Heldigvis falske nyheter: innkommede rakett varslet

Heldigvis falske nyheter: Nylig kom en falsk alarm på en av de største basene til det amerikanske luftvåpenet i Europa. Etter åtte minutter, kom klarsignalet. Men hvor farlig er faktisk slike feil?

A-10_-_F-16_-_Spangdahlem_AB_-_2003-02-25.JPEG

av Rainer Rupp

Det er fare for et rakettangrep. Den 16. februar til 14:45, dukket denne advarselen dukket opp på skjermene i kommandobunkeren hos militærpersonell i den enorme amerikanske flybasen i Spangdahlem i Eifel, sørvest i Tyskland. Plutselig ble alle dataskjermene farget røde, og i store svarte bokstaver stod budskapet: «Inbound Missile. Seek Shelter Immediately. Sites at Risk», eller «Innkommende rakett. Søk beskyttelse umiddelbart. Stedet er i fare ..»

rød skjerm dårlig.jpg

Egentlig måtte de amerikanske styrkene ha svart på alarmen. I motsetning til tidligere øvelser, hadde det ikke kommet noen forvarsel. I tillegg, hadde advarselen om det forestående rakettangrepet blitt sendt på nødsystemet, som også var uvanlig. Imidlertid brydde ingen militæroffiser seg med å løpe til tilfluktsrommene, ingen sendte en siste tekstmelding til familien i USA før den nær forestående dommedag. Alt gikk som vanlig.

Åtte minutter senere kom klarsignalet. På en blå bakgrunn kunne man lese på skjermene: «En rakettadvarsel ble sendt ved feiltagelse. Den kan ignoreres, og normal drift gjenopptas.»

blå skjerm bra.jpg

Senere kunne man lese i den amerikanske hærens avis, Stars and Stripes, om at en IT-spesialist ved en av de viktigste amerikanske flybasene i Europa, arbeidet med alarmsystemet og hadde sendt beskjeden ved en feiltakelse.

I mange internett-fora ble særlig reaksjonene på meldingen om det angivelig forestående rakettangrepet, diskutert. For eksempel, hvorfor utløstes ingen sirener eller alarmer? Istedenfor å søke tilflukt, som de fikk beskjed om, dro soldatene heller fram en mobiltelefon for å ta bilde av advarselen og spre den på Facebook. Ikke minst ble det uttrykt frykt for at krig kunne oppstå gjennom slike meldinger hvis det ble skutt tilbake i panikk.

Noen av disse tankene kan ikke helt avvises uten videre, men du burde heller ikke gjøre denne Spangdahlem-myggen til en elefant.

Noen erfaringer og konklusjoner kan likevel trekkes fra hendelsen: Det faktum at ingen på den amerikanske basen tok alarmmeldingen på alvor, kan forklares av det faktum at i et moderne varslingssystem, er rekke andre indikatorer og lignende alarmsystemer installert og synkronisert.

For eksempel, dukket den overraskende alarmen bare opp på dataskjermer, uten en samtidig akustisk og visuell varsling med sirener og blinkende røde lys. Derfor oppfattet de ansatte på basen den umiddelbart som feil.

Derimot hadde den høyt dekorerte amerikansk Vietnam-veteranen Stephen Slish annen, kynisk, forklaring for den manglende reaksjonen på advarselen. Han kommenterte konsist i en artikkel i The AirForce Times:

Hvis en rakett er på vei, er det er allerede for sent når de blir advart.

Men tidligere offiser i luftvåpenet Kenneth Jones traff spikeren på hodet i sin kommentar i samme avis. Han påpekte at noe slikt har skjedd gjentatte ganger.

Han skriver:

I min tjenestetid, i den 12. MWS i Thule, under Nixon-administrasjonen, opplevde jeg en lignende falsk alarm.

Faktisk kan falske alarmer av denne type være svært problematiske. Dette er særlig tilfelle hvis de ikke identifiseres som falske, eller det tar for alt for lang tid å gjøre det. Så blir situasjonen raskt kritisk hvis den falsk alarmen foregår i en militær/politisk krise, i en tilspisset situasjon, der man tror motstanderen er i stand til å gjøre alt. Eller dessuten hvis det enheten som tror den er angrepet eller øverstkommanderende har ‘trekktvang‘, en situasjon som ikke tillater en forsinkelse.

For eksempel, innføringen av amerikanske mellomdistanseatomraketter i Tyskland i 1980, reduserte reaksjonstiden for det sovjetiske lederskapet på et kjernefysisk amerikansk ‘halshoggings-angrep’, der de prøver å eliminere ledelsen, til fem minutter. I denne korte perioden, måtte de bestemme om en alarm var falsk eller om de skulle bruke sine egne avskrekkingsvåpen til et motangrep. Senest etter fem minutter, ville deres egne raketter har blitt ødelagt, sammen med deres kommandosentre, av USAs Pershing II-raketter.

Hendelsen den amerikanske offiseren Kenneth Jones tidligere nevnte, alarmen ved 12. MWS i Thule, var tydeligvis en langt mer alvorlig sak enn nå i Spangdahlem. Jones tjente nemlig i sin tid ved det 12. Space Warning Squadron på Grønland. Dens oppgave var å søke i verdensrommet etter innkommende sovjetiske atomraketter og varsle den amerikanske presidenten, Pentagon og noen andre kommandoenheter som NORAD, i sanntid. Videre, i nødstilfeller måtte amerikanske atomubåter med langtrekkende ballistiske missiler, bli advart.

 


https://deutsch.rt.com/international/46855-inbound-missile-air-base-monitore/

 

Les også: Farvel til Cheyenne Mountain

Les også: Ramstein -basen i sentrum for de evige krigene

Reklamer