunionen og østblokken.»

Inngangen til en delvis ødelagt moske i Aleppo

«På utdannings-fronten var systemet et av de beste i regionen før krisen begynte. Nå, til tross for mer enn 6 år med fryktelig krig, står systemet fremdeles sterkt. Syrere vet nøyaktig hva de vil, og de har kapasitet til å gjennomføre sine ambisjoner. Som i Aleppo; Etter seieren flyttet regjeringen straks inn og begynte å åpne skolene.»


Yayoi Segi er en japansk pedagog utdannings-spesialist. Hun har nær 20 års internasjonal erfaring, der hun jobber for en multilateral organisasjon. Siden 2014, har Yayoi vært involvert i humanitært og utviklingsarbeid innen utdanningssektoren i den arabiske regionen, med fokus på Syria, Libanon og Jemen.


Andre Vltchek er filosof, forfatter, filmskaper og gravende journalist. Han har dekket kriger og konflikter i en rekke land. Tre av hans siste bøker er den revolusjonerende romanen «Aurora» og to bestselgende verk av politiske skrifter: «Exposing Lies of The Empire» og «Fighting against Western Imperialism«. André lager filmer for Telesur og Al-Mayadeen. Se Rwanda Gambit, hans banebrytende dokumentar om Rwanda og Congo. Etter å ha bodd i Latin-Amerika, Afrika og Oseania, er Vltchek for tiden bosatt i Øst-Asia og Midtøsten, og fortsetter å jobbe over hele verden.

2 kommentarer

Kommentarer er stengt.