‘Ingen rolle for Assad’ – USA med kuvending om regimeskifte

Fra RT

Trump administrasjonen har gjort kuvending om Syria igjen. Nå gir de president Bashar al-Assad skylden for den angivelige kjemiske angrep i Idlib-provinsen, og erklærte at han ikke har noen fremtid som leder av Syria – bare dager etter å ha offentlig forlatt politikken med regimeskifte.

“Det er ingen tvil i våre sinn, og den informasjonen vi har støtter det, at det syriske regimet under ledelse av Bashar al-Assad er ansvarlig for dette angrepet,” fortalte Tillerson fortalte journalister i Florida, i forkant av toppmøtet med den kinesiske presidenten Xi Jinping .

“Det er svært viktig at den russiske regjeringen nøye vurdere sin støtte til Bashar al-Assad.” la Tillerson til.

På spørsmål om USA vil utføre et forsøk på regimeskifte innsats i Syria, sa Tillerson at “disse trinnene er i gang.”

Bare i forrige uke, fortalte Tillerson til reportere at Assads skjebne er noe som må “avgjøres av det syriske folket,” et utsagn som fikk stor kritikk fra det utenrikspolitiske establishmentet i USA. Under tidligere president Barack Obama hevdet USA at kravet om at “Assad må gå” var en forutsetning for fred i Syria, landet som er herjet av borgerkrig siden 2011.

Den brå endringen kommer etter påstandene om at det syriske flyvåpenet brukte kjemiske våpen mot sivile i Idlib-provinsen. Påstandene ble gitt kraftig mediedekning av den al-Qaida-tilknyttede redningsgruppen White Helmets.

“Jeg tror det som skjedde i Syria er en skam for menneskeheten,” fortalte USAs president Donald Trump til reportere ombord på presidentens fly, Air Force One, på vei til Florida. “Han er der, og jeg tror han styrer ting, så noe bør skje,» la han til.

Damaskus har nektet å ha brukt kjemiske våpen. De sier at syriske fly angrep et våpendepot der kjemiske våpen var lagret av Den islamske staten (IS) og militante fra an-Nuṣrah-fronten. Det russiske forsvarsdepartementet har bekreftet denne beskrivelsen av hendelsene.

Pentagon er i ferd med å utvikle alternativer for et militært angrep i Syria, fortalte ikke navngitte regjeringsmedlemmer til New York Times på torsdag. En planlagt amerikansk angrep ble avbrutt i 2013, etter at Russland forhandlet fram en avtale de den syriske regjeringen oppga alle lagre av kjemiske våpen.

Den amerikanske prioriteringene i Syria vil være å beseiret IS og stabilisere de frigjorte områdene, etterfulgt av å jobbe med internasjonale partnere om en “politisk prosess som ville føre til Assad forlater [embedet],” sa Tillerson. Den kjemiske angrep er en “alvorlig sak, og krever en alvorlig reaksjon,” la han til.

 


https://www.rt.com/usa/383762-tillerson-assad-syria-statement/

Reklamer