Ikke en Monty Python-sketsj: Pentagon og IS tar begge sikte på Iran

Alle veier leder til – Teheran

Av Pepe Escobar

Sjefen for CENTCOM, det amerikanske hovedkvarteret for Midtøsten, general Joseph Votel,  etterlignet Doktor Strangelove da han var i Senatets forsvarskomité forrige onsdag.

«Vi trenger å se på muligheter der vi kan forstyrre [Iran] gjennom militære midler eller andre midler.»

Uansett hvor orwellsk vår tidsalder er, teller dette fortsatt som en krigserklæring. Med den medfølgende konsekvensen at FNs atomavtale med Iran fra sommeren 2015 skal knuses i småbiter.

Joseph Strangelove gadd ikke bruke diplomatiske ord

Iran er en av de største truslene mot USA i dag (I følge Pentagons offisielle doktrine, er landet nummer fire etter Russland, Kina og Nord-Korea). Iran har økt sin «destabiliserende rolle» og utgjør «den største langsiktige trusselen mot stabilitet» i hele Midtøsten.

Iranerne er sleipe: «Jeg tror at Iran jobber i det jeg kaller en gråsone.» Og det er «et område mellom normal konkurranse mellom stater – og det er bare rett før åpen konflikt.»

Iran er involvert i «tilrettelegging av dødelig bistand»; bruk av «surrogat-styrker»; masse «cyberaktiviteter.»

USA har «ikke sett noen bedring i Irans oppførsel.» Den slemme gutten/landet det er snakk om, utgjør fortsatt en «troverdig trussel» gjennom sitt «potensiale for atomvåpen» og «robuste» rakettprogram.

Så sånn er det; vi kommer til å ta knekken på dem.

CENTCOMs evige jihad

Den enkle forklaringer ville være å beskrive dette barnslige gangsterpratet som betalt av petrodollar fra kongehuset Saud. Eller å minne på om at general Joseph Strangelove talte til den samme forsamlingen som kraftig fordømte «Irans kjernefysiske trussel,» til tross for avkreftelser fra 17 e-tjenester, hver med mange milliarder i budsjett. De 17 fortalte dem det samme om og om igjen: at Iran ikke har, og ikke planla å skaffe atomvåpen.

Men virkeligheten overgår alltid fantasien. Ingen andre enn selve Den islamske staten/Daesh publiserte en video på farsi – komplett med en melding til øverste leder ayatolla Khamenei – der de erklære krig mot Iran fordi de er frafalne sjiamuslimer og fordi de «tolererer» jøder.

Nei, dette er ikke en sketsj fra Monty Python. Faktisk har vi fått den meget merkelige situasjonen det vi har et CENTCOM som invaderte og okkuperte Afghanistan og Irak; spredte død og ødeleggelse overalt, skapte en enorm flyktningkrise; er tilbake på krigsstien i Irak; fremdeles er innblandet i regimeendring ‘med alle midler’ i Syria og «leder bakfra» i Saudi-Arabias ødeleggelse av Jemen – og som nå er i en de facto allianse, nå sagt høyt, med IS – for å ta knekken på Iran. Ikke at Pentagon gjorde så mye mot Daesh før.

Du kan gjerne kalle det CENTCOMs jihad.

Opptredenen fra Joseph Strangelove kom akkurat da de de nykonservative/nyliberal-konservative hysterisk prøvde å selge sin russofobi – og iranofobi – fra deres egen tankeverden til resten av verden. Den ble feiret med en velsmakende geopolitisk godbit: Irans president Hassan Rouhani skal møte Russlands president Vladimir Putin på storslått vis i det store Kremlpalasset i Moskva. Eller, som stenografer for de nykonservative formulerer det, “mullaene” møter “Hitler”.

Møtet vil omfatte mange forutsigbare ting. Utenriksminister Javad Zarif bekreftet at det russiske militæret får lov til bruke flybaser i Iran fra ’tilfelle til tilfelle’ – i hovedsak mot salafi-jihadistene i Syria, slik tilfellet var i august i fjor, da Tu-22M3 langtrekkende bombefly og Su -34 fløy oppdrag fra flybasen Hamadan.

Men, som Rouhani og Putin gjorde det helt klart, møtet gikk langt utover bare samarbeidet om en ekte bakkekrig mot terror.

Samarbeidet omfatter nå økt handel; energiinvesteringer; vitenskapelig utveksling; Russland skal bygge to nye atomkraftverk i Bushehr, stedet der Irans første reaktor er; det kommende medlemskapet til Iran i Shanghaigruppen (SCO); og i nær fremtid, muligheten for at Russland/Kina skal bidra til iranske bankinstitusjoner.

Mens Det hvite hus forsøker å få orden i sakene før utenriksminister “T.Rex” Tillerson sin første offisielle reise til Russland om to uker, blir russiske “tilnærmelser til Iran” nå beskrevet som ett av de viktigste problemene som hindrer en form avtale – sammen med det samme gamle memet om “russisk aggresjon” i Ukraina, Øst-Europa og cyberspace.

For Pentagon, er et samarbeid mellom Iran og Russland bannlyst – i Syria eller andre steder, spesielt etter Aleppo. Det passer ganske godt med verdensbildet til Steve Bannon, Det hvite hus sin egen Richelieu/Machiavelli. Bannon var marineoffiser under gisselkrisen i Iran og anser Iran som en eksistensiell trussel, like mye som toppledelsen i Pentagon gjør det.

Så framstillingen som nå selges til den interne amerikanske opinionen kunne ikke ha vært mer skremmende; Iran “destabiliserer” hele Midtøsten, mens Russland “destabiliserer” Øst-Europa, Vest-Balkan, Ukraina, faktisk hele planeten.

Hvilken atomavtale?

I det minste er Washingtons veikart fremover angående Iran tydeligere; mer – og tøffere – sanksjoner; stadig trakassering kombinert med hjernevasking av den vestlige opinionen; ‘hemmelige’ operasjoner; og sist men ikke minst, regelrett krig.

Senator Bob Corker, formann i Senatets utenrikskomité, fremmer ivrig ‘Loven om Bekjempelse av Irans Destabiliserende Aktiviteter’. Hvis den blir vedtatt, vil den begrave den amerikanske satsingen på en FN-sponset kjernefysiske avtale; stemple den islamske revolusjonsgarden (IRGC) som en terroristorganisasjon; og åpne slusene for enda en flom av sanksjoner.

Det kan like godt være et tilfelle av storkjeftethet. Alle som har sett skriften på veggen i den politiske eliten vet at det strategiske partnerskapet mellom Iran og Russland er ett av de tre viktige knutepunktene, sammen med Kina, i den store historien om det fortsatt unge 21. århundre. Historien vil handle om eurasisk integrasjon, der Russland og Iran løser energiproblemene og Kina er lokomotiv for investeringer. Og det er ikke så mye de kan gjøre for å forhindre det.

Så igjen bjeffer og hyler hundene til de er hese mens den eurasiske handelskaravanen drar forbi.


Pepe Escobar er vandrende korrespondent for Asia Times i Hong Kong, analytiker for RT og TomDispatch, og en hyppig bidragsyter til nettsteder og radioprogrammer som strekker seg fra USA til Asia. Født i Brasil, han har vært utenrikskorrespondent siden 1985, og har bodd i London, Paris, Milano, Los Angeles, Washington, Bangkok og Hong Kong.


https://sputniknews.com/columnists/201703311052129206-pentagon-daesh-war-iran/

Én kommentar

Kommentarer er stengt.