Bolivia taler Imperiet midt i mot i Sikkerhetsrådet

 

Den modige diplomaten Sacha Llorenti i FNs sikkerhetsråd

Fra TeleSur

«Nå tror USA at de er både etterforskere, advokater, dommere og bødler,» sa den bolivianske ambassadøren.

Den bolivianske ambassadøren til FN, Sacha Llorenti, gikk hardt ut mot USAs aggresjon mot Syria. Han sammenlignet grunnlaget for den ensidige handlingen med USAs tidligere utenriksminister Colin Powell sin beryktede presentasjon til verdensorganisasjonen i 2003. Da framla han forfalskede bevis for et angivelig irakisk våpenprogram. Presentasjonen ble gjort for å skape et påskudd for USAs krig mot Irak.

Llorenti holdt opp et forstørret bilde av Colin Powells tale om “masseødeleggelsesvåpen.” Han kom så med en lidenskapelig appell for å holde USA ansvarlig for torsdagens uprovoserte angrep på Syria. Ambassadøren nevnte den amerikanske imperialismens historie av uprovoserte intervensjoner i andre land, blant annet i Latin-Amerika.

Les også: WikiLeaks dokumenterer at Bolivia har vært utsatt for lignende metoder (minus krysserraketter).

«Nå tror USA at de er både etterforskere, advokater, dommere og bødler. Dette er ikke hva folkeretten handler om.»

Den latin-amerikanske nasjonen har for øyeblikket et midlertidig sete i FNs sikkerhetsråd.

«Jeg tror det er viktig for oss å huske hva historien lærer oss, og ved denne anledningen (i 2003), bekreftet USA, bekreftet de at de hadde alle bevis som var nødvendig for å vise at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen, men de ble aldri funnet … de ble aldri funnet,» sa det bolivianske sendebudet i krisemøtet i Sikkerhetsrådet fredag.

Den 5 februar 2003, presenterte utenriksminister Powell fabrikkerte “bevis” på at Saddam Husseins regjering i Irak var i ferd med å utvikle masseødeleggelsesvåpen, inkludert dødelig nervegass. Presentasjonen har siden blitt allment avkreftet, fordi ingen bevis for et våpenprogram noensinne ble oppdaget. Powell selv uttrykke anger over det han kalte “en stor etterretnings-tabbe” – en feil som oppsto i hans egen overdrevne og ‘pyntete’ tolkning av avlyttet irakisk kommunikasjon.

USA avfyrte dusinvis av Tomahawk-krysserraketter mot flybasen Shayrat i Homs torsdag kveld. Det russiske forsvarsdepartementet hevder at bare 23 av de 59 raketter nådde det tiltenkte målet, mens resten landet i nærliggende landsbyer. Syriske mediekilder rapporterer at ni sivile er drept i angrepet, derav fire barn.

Angrepet var et svar på en angivelig angrep med nervegassen sarin mot den opprørskontrollerte byen Khan Sheikhoun. Hendelsen skal ha krevd 89 liv, inkludert 33 barn og 18 kvinner, ifølge lokale opposisjonskilder.

Representanter for Syrias regjering har benektet at landet ville bruke slike våpen, og sier at de påståtte bevisene på en syrisk militær rolle i virkeligheten er propaganda fabrikkert av opposisjonsgrupper som Jabhat al-Nusra.

Dmitrij Peskov, talsmann for Russlands president Vladimir Putin, sa at Putin vurderer angrepet å være en “aggresjon mot en suveren stat i strid med folkeretten, og under falskt påskudd.”

Den bolivianske diplomaten hevdet at USA handlet ensidig og i åpent brudd på FN-pakten, og tok til orde for en møte bak lukkete dører møte i FNs sikkerhetsråd.

«USA forberedte og gjennomførte atter en gang et ensidig angrep,» sa Llorenti. «Rakettangrepet, selvfølgelig, er en ensidig handling. De representerer en alvorlig trussel mot internasjonal fred og sikkerhet.»

USAs ambassadør til FN, Nikki Haley, avslo forespørselen. USA har formannskapet i Sikkerhetsrådet denne måneden.

Reklamer