«Når Washington snakker tydelig, har europeerne ikke annet valg enn å innrette seg»

 

Michel Raimbaud, forfatter og tidligere fransk ambassadør

Fra RT

De amerikanske uttalelsene om president Bashar al-Assad hadde en magisk effekt. De var som et grønt lys for europeerne, ute av stand til å tenke og bestemme selv, sier tidligere fransk ambassadør Michel Raimbaud.

RT: USAs ambassadør til FN, Nikki Haley, sa den 30. mars at Washington ikke lenger regner kravet om at Syrias president Bashar al-Assad ‘må gå’ som en prioritert oppgave for å få slutt på konflikten i landet. Hva betyr denne endringen i den amerikanske diplomatiske ordbruken?

Michel Raimbaud (M.R.): President Trump har aldri sagt at det var en prioritet. Det ble oppfatter, i alle fall, som at spørsmålet om at Bashar Assad ‘må gå’ ikke var en besettelse for ham. Det har nå blitt sagt offisielt: dette er ikke lenger en prioritet. Dette er ikke en overraskelse, men det gir en forsikring. Det ble avklart, og det er sunn fornuft, at det nå er opp til det syriske folket å bestemme valget av president.

Denne endringen i USAs posisjon kan føre til endringer i andre land som var urokkelige om Assads skjebne.

RT: Den fransk statsministeren, Jean-Marc Ayrault, sa den 31. mars at spørsmålet om Bashar al-Assads avgang ikke var viktig. Er dette et direkte resultat av forandringen av den amerikansk posisjonen?

De amerikanske uttalelsene om president Bashar al-Assad hadde en magisk virkning: de var som et grønt lys for europeerne, ute av stand til å tenke og bestemme selv, med mindre det oppfattes som en ordre…

Ved å umiddelbart erklære at kravet om at Bashar al-Assad ‘må gå’ ikke lenger er nødvendig, etter at han og hans forgjengere hadde gjort denne avgangen til en besettelse, bekreftet [Frankrikes utenriksminister] Ayrault en ting … for de som var i tvil: når Washington snakker tydelig, har europeere dessverre ikke noe annet valg enn å innrette seg … Dette er enda sannere når vi skal møte dem på neste NATO-møte, der vi skal møte Rex Tillerson, Donald Trumps utenriksminister.

RT: Tyrkia offentliggjorde den 30. mars at det stoppet «Operation Euphrates Shield» som hun utførte i Syria. Er den generelle strategien for koalisjonen ledet av USA i Syria i endring?

M.R: Tyrkia har hatt en rekke påfølgende strategier som alle endte i regelrett fiasko. Men hun har en besettelse, som er å unngå at det oppstår en kurdisk enhet i det nordlige Syria eller andre steder, da dette kan smitte over til Tyrkia. Vi vet at størstedelen av det kurdiske folket ikke bor i Syria, hvor de er et mindretall som bor i en marginal del av territoriet, men Tyrkia. Det er hun som er hjem for de fleste kurdere. Det er allerede en mer eller mindre autonom kurdisk enhet i Irak, og for tyrkerne, ville det være en katastrofe med fremveksten av enda et Kurdistan i Syria. Hvis dette skjer, kan de ikke lenger unngå at noe lignende skjer i Tyrkia også. De risikerer samtidig å miste nesten en tredjedel av tyrkisk territorium. Før hadde de kanskje ambisjoner om å rykke fram mot Aleppo eller Mosul, men dette ligger nå temmelig i fortiden .

 

Reklamer