Morsomt: Aftenposten/NRK skriver om russiske hackere, unnlater å nevne at en av dem er tiltalt for forræderi i hjemlandet

aposten hackere.png
Overskrift i Aftenposten 15/3

Aftenposten skriver om russiske hackere av Yahoo!, men glemmer å fortelle at en av dem er tiltalt for forræderi.

Dette kan vel sies illustrerer faren med å bare hente sine kilder fra en part i saken. Det handler om en hacking av selskapet Yahoo. Aftenposten skriver:

Tiltalen er av to russiske FSB-tjenestemenn og to hackere som amerikanerne mener ble hyret inn av russerne, skriver The Washington Post.

Hackingen skjedde i 2014 og gjorde at data fra 500 millioner Yahoo-brukere havnet på avveie.

De fire personene er tiltalt for blant annet hacking, bedrageri, tyveri av forretningshemmeligheter og økonomisk spionasje, opplyser avisens kilder. Tiltalen, som så langt ikke er offentliggjort, er en av de mest omfattende i USAs historie.

Aftenposten kunne godt ha tatt med denne setningen som selv Washington Post fant nødvendig å ha med:

Dokuchaev, whose hacker alias was “Forb,” was arrested in December in Moscow, according to the news agency Interfax, on charges of state treason for passing information to the CIA.

Så Russland har tiltalt Dokutsjaev for landsforræderi, for å ha samarbeidet med utenlandske etterretningsorganisasjoner. Denne opplysningen gir et helt annet lys på saken, men synes så lite viktig at den ikke er verdt å nevne for de gravende journalistene i Aftenposten.

NRK (fra NTB) har samme sak, samme vinkling:

nrk hacking.png
NRK 15/3

Husker de ikke de dramatiske avsløringene om Vault 7, som Aftenposten (samme reporter) ‘generøst’ hadde hele to saker om i forrige uke? I disse avsløringene, viste WikiLeaks hvordan CIA rutinemessig legger inn informasjon i sine hackinger som er ment å gi inntrykk av at kommer fra andre nasjoner.

Wikileaks skriver:

The CIA’s Remote Devices Branch‘s UMBRAGE group collects and maintains a substantial library of attack techniques ‘stolen’ from malware produced in other states including the Russian Federation.

With UMBRAGE and related projects the CIA cannot only increase its total number of attack types but also misdirect attribution by leaving behind the «fingerprints» of the groups that the attack techniques were stolen from.

Gitt dette, er Aftenpostens og NRKs stenografiske gjengivelse av USAs påstander, uten at de viser noen som helst egen tvil om saken, oppsiktsvekkende.

Aftenposten pleier rutinemessig å så tvil om WikiLeaks er pålitelig, setninger som denne er vanlige:

Weaver, som forsker på datasikkerhet ved universitetet i Berkeley i California, sier han så langt ikke har hørt om tilfeller der WikiLeaks bevisst har gått ut med falsk informasjon.

Men de tar amerikanske styresmakter påstander som god fisk uansett hvor absurde de er. I dette tilfellet er de hentet fra avisen Washington Post, som har en lang historie av å publisere pinlig dårlige falske nyheter.

Husker ikke Aftenposten/NRK krigsoverskriftene om hackingen av strømnettet i Vermont i januar, for knapt to måneder siden, som deretter viste seg å være et vanlig virus på en bærbar PC som ikke var knyttet til kraftselskapets eget nettverk?

C6YSXRLU0AAheBz.jpg large

Reklamer