‘Tsjekkia risikerer å bli NATOs skytefelt’

Det russiske nyhetsbyrået Sputnik utførte dette intervjuet. Jeg tar det med fordi det ikke akkurat kryr av intervjuer med Nato-motstandere i vestlige aviser…

En lignende konvoi på vei østover i 2015

Fra Sputnik

Leder for tsjekkisk fredsforum, Vladímira Vítová, fortalte Sputnik at Tsjekkias medlemskap i NATO setter landet i fare for å bli trukket inn i en amerikansk-startet konflikt med Russland.

I et intervju, sa Vladímira Vitová, styreleder i Tsjekkisk fredsforum, en ikke-statlig organisasjon, at Tsjekkias NATO-medlemskap er en dødelig trussel mot landet, i stedet for noe som opprettholder landets sikkerhet.

Denne helgen dro enda en amerikansk konvoi på 550 tjenestemenn og 125 lastebiler med militært utstyr fra Tyskland til Polen, via tsjekkisk territorium. Dette er er en del av NATOs program for å styrke sin militære tilstedeværelse i Øst-Europa.

Da hun kommentere dette, advarte Vitova mot de vidtrekkende konsekvensene av NATOs nåværende troppeutplasseringer.

«Dette handler om å forberede befolkningen for en væpnet konflikt og et angrep på Russland. Tilstedeværelsen av utenlandske soldater i Baltikum prøves solgt som en ‘fredelig aktivitet’ fra NATOs side. Ved å installere deler av det amerikanske rakettskjoldet i Romania og Polen og skape en flåte i [Svartehavet], lar Washington, og nå de facto Tyskland, hele verden få vite at de har fullstendig omringet Russland», sa hun.

Hun la til at Tsjekkias medlemskap i NATO utgjør en dødelig trussel mot landet i stedet for å øke landets sikkerhet, som mange mennesker som ikke vet noe om saken tror.

«Hvis vi ønsker å endre noe i våre valg, bør vi bare stemme på de partiene som utvetydig vil kreve Tsjekkias umiddelbare utmeldelse fra NATO,» sa Vitova, og la til at slike parter ennå ikke finnes.

Hun ba oss huske at noen tsjekkiske lovgiverne hadde foreslått en endring i landets grunnlov som hun sa fastsetter at Tsjekkia faktisk blir en skytebane for NATO-tropper.

«Det virker som verken regjeringen eller presidenten [av Tsjekkia] er bekymret for det faktum at landet vil miste sin suverenitet. Hvordan ellers kan vi vise hele verden at vi gir avkall på vår suverenitet?» sa Vitova, med henvisning til «utenlandske tropper i transitt gjennom vårt territorium.»

På spørsmål om hvorvidt hun forventer noen demonstrasjoner mot amerikanske militærkolonner i Tsjekkia, sa hun at protestene neppe vil være effektive.

«Protester er en bagatell, fordi de kun er et uttrykk for meninger. Men de fleste [i Tsjekkia] anser ikke lenger demonstrasjoner som effektive. At de sier ‘nei’ blir aldri vist i mainstream media, og noen ganger også latterliggjort av medier, akkurat i tråd med oppskriftsboka for ‘Hvordan ødelegge en motstander’», sa hun.

«For det tsjekkiske establishmentet og media, er motstanderne alle som ikke er enige med ankomsten av den amerikanske hæren. Dette er grunnen til at mainstream media aldri snakker om ethvert politisk parti som støtter at Tsjekkia skal trekke seg fra NATO,» konkluderte hun .

I forrige måned kunngjorde den tsjekkiske forsvarsministeren, Martin Stropnický, at Praha har som mål å delta i NATOs multinasjonale bataljoner i Baltikum, for å forsterke blokkens østlige flanke.

Ministeren la til at de tsjekkiske styrkene ønsker å delta i øvelsene sammen med de amerikanske styrkene utplassert i Europa. Tsjekkia har vært medlem av NATO siden 1999, da den ble med i organisasjonen sammen med Ungarn og Polen.

 

Reklamer