NATO øver på okkupasjon av russiskspråklige områder – ønsker statister

 

Litauiske soldater får opplæring i realistiske fremtidige oppdrag. (New Jersey,1998)

Fra RT

«Deltakerne skal være statister, som for eksempel en bonde eller butikkeier,» står det i stillingsbeskrivelsen. Den ble utlyst på den offisielle byportalen til den tyske hovedstaden, Berlin.de. Arbeidssøkerne trengs som statister for militærøvelser på den amerikanske militærbasen Hohenfels i Tyskland.

Den offisielle nettsiden til byen Berlin henviser til selskapet Optronic HR. Det har ytterligere informasjon på nettstedet for dette, US-Statisten.de, som tilsynelatende er opprettet for dette formålet. Her lokkes det med en daglig inntekt på 88,40 til 120 euro. Den amerikanske arbeidsgiveren krever «kontinuerlig deltakelse i hele øvelsen er absolutt nødvendig.»

Mens «overnatting og måltider på stedet» vil bli arrangert, er det meningen statistene skal være del av et realistisk øvelsesscenario for soldatene, og dermed «best mulig forberede soldatene for sine oppdrag i utlandet».

Blant vilkårene for deltakelse er: «god kunnskap i engelsk og tysk er nødvendig for alle deltakerne. I tillegg er god beherskelse av russisk, polsk og tsjekkisk av stor nytte.»

Arbeidsforholdene synes å være beskjedne og sikkerhetsorienterte. Dermed blir «å ha med seg mobiltelefoner og (mobile) personlige datamaskiner osv, forbudt på det militære treningsområdet. For hastemeldinger og kriser, er et lokalt radionettverk og nødnumre tilgjengelig.»

I følge stillingsbeskrivelsen, skal rollespillerne late som de er den lokale sivilbefolkningen i Russland, Polen, Tsjekkia eller Afghanistan. I disse virkelighetstro lokalmiljøene skal USAs eller NATO-soldatene gjennomføre militære manøvrer på tysk jord. Den eksakte ordlyden er:

«Deltakerne skal spille små statist-roller. Som en bonde, butikkeier eller ordfører i en landsby i Afghanistan, må de også nå og da omgås og forhandle med de tilstedeværende amerikanske styrkene. Treningsfeltet består av opp til 10 kunstig skapte landsbyer, som hver består av 10 til 30 hus.»

Mens NATO regelmessig bruker krisen i Ukraina krisen som påskudd for en angivelig russisk trussel mot Europa, kritiserer Moskva denne atferden. Siden 2014, har den USA-ledete militæralliansen stadig utvidet sin tilstedeværelse på grensen til Russland i Øst-Europa.

Stillingsbeskrivelse fra Berlin.de
Reklamer